Přeskočit na obsah

Food stories

    LINECKÉ CUKROVÍ

    Linecké cukroví patří společně s VANILKOVÝMI ROHLÍČKY mezi nejoblíbenější druhy vánočního pečiva. Dvě křehká kolečka s máslovou příchutí slepená vrstvou rybízové marmelády. A to vše poprášené tenkou vrstvou moučkového cukru. Ač se linecké hojně konzumuje i během roku, tak se stejně všichni nejvíce těšíme na tu vánoční verzi, jež jde rychle na odbyt a většinou se po ní jen zapráší. Je to tak i u vás? A je to i vaše oblíbené cukroví? Jakou marmeládou ho promazáváte?

    MÁSLO vs. TUK NA PEČENÍ

    To je rozhodování spousty hospodyněk, nad kterým každoročně přemýšlí. A spousta z nich stále peče se špatnou ingrediencí, protože jen jedna z možností je opravdu správná. Poctivé cukroví se vždy peče z másla! A má to spoustu výhod, díky kterým se vyplatí investovat. Máslo je dražší cca o 10 korun, což ale není vždy pravidlem, a někdy se dá sehnat i levněji než tuk na pečení. Navíc nemusíte péct kila sladkého. Stačí od každého druhu upéct trochu, abyste zbytečně neutráceli.

    A proč péct z másla? Prvním důvodem je chuť. Máslo dodá vánočnímu pečivu příjemnou příchuť, jež je oproti použitému tuku na pečení opravdu znát. Dalším důvodem je vůně. Máslové cukroví při pečení krásně provoní kuchyni a při nandání na tác zavoní i před návštěvou. A v neposlední řadě je to rozdílné složení másla a tuku na pečení. Tuk vám nikdy neudělá tak krásné a chutné těsto jako máslo.

    A jak vybrat to pravé máslo? Stačí se při jeho koupi řídit označením na obalu. Pouze to opravdové má na sobě uvedeno označení máslo, což mají výrobci dané ze zákona. Dalším bodem je zmínka o obsahu mléčného tuku, který by měl být mezi 80 až 90 %.


    CO BUDE POTŘEBA? (cca 50 kusů)

    • 2 žloutky
    • 250 g hladké mouky
    • 80 g moučkového cukru
    • 160 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 1 lžička vanilkové esence

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Před přípravou těsta vyndejte máslo ven z lednice, cca 15 minut předem, aby se s ním lépe pracovalo.
    3. Do větší mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem.
    4. V sypkých surovinách udělejte důlek, do kterého vložte žloutky s vanilkovou esencí a nakrájené máslo na menší kousky.
    5. Ingredience dostatečně promíchejte, nejlépe pomocí ruky, aby se spojily.
    6. Vyndejte je na lehce pomoučněný vál a propracujte. Mělo by vám vzniknout hladké konzistentní těsto.
    7. Těsto zabalte do potravinové fólie, případně vložte do sáčku, uzavřete a vložte do lednice.
    8. Po 24 hodinách těsto vyndejte a nechte při pokojové teplotě trochu změknout – cca 15 minut.
    9. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
    10. Vál posypte moukou, těsto rozválejte na placku o cca 3 milimetrech a opatrně vykrajujte.
    11. Vykrojené tvary rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 10 minut. S přibývajícími plechy dobu pečení snižujte – cca na 8 minut. Cukroví by mělo mít lehce narůžovělou barvu.
    12. Jednotlivé kousky nechte vychladnout a uležet. Druhý den je promažte poctivou rybízovou marmeládou. Ještě než přilepíte jeden kus k druhému, tak vrchní díl posypte moučkovým cukrem.

    TIPY – LINECKÉ

    • máslo vyndejte ven z lednice cca 15 minut před přípravou
    • těsto nechte uležet v chladu po dobu minimálně 24 hodin
    • před pečením vyndejte těsto ven z lednice, aby trochu změklo – cca 15 minut předem
    • těsto nezpracovávejte delší dobu, protože máslo teplá a vykrojené kousky pak nedrží tvar
    • promazané cukroví uchovávejte v chladu např. ve špajzu
    • linecké cukroví skladujte v uzavíratelné plastové krabičce vystlané ubrouskem či papírovou kuchyňskou utěrkou

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.