Přeskočit na obsah

Food stories

    CO JSOU TAPAS?

    Co jsou tapas? Určitě jste se s tímto označením již setkali a ne jen jednou. Je to velmi známá a oblíbená součást španělské kuchyně. Za poslední roky se tento styl stolování dostal do obliby i v ostatních státech Evropy, kde vznikají speciální tapas bary, ve kterých to opravdu žije. Víte, jaké dobroty se běžně servírují? A jak je poskládat? Vyberte si jednu ze tří kombinací a pozvěte své přátele na sklenku dobrého vína!

    KVALITNÍ JÍDLO, PITÍ A PŘÁTELÉ

    Malé pokrmy, ale také styl stravování. Pro Španěly zmíněné tapas znamenají příjemně strávený čas se svými přáteli, kdy si pochutnávají na dobrém jídle i pití. Občerstvení je většinou v menších porcích, za to je ho spousta, aby si každý mohl vychutnat to, co má rád a na co má chuť. Jídla mohou být jednoduchá studená (něco jako obložené talíře), ale i složitější teplá (mini verze známých španělských pokrmů).

    Servírovat se dají různé suroviny a kombinace. Kromě klasiky se ve Španělsku můžete setkat třeba i s albóndigas – kuličky z mletého masa, gambas – grilovaní garnáti, calamares – smažené sépiové kousky, empanadillas – plněné smažené taštičky či chopitos – malé smažené chobotnice.

    KDE ZAČAL JEJICH PŘÍBĚH?

    Symbol španělské gastronomie má několik různých teorií o svém původu. Jedna z nich, která je nejčastěji zmiňovaná, praví, že při večerním sezení padal lidem do pití hmyz a prach. Aby se tomu vyvarovali, zakrývali si sklenky plátkem chleba, šunky i sýru. Majitelé podniků se velmi rychle přizpůsobili a začali nabízet menší talířky s pochutinami. Ty sloužily jako takové víčko na sklenice. Díky slovesu tapar = zakrýt, pak vznikl název tapas.

    Za zmínku strojí i teorie o lehkém jídle pro rolníky, co neměli čas na klasický oběd. Nebo ta o králi Alfonsu X., kterému lékař doporučil, aby k vínu jedl pouze menší porce namísto pořádání velkých hostin.

    KOUSEK ŠPANĚLSKA V PRAZE!

    Znáte eDelikatesy.cz? Prodejnu/bistro najdete na Praze 2 ve Vyšehradské ulici. V nabídce mají spousty kvalitních delikates, které jezdí osobně vybírat do Španělska. A díky tomu, že mají otevřeno celý týden, si je můžete dopřát každý den u sebe doma, ale i u nich v prodejně, kde můžete posedět u sklenky vína, ochutnat tapas, vypít si kávu, ale i oblíbenou sangrii. Pokud to máte do Prahy daleko, nic se neděje. Veškeré produkty naleznete také na e-shopu edelikatesy.cz.


    KOMBINACE Č.1 – NEOBYČEJNÁ KLASIKA

    Mezi typické ingredience, jež v tapas najdete a jsou jedny z nejoblíbenějších, patří jamón, olivy, sýry, chorizo, ořechy a pečivo. Chutě použitých surovin by k sobě měly ladit, neměly by se vzájemně přebíjet a hlavně byste si na nich měli pochutnat. Na prvním obrázku vidíte kombinaci s číslem 1, kterou jsem nazvala neobyčejná klasika. Najdete v ní oblíbené suroviny, které jsme doplnila speciálními chipsy, hroznovým vínem a fíky. I vy si ji můžete snadno poskládat. Použila jsem následující:

    KOMBINACE Č.2 – BEZ MASA

    Člověk musí jít s dobou, proto i tapas se musí přizpůsobit těm, co nejí maso, nebo na něj zrovna nemají chuť. A tak stačí vyřadit šunku i salám a přidat více zeleniny. Kromě té lze přidat další klasiku, která ke Španělsku patří, a to olivový olej. Obyvatelé středomořských států velmi rádi konzumují olivový olej, do kterého si namáčí čerstvé pečivo. Na druhém obrázku vidíte kombinaci s číslem 2 a názvem bez masa. Jak ji poskládat? Zapište si do nákupního seznamu následující:

    • Krekry s černou solí a rýží – jemná chuť krekrů se skvěle kombinuje s nasládlou kandovanou cibulí
    • Ovčí sýr – lahodný sýr s krémovou chutí, který se skvěle snoubí se žlutým melounem i čerstvými fíky
    • Olivy Gordal s jalapeňos – šťavnaté velké olivy ve spojení s pikantní jalapeňo jsou naprostá bomba
    • Solené mandle – klasika všech klasik, která se nikdy neztratí a neomrzí
    • Extra panenský olivový olej – příjemně hořký, voňavý a s pečivem skvělá kombinace
    • Kandovaná cibule – nasládlá cibule s podtónem vína se hodí nejen k sýrům, ale i krekrům 

    KOMBINACE Č.3 – PRO NÁROČNÉ

    Španělé mají rádi i náročnější tapas, které se tak rovnou můžou stát i svačinou. Příprava je jednoduchá, rychlá a zaručuji, že pokrmy zmizí během chvilky. Na třetím obrázku vidíte kombinaci s číslem 3, jež je pro náročné. Jak si jednotlivé části připravit? Začneme šátečky s chřestem (Hojaldres de espárragos y jamón)!

    CO BUDE POTŘEBA? (na 8 ks šátečků s chřestem)

    • 1 balení listového těsta
    • 8 menších plátků šunky Jamón Serrano Gran Reserva
    • 8 tenkých plátků ovčího sýru
    • 8 ks lahodného chřestu Cojonudos
    • vejce na potření

    POSTUP

    1. Připravte všechny potřebné suroviny.
    2. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
    3. Listové těsto rozválejte na tenký plát a rozkrájejte na 8 stejně velkých čtverců.
    4. Do každého položte šunku, plátek sýru a na půl rozkrojený stonek chřestu.
    5. Protilehlé rohy přiložte k sobě a zmáčkněte.
    6. Jednotlivé kusy rozložte na pečicí papír, potřete rozšlehaným vejcem a pečte cca 25 minut.

    Další je jednoduchá kombinace nasládlé kandované cibule a krekrů s černou solí a rýží. Chybu neuděláte ani mini špízem složeným z šunky jamón Serrano Gran Reserva, oliv Gordal s jalapeňos a lahodného ovčího sýru. A na závěr mini rolky s chorizo iberico.

    CO BUDE POTŘEBA? (na 16 ks mini rolek s chorizem)

    • 16 tenkých plátů (cca 10 cm dlouhých) listového těsta
    • 32 plátků salámu chorizo iberico
    • vejce na potření

    POSTUP

    1. Připravte všechny potřebné suroviny.
    2. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
    3. Do každého plátu položte dva kusy salámu a zarolujte.
    4. Rolky vyskládejte na pečicí papír, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte cca 20 minut.


    Spolupráce se Sabores & eDelikatesy.cz

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.