CO JSOU TAPAS?
Co jsou tapas? Určitě jste se s tímto označením již setkali a ne jen jednou. Je to velmi známá a oblíbená součást španělské kuchyně. Za poslední roky se tento styl stolování dostal do obliby i v ostatních státech Evropy, kde vznikají speciální tapas bary, ve kterých to opravdu žije. Víte, jaké dobroty se běžně servírují? A jak je poskládat? Vyberte si jednu ze tří kombinací a pozvěte své přátele na sklenku dobrého vína!
KVALITNÍ JÍDLO, PITÍ A PŘÁTELÉ
Malé pokrmy, ale také styl stravování. Pro Španěly zmíněné tapas znamenají příjemně strávený čas se svými přáteli, kdy si pochutnávají na dobrém jídle i pití. Občerstvení je většinou v menších porcích, za to je ho spousta, aby si každý mohl vychutnat to, co má rád a na co má chuť. Jídla mohou být jednoduchá studená (něco jako obložené talíře), ale i složitější teplá (mini verze známých španělských pokrmů).
Servírovat se dají různé suroviny a kombinace. Kromě klasiky se ve Španělsku můžete setkat třeba i s albóndigas – kuličky z mletého masa, gambas – grilovaní garnáti, calamares – smažené sépiové kousky, empanadillas – plněné smažené taštičky či chopitos – malé smažené chobotnice.
KDE ZAČAL JEJICH PŘÍBĚH?
Symbol španělské gastronomie má několik různých teorií o svém původu. Jedna z nich, která je nejčastěji zmiňovaná, praví, že při večerním sezení padal lidem do pití hmyz a prach. Aby se tomu vyvarovali, zakrývali si sklenky plátkem chleba, šunky i sýru. Majitelé podniků se velmi rychle přizpůsobili a začali nabízet menší talířky s pochutinami. Ty sloužily jako takové víčko na sklenice. Díky slovesu tapar = zakrýt, pak vznikl název tapas.
Za zmínku strojí i teorie o lehkém jídle pro rolníky, co neměli čas na klasický oběd. Nebo ta o králi Alfonsu X., kterému lékař doporučil, aby k vínu jedl pouze menší porce namísto pořádání velkých hostin.
KOUSEK ŠPANĚLSKA V PRAZE!
Znáte eDelikatesy.cz? Prodejnu/bistro najdete na Praze 2 ve Vyšehradské ulici. V nabídce mají spousty kvalitních delikates, které jezdí osobně vybírat do Španělska. A díky tomu, že mají otevřeno celý týden, si je můžete dopřát každý den u sebe doma, ale i u nich v prodejně, kde můžete posedět u sklenky vína, ochutnat tapas, vypít si kávu, ale i oblíbenou sangrii. Pokud to máte do Prahy daleko, nic se neděje. Veškeré produkty naleznete také na e-shopu edelikatesy.cz.
KOMBINACE Č.1 – NEOBYČEJNÁ KLASIKA
Mezi typické ingredience, jež v tapas najdete a jsou jedny z nejoblíbenějších, patří jamón, olivy, sýry, chorizo, ořechy a pečivo. Chutě použitých surovin by k sobě měly ladit, neměly by se vzájemně přebíjet a hlavně byste si na nich měli pochutnat. Na prvním obrázku vidíte kombinaci s číslem 1, kterou jsem nazvala neobyčejná klasika. Najdete v ní oblíbené suroviny, které jsme doplnila speciálními chipsy, hroznovým vínem a fíky. I vy si ji můžete snadno poskládat. Použila jsem následující:
- Jamón Serrano Gran Reserva – jemná šunka plná chuti
- Chorizo iberico – tradiční salám z iberských prasat krmených pouze žaludy, díky čemuž má specifickou chuť
- Ovčí sýr – lahodný sýr s krémovou chutí, který se skvěle snoubí s jamónem
- Olivy Gordal s jalapeňos – šťavnaté velké olivy ve spojení s pikantní jalapeňo jsou naprostá bomba
- Chipsy s bílým lanýžem – díky chuti bílých lanýžů zmizí během chvilky
- Krekry s černou solí a rýží – jemná chuť krekrů se skvěle kombinuje se sýrem i kandovanou cibulí
- Solené mandle – klasika všech klasik, která se nikdy neztratí a neomrzí
KOMBINACE Č.2 – BEZ MASA
Člověk musí jít s dobou, proto i tapas se musí přizpůsobit těm, co nejí maso, nebo na něj zrovna nemají chuť. A tak stačí vyřadit šunku i salám a přidat více zeleniny. Kromě té lze přidat další klasiku, která ke Španělsku patří, a to olivový olej. Obyvatelé středomořských států velmi rádi konzumují olivový olej, do kterého si namáčí čerstvé pečivo. Na druhém obrázku vidíte kombinaci s číslem 2 a názvem bez masa. Jak ji poskládat? Zapište si do nákupního seznamu následující:
- Krekry s černou solí a rýží – jemná chuť krekrů se skvěle kombinuje s nasládlou kandovanou cibulí
- Ovčí sýr – lahodný sýr s krémovou chutí, který se skvěle snoubí se žlutým melounem i čerstvými fíky
- Olivy Gordal s jalapeňos – šťavnaté velké olivy ve spojení s pikantní jalapeňo jsou naprostá bomba
- Solené mandle – klasika všech klasik, která se nikdy neztratí a neomrzí
- Extra panenský olivový olej – příjemně hořký, voňavý a s pečivem skvělá kombinace
- Kandovaná cibule – nasládlá cibule s podtónem vína se hodí nejen k sýrům, ale i krekrům
KOMBINACE Č.3 – PRO NÁROČNÉ
Španělé mají rádi i náročnější tapas, které se tak rovnou můžou stát i svačinou. Příprava je jednoduchá, rychlá a zaručuji, že pokrmy zmizí během chvilky. Na třetím obrázku vidíte kombinaci s číslem 3, jež je pro náročné. Jak si jednotlivé části připravit? Začneme šátečky s chřestem (Hojaldres de espárragos y jamón)!
CO BUDE POTŘEBA? (na 8 ks šátečků s chřestem)
- 1 balení listového těsta
- 8 menších plátků šunky Jamón Serrano Gran Reserva
- 8 tenkých plátků ovčího sýru
- 8 ks lahodného chřestu Cojonudos
- vejce na potření
POSTUP
- Připravte všechny potřebné suroviny.
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Listové těsto rozválejte na tenký plát a rozkrájejte na 8 stejně velkých čtverců.
- Do každého položte šunku, plátek sýru a na půl rozkrojený stonek chřestu.
- Protilehlé rohy přiložte k sobě a zmáčkněte.
- Jednotlivé kusy rozložte na pečicí papír, potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 25 minut.
Další je jednoduchá kombinace nasládlé kandované cibule a krekrů s černou solí a rýží. Chybu neuděláte ani mini špízem složeným z šunky jamón Serrano Gran Reserva, oliv Gordal s jalapeňos a lahodného ovčího sýru. A na závěr mini rolky s chorizo iberico.
CO BUDE POTŘEBA? (na 16 ks mini rolek s chorizem)
- 16 tenkých plátů (cca 10 cm dlouhých) listového těsta
- 32 plátků salámu chorizo iberico
- vejce na potření
POSTUP
- Připravte všechny potřebné suroviny.
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Do každého plátu položte dva kusy salámu a zarolujte.
- Rolky vyskládejte na pečicí papír, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte cca 20 minut.
Spolupráce se Sabores & eDelikatesy.cz