Přeskočit na obsah

Food stories

    MARGOT BÁBOVKA

    Co si vybavíte, když se řekne bábovka? Klasika, tradiční moučník či obyčejná buchta. Umět však takovou, jež bude vláčná, nadýchaná a voňavá, už není tak snadné. Trvalo mi několik let, než jsem se vypekla k takovému receptu, díky němuž si ji opravdu vychutnám, není dusivá a lze ji jednoduše vyklopit. Nyní jsem ji vyzkoušela i ve variantě s Margot tyčinkou, což byla inspirace od mé maminky. A margot bábovka sklidila velký úspěch.

    PEČENÍ A VELKÉ NADŠENÍ

    Bábovka je základ a každá správná kuchařinka by měla mít doma alespoň jednu kvalitní formu. Na trhu je hned několik značek, které je nabízí ve všelijakých tvarech a z různých materiálů. Člověk se pak rychle ztratí a neví, jakou vybrat. Mně se osvědčila forma Bonami Selection, typ Volcania, jež je vyrobena z litého hliníku. Má zajímavé provedení a krásnou zlatou barvu, což většina žen dokáže ocenit.

    Kromě pěkného designu je i praktická. Jelikož je z hliníku, tak je velmi lehká, což neubere na její odolnosti. Tento materiál navíc dobře vodí teplo, díky čemuž forma zajistí rovnoměrné a důkladné propečení s nižším rizikem připálení. Skvělá, co?

    I když je z nepřilnavého materiálu, tak ji doporučuji vymazat. Není to proto, že by nepřilnavost nefungovala, ale proto, aby se funkce materiálu prodloužila. Pokud se vymaže forma z nepřilnavého materiálu, půjde bábovka opravdu snadno vyklopit. Vždy takové formy vymazávejte pevným tukem, jako je sádlo a máslo. Nikdy nepoužívejte olej, případně oleje ve spreji. Nejen, že stečou a udělají loužičky, ale navíc nejsou s nepřilnavými povrchy zrovna kamarádi.


    CO BUDE POTŘEBA? (na formu o objemu 1,9 l)

    • 280 g hladké mouky
    • 1 kypřící prášek
    • 3 vajíčka
    • 150 g cukru krupice/krystal
    • 115 ml slunečnicového oleje
    • 100 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 2 Margot tyčinky

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
    3. Formu důkladně vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.
    4. Do menší mísy prosejte přes síto mouku s kypřícím práškem a promíchejte.
    5. Do větší mísy vyklepněte vajíčka a pomocí ručního šlehače, případně kuchyňského robota, je prošlehejte.
    6. K vajíčkům přidejte cukr a šlehejte cca 1,5 minuty, dokud nevytvoří hebkou světlou pěnu.
    7. Za stálého šlehání postupně přidávejte olej, poté mléko, aby se ingredience pěkně spojily.
    8. Nyní vypněte šlehač, případně kuchyňského robota, a vezměte si stěrku.
    9. Do vzniklé směsi opatrně vmíchejte mouku s kypřícím práškem. Poté najemno nastrouhané Margot tyčinky.
    10. Hotové těsto bude mít jemnou konzistenci a všechny ingredience budou krásně spojené.
    11. Nyní ho vlijte do formy a pečte 45 až 50 minut dle trouby (může to být i déle).
    12. Upečenou bábovku vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočinout. Poté ji opatrně vyklopte na talíř.

    TIPY

    • formy vždy vymazávejte tuhým tukem, nejlépe máslem či sádlem
    • vysypávat můžete strouhankou i kokosem, mouka většinou utvoří skvrny
    • vajíčka vždy vyndejte předem, aby měla pokojovou teplotu
    • abyste podtrhli chuť margot bábovky, vysypejte formu strouhaným kokosem
    • propečenost těsta kontrolujte pomocí špejle – pokud je čistá, tak je upečeno, avšak pokud je na ní syrové těsto, tak bábovku pečte dál


    Spolupráce s bonami.cz

    1 komentář na “MARGOT BÁBOVKA”

    1. Mňam! Teda, narazila jsem na tvůj blog náhodou a žasnu, máš to krásně zpracované jak graficky, tak textově. Určitě se sem budu vracet pro inspiraci, o zdravější a celkově lepší stravování se teď zajímám více a tak jsem ráda, že jsem tě objevila. Jen tak dál! 🙂

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.