FRANCOUZSKÝ TOUST
Chcete si ráno dopřát opravdu vydatné jídlo a jste milovníky sladkých snídaní? Pokud vás už omrzely lívance a palačinky, tak vyzkoušejte něco nového, co si jisto jistě oblíbíte. Mám na mysli francouzský toust. Že jste o něm ještě neslyšeli? Voní po skořici, je lehký a vláčný. Navíc je to rychlá snídaně, na níž budete potřebovat jen pár ingrediencí, které máte běžně doma. A tak si ho můžete připravit kdykoliv, kdy na něj dostanete chuť. Už jste ho někdy ochutnali? A co na něj říkáte?
KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?
Jeho historie sahá až do 15. století, kdy se toustový chléb označoval jako jídlo chudých. Většinou byl oschlý a okoralý a v dnešní době by ho spousta lidí nejspíše vyhodila. Chudí lidé však našli způsob, jak ho ještě zužitkovat. Začali ho namáčet do vajíček, později přidávali i mléko a další ingredience. Postupem času se tousty staly oblíbenými i mezi bohatými, jen jim služebnictvo okrajovalo kůrku. Dnes se často objevuje na snídaňových menu ve vyhlášených hotelech a restauracích po celém světě.
CO BUDE POTŘEBA? (na 4 ks)
- 2 vejce
- 90 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 4 plátky toustového chleba
- půl lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 10 g vanilkového cukru
- máslo (lze použít i bezlaktózové)
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Do hlubokého talíře (široké misky) nalijte mléko, rozklepněte vajíčka a prošlehejte.
- Poté vmíchejte mletou skořici, špetku soli a vanilkový cukr. Nechte chvíli odstát.
- Plátek toustového chleba ponořte do směsi a po 1 minutě obraťte, aby se tekutina nasákla z obou stran.
- Mezitím na pánvi rozpusťte máslo.
- Každý plátek opečte z obou stran dozlatova. Jen dávejte pozor, aby se nepřipálil.
TIPY
- mléčnou směs nechte odstát alespoň 5 minut, aby se skořice rozvoněla
- tousty můžete servírovat s ovocem, bílým jogurtem, ochuceným sirupem či ořechy
- jako ochucené sirupy použijte agávový, javorový či datlový
Francouzský toast jsem nikdy neměla, ta kombinace vajec a sladkého mi nikdy nešla dohromady, ale možná na tom fakt něco je 😀
Lucy, moc děkuji za komentář! Budu moc ráda, když francouzský toust vyzkoušíš, opravdu to stojí za to a když si na něj dáš své oblíbené dochucovadlo, tak si ho třeba taky zamiluješ 🙂
Jednou jsem si tento toust dělala a vůbec mě to nenadchlo 🙂 Ale u tebe to vypadá luxusně! ♥
Jani, děkuji za komentář! To mě mrzí, že tě nenadchl, tak vyzkoušej můj recept, třeba změníš názor :))
Mňam.
Somethingbykate
Katko, děkuji za komentář! Měj se krásně :))
Tak to je něco pro mě a rozhodně to vyzkoušíme oba i s mrnousem
Janino, moc děkuji za komentář! Jsem ráda, že jsem se ti trefila do vkusu a doufám, že vám oběma bude chutnat :))
Vypadá krásně, já miluji fr.tousty 🙂
Thess, moc děkuji za komentář a za pochvalu 🙂 Francouzské tousty jsou skvělé 🙂