SVATOMARTINSKÉ KOLÁČE
K oslavám svátku svatého Martina nepatří pouze pečená husa s knedlíky a červeným zelím, rohlíčky plněné ořechovou nádivkou a mladé víno, ale i poctivé svatomartinské koláče. Jsou nadýchané a vláčné díky sádlu. Použít lze třeba to z husy, které se tak ihned uplatní, ale sáhnout můžete i po vepřovém a kachním. Tak neváhejte! Upečte si výtečné koláče a zakončete sváteční hostinu oblíbenou sladkou tečkou.
SVATOMARTINSKÁ HOSTINA
Svátek svatého Martina se v České republice slaví každý rok a vždy je spjatý s dobrým jídlem a vínem. Jenže víte, proč tomu tak vlastně je? V tento den, tedy 11. listopadu, se oznamoval konec zemědělské sezóny a příchod zimy. A k oslavám se vždy připravovala spousta jídla jako pečená husa, která zároveň byla posledním masem před šestinedělním adventním půstem.
Sladké pečivo se peklo z ingrediencí, které byly zrovna k dispozici – husí či vepřové sádlo, mák, ořechy, rozinky či povidla ze švestek, jablek, případně hrušek. A tohle se ve většině dodržuje i dnes.
Svatomartinské víno se podle tradice začíná prodávat 11. listopadu v 11 hodin. Mladé víno neboli první víno ročníku má svěží a ovocné aroma. Každoročně musí splnit daná kritéria – etiketa musí obsahovat logo s obrázkem sv. Martina na koni, označení Svatomartinské a datum ročníku (souhlasí s rokem, kdy ho kupujete). V České republice jsou povoleny určité odrůdy, ze kterých lze víno udělat:
- bílé víno – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
- růžové víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe
- červené víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké
CO BUDE POTŘEBA? (na 18 ks)
Na těsto
- 290 g hladké mouky
- 45 g cukru krupice/krystal
- špetka soli
- 40 g sádla (husí, vepřové, apod.)
- 20 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- 80 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 1 vejce
Na kvásek
- 10 g hladké mouky
- 40 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 20 g čerstvého droždí (polovina kostky)
- 10 g cukru krupice/krystal
Na potření
- 1 vejce
- 30 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- 1 lžíce rumu
Na drobenku
- 50 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- 50 g cukru krupice/krystal
- 100 g hrubé mouky
POSTUP
Těsto
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Mouku prosejte přes síto do větší mísy.
- V rendlíku ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to.
- Vytvořte kvásek – 40 ml teplého mléka vlijte do menší misky, rozdrobte čerstvé droždí a pomocí vidličky ho rozmíchejte. Do vzniklé směsi vmíchejte 10 g prosáté hladké mouky a zasypte 10 g cukru. Překryjte utěrkou a nechte odpočívat.
- Mezitím do mouky ve velké míse vmíchejte špetku soli a cukr, přidejte vejce, teplé mléko a rozpuštěné máslo se sádlem. Po nakynutí přidejte i kvásek.
- Ingredience promíchejte vařečkou a vyndejte na pomoučněný vál. Vypracujte hladké a pružné těsto, které drží tvar.
- Přendejte ho do mísy, lehce poprašte hladkou moukou a překryjte utěrkou. Dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
- Poté opět propracujte a nechte kynout další hodinu.
- Po uplynutí doby rozehřejte troubu na 180 stupňů a připravte drobenku (dle receptu níže).
- Těsto vyndejte na vál a rozdělte na 18 stejně velkých kusů, ze kterých vyválejte kuličky.
- Ty následně vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem (8 kusů na jeden plech s dostatečným místem okolo).
- Každou z nich zmáčkněte dnem skleničky, do prohloubeného místa navrstvěte náplň (povidla, mák – dle chuti) a okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Zasypte drobenkou a dejte péct.
- Pečte 25 minut dozlatova.
- Poté vyndejte plech z trouby a okraje potřete směsí rozpuštěného másla s rumem.
Drobenka
- V míse smíchejte hrubou mouku s cukrem.
- Přidejte máslo nakrájené na menší kousky a propracujte rukama, mněte mezi prsty.
- Vznikne sypká směs, která se drobí.
TIPY
- mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
- než se pustíte do pečení, vyndejte všechny ingredience na kuchyňskou linku a nechte je 20 minut při pokojové teplotě
- ohřáté mléko, které použijete na kvásek, musí mít takovou teplotu, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás – při vyšší teplotě by jinak kvásek nevzešel
- při mačkání kuliček skleničkou její spodek posypte moukou, aby se těsto nelepilo
- aby koláče vydržely co nejdéle měkké, skladujte je v uzavíratelné nádobě vyložené ubrouskem