Přeskočit na obsah

Food stories

    DOMÁCÍ BRAMBŮRKY

    Chystáte posezení se svými přáteli či rodinou a potřebujete novou inspiraci na přípravu občerstvení? Udělejte si doma oblíbenou a asi nejrozšířenější chuťovku. Stačí vzít brambory, olej a sůl. Z nich rychle a jednoduše usmažíte vynikající domácí brambůrky. Po jejich ochutnání už nebudete chtít ty kupované, protože takhle dobré a křupavé si dokážete udělat jenom doma. Vyzkoušejte je a posuďte sami.

    KDE ZAČAL JEJICH PŘÍBĚH?

    První smažené brambůrky údajně pochází ze státu New York. Vznikly v roce 1853 v restauraci Moon’s Lake House, kde si nespokojený host několikrát stěžoval na příliš silné plátky opečených brambor. Kuchař George Crum, který v restauraci pracoval, se naštval a jako odplatu nakrájel brambory na opravdu tenoučké plátky, které osmažil dozlatova, osolil a poslal zpět. K jeho údivu to nespokojenému hostovi zachutnalo. A tak vznikla vše známá a oblíbená pochutina!

    Kuchař George Crum si poté otevřel vlastní restauraci Crum’s House, ve které, kromě jiného, nabízel křupavé brambůrky. Následně se rozšířily do celého světa, kde našly velkou oblibu. Kromě toho se dočkaly i několika verzí a různých příchutí. Každý má svou oblíbenou, a jaká je ta vaše?


    CO BUDE POTŘEBA? (na středně velkou misku)

    • 3 středně velké brambory
    • 1,5 lžičky soli
    • 1 lžička soli na dochucení
    • 2 hrnky studené vody s ledem (cca 450 ml)
    • olej na smažení

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Brambory oloupejte, nakrájejte na opravdu tenké plátky a vložte do větší mísy.
    3. Zalijte studenou vodou, přidejte pár kostek ledu a 1,5 lžičky soli. Vše promíchejte a nechte odležet 20 minut.
    4. Po uplynutí doby vyskládejte plátky na papírovou utěrku a lehce otřete.
    5. V hrnci rozehřejte olej a postupně je smažte dozlatova a dokřupava.
    6. Osmažené brambůrky vkládejte do mísy vystlané papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečný olej.
    7. Utěrku poté vyndejte, k brambůrkám přisypeme 1 lžičku soli a promíchejte.

    TIPY

    • opravdu tenké plátky se dají nakrájet nožem, ale i na mandolíně na zeleninu
    • nejlepší olej na smažení je řepkový (min. 2 cm vrstva)
    • brambory je nutné zalít studenou vodou, aby se odstranil přebytečný škrob
    • brambůrky lze udělat i v ochucené verzi, stačí k soli přimíchat sušené koření – třeba česnek, mletou papriku apod.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.