Přeskočit na obsah

Food stories

    TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ

    Stromy jsou obsypané červenými plody, sbíráte několikátý koš a doma už to skoro nikdo nejí. A vy nevíte, co ještě z těch sladkých bobulek připravit. A tenhle koláč z třešní znáte? Vyzkoušejte dezert, díky kterému se vám tohle ovoce nezprotiví, ba naopak. Třešňový koláč z křehkého máslového těsta se šťavnatou náplní hravě zastíní klasické sušší bublaniny, a když ho doplníte kopečkem vanilkové zmrzliny, tak se už během prvního sousta stane vaším oblíbencem. A jak zpracováváte třešně u vás doma?

    KOLÁČ, CO MÁ ŠŤÁVU

    Sladké miluji a obzvlášť koláče ve stylu american pie, a to s jakýmkoliv druhem ovoce. Musí vždy splňovat 2 důležité body — křehké těsto a šťavnatou náplň. A když je k tomu kopeček zmrzliny, získává plusové body navíc. Jenže dříve takové koláče nebyly až tak známé, nebo alespoň u nás doma ne, takže tohle není typický rodinný recept na koláč z maminčiny kuchařky. Je to recept, jenž jsem dávala dohromady a jsou za ním hodiny zkoušení a hledání, jak upéct domácí koláč, po kterém se zapráší.

    MÁSLO vs. TUK NA PEČENÍ

    Aby sladké pečení mělo dokonalou chuť a těsto jemnou a hladkou texturu, je potřeba vybrat správný tuk. Spousta hospodyněk stále sahá po tuku na pečení, a peče tak se špatnou ingrediencí. Tuk na pečení, který ve většině obsahuje palmový tuk a rostlinné oleje, je hmota bez chuti, která máslo nikdy nenahradí jak v konzistenci, tak ani ve zmíněné chuti, lahodnosti. A ač je máslo o něco dražší, vyplatí se investovat. Navíc, pokud ho pořídíte ve slevě či akci, mnohdy je i levnější než tuk. 

    A proč péct z másla? Prvním důvodem je chuť. Máslo dodá těstu příjemnou příchuť, jež je oproti použitému tuku na pečení opravdu znát. Na první ochutnání to jisto jistě poznáte. Dalším důvodem je vůně. Dezert při pečení krásně provoní kuchyni a při nandání na talířek zavoní i před návštěvou. A v neposlední řadě je to rozdílné složení másla a tuku na pečení. 

    A jak vybrat to pravé máslo? Stačí se při jeho koupi řídit označením na obalu. Pouze to opravdové má na sobě uvedeno označení máslo, což mají výrobci dané ze zákona, takže se nemusíte bát, že byste sáhli vedle. Dalším bodem je zmínka o obsahu mléčného tuku, který by měl být mezi 80 až 90 %.


    CO BUDE POTŘEBA? (na formu o průměr 30 cm)

    Na těsto

    • 160 g hladké mouky
    • 190 g polohrubé mouky
    • 37 g vanilkového pudinkového prášku
    • 2,5 lžíce cukru krystal/krupice
    • půl lžičky soli
    • 200 g změklého másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 2 žloutky
    • 50 ml studené vody

    Na náplň

    • 1 kg nevypeckovaných třešní
    • 150 g třtinového cukru
    • 37 g vanilkového pudinkového prášku
    • půl lžičky soli
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • mléko/smetana (lze použít i bezlaktózové)

    POSTUP

    Těsto

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Do mísy prosejte všechny sypké ingredience a promíchejte.
    3. Vložte k nim změklé máslo nakrájené na menší kusy.
    4. Rukami promíchejte a mačkejte. Měla by vzniknout směs podobná drobence.
    5. Poté přidejte 2 žloutky a studenou vodu.
    6. Vše opět pořádně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
    7. To poté zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
    8. Mezitím připravte třešňovou náplň (viz níže).
    9. Z pečicího papíru vystřihněte kolečko, které bude stejné jako velikost spodku formy.
    10. Troubu rozehřejte na 220 °C.
    11. Po uplynutí času vyndejte těsto na pomoučněnou plochu a lehce propracujte.
    12. Poté rozválejte placku, která odpovídá velikosti formy (+ okrajů) o tloušťce cca půl centimetru.
    13. Těsto opatrně s pomocí válečku přesuňte do formy, lehce ho umačkejte ke dnu i k okrajům.
    14. Části přesahující přes okraj odstraňte a schovejte na proužky.
    15. Nyní vlijte třešňovou náplň a rovnoměrně ji rozprostřete po celé ploše.
    16. Rozválejte zbytek těsta, teď spíše na délku.
    17. Nakrájejte ho na proužky, které rozložte přes náplň, a to z levé do pravé strany. Poté z horní do spodní strany.
    18. Konce proužků přimáčkněte k okraji koláče.
    19. Těsto nyní potřete smetanou/mlékem a posypte cukrem krystal/krupice.
    20. Vložte do trouby a pečte 15 minut.
    21. Poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 40 minut.
    22. Koláč nechte chladnout v polootevřené troubě.

    Náplň

    1. Třešně vypeckujte a vložte do větší mísy.
    2. Přidejte k nim cukr, pudinkový prášek i sůl a zakápněte citronovou šťávou.
    3. Promíchejte, aby se všechny třešně dostatečně obalily. Nechte odstát.

    TIPY – KOLÁČ S TŘEŠNĚMI

    • třešňový koláč skladujte v chladu a přikrytý, např. alobalem
    • sypké suroviny před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • pokud nemáte váleček, můžete těsto snadno vyválet pomocí skleněné láhve, třeba od vína
    • kdyby těsto při pečení začalo více hnědnout, stačí ho přikrýt alobalem
    • těsto na koláč můžete použít i v kombinaci s dalším ovocem

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.