Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    VANILKOVÉ ROHLÍČKY

    Když se vysloví spojení vanilkové rohlíčky, spousta lidí ihned reaguje výrazem oblíbené. Stejně tak je to i u nás doma, kde patří mezi nejoblíbenější cukroví. Každoročně tak náš byt rozvoní vanilka a mleté ořechy. A chuťové pohárky potěší poctivá chuť másla s dalšími ingrediencemi, na nichž se nešetřilo. Přesně to podtrhuje celou vánoční atmosféru, na kterou se každý rok moc těšíme. A co vy? Už jste je napekli? A patří mezi vaše favority?

    KDE ZAČAL JEJICH PŘÍBĚH?

    Vanilkové rohlíčky mají svůj původ v sousedním Rakousku, konkrétně ve Vídni. Tamní pekaři je v roce 1683 upekli na počest porážky osmanských vojsk u Vídně. Každý z nich pak připravil tolik rohlíčků, kolik bylo na poli v poslední bitevní den mrtvých Turků. Do těsta použili mleté mandle, ovšem v Česku místo nich přidáváme spíše vlašské ořechy, případně jejich kombinaci.

    Rohlíčky se postupně rozšířily po celém zemi a následně i Evropě. Nyní se pečou nejen u nás a v Rakousku, ale i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Německu.


    CO BUDE POTŘEBA? (na cca 120 ks)

    Na těsto

    • 450 g hladké mouky
    • 300 g másla
    • 3 žloutky
    • 60 g moučkového cukru
    • 1-2 lžičky vanilkového extraktu
    • 2 špetky soli
    • 90 g mletých ořechů (vlašské ořechy, mandle)
    • 1 lžička citrónové (pomerančové) kůry

    Na obalení

    • 80 g moučkového cukru
    • 60 g vanilkového cukru

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejte přes jemné síto do mísy.
    3. Vsypte sůl, nastrouhanou kůru a mleté ořechy. Promíchejte.
    4. Přidejte změklé máslo, žloutky a vanilkový extrakt. Přendejte na pomoučněný vál.
    5. Suroviny pořádně propracujte, dokud nevznikne hladké a celistvé těsto. To zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice, alespoň na 24 hodin.
    6. Troubu poté rozpalte na 170 stupňů.
    7. Těsto rozdělte na menší kusy, vyválejte tenký váleček a vytvarujte jednotlivé rohlíčky.
    8. Vyskládejte je s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a pečte 13 minut.
    9. Po vytažení z trouby je nechte cca 5 minut chladit a poté je obalte ve směsi moučkové a vanilkového cukru.

    TIPY

    • místo vanilkového extraktu lze použít vanilkový lusk
    • máslo musí být měkké, aby se s ním dobře pracovalo – proto ho vyndejte z lednice předem
    • po upečení vložte rohlíčky do krabičky a uchovávejte je v chladu (na balkóně, ve spíži apod.)
    • těsto nechte v lednici odpočívat alespoň 24 hodin, nejlépe však 2 až 3 dny

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *