Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    SVATOMARTINSKÉ KOLÁČE

    K oslavám svátku svatého Martina nepatří pouze pečená husa s knedlíky a červeným zelím, rohlíčky plněné ořechovou nádivkou a mladé víno, ale i poctivé svatomartinské koláče. Jsou nadýchané a vláčné díky sádlu. Použít lze třeba to z husy, které se tak ihned uplatní, ale sáhnout můžete i po vepřovém a kachním. Tak neváhejte! Upečte si výtečné koláče a zakončete sváteční hostinu oblíbenou sladkou tečkou.  

    SVATOMARTINSKÁ HOSTINA

    Svátek svatého Martina se v České republice slaví každý rok a vždy je spjatý s dobrým jídlem a vínem. Jenže víte, proč tomu tak vlastně je? V tento den, tedy 11. listopadu, se oznamoval konec zemědělské sezóny a příchod zimy. A k oslavám se vždy připravovala spousta jídla jako pečená husa, která zároveň byla posledním masem před šestinedělním adventním půstem.

    Sladké pečivo se peklo z ingrediencí, které byly zrovna k dispozici – husí či vepřové sádlo, mák, ořechy, rozinky či povidla ze švestek, jablek, případně hrušek. A tohle se ve většině dodržuje i dnes.

    Svatomartinské víno se podle tradice začíná prodávat 11. listopadu v 11 hodin. Mladé víno neboli první víno ročníku má svěží a ovocné aroma. Každoročně musí splnit daná kritéria – etiketa musí obsahovat logo s obrázkem sv. Martina na koni, označení Svatomartinské a datum ročníku (souhlasí s rokem, kdy ho kupujete). V České republice jsou povoleny určité odrůdy, ze kterých lze víno udělat:

    • bílé víno – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
    • růžové víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe
    • červené víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké

    CO BUDE POTŘEBA? (na 18 ks)

    Na těsto

    • 290 g hladké mouky
    • 45 g cukru krupice/krystal
    • špetka soli
    • 40 g sádla (husí, vepřové, apod.)
    • 20 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 80 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 1 vejce

    Na kvásek

    • 10 g hladké mouky
    • 40 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 20 g čerstvého droždí (polovina kostky)
    • 10 g cukru krupice/krystal

    Na potření

    • 1 vejce
    • 30 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 1 lžíce rumu

    Na drobenku

    • 50 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 50 g cukru krupice/krystal
    • 100 g hrubé mouky

    POSTUP

    Těsto

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Mouku prosejte přes síto do větší mísy.
    3. V rendlíku ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to.
    4. Vytvořte kvásek – 40 ml teplého mléka vlijte do menší misky, rozdrobte čerstvé droždí a pomocí vidličky ho rozmíchejte. Do vzniklé směsi vmíchejte 10 g prosáté hladké mouky a zasypte 10 g cukru. Překryjte utěrkou a nechte odpočívat.
    5. Mezitím do mouky ve velké míse vmíchejte špetku soli a cukr, přidejte vejce, teplé mléko a rozpuštěné máslo se sádlem. Po nakynutí přidejte i kvásek.
    6. Ingredience promíchejte vařečkou a vyndejte na pomoučněný vál. Vypracujte hladké a pružné těsto, které drží tvar.
    7. Přendejte ho do mísy, lehce poprašte hladkou moukou a překryjte utěrkou. Dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
    8. Poté opět propracujte a nechte kynout další hodinu.
    9. Po uplynutí doby rozehřejte troubu na 180 stupňů a připravte drobenku (dle receptu níže).
    10. Těsto vyndejte na vál a rozdělte na 18 stejně velkých kusů, ze kterých vyválejte kuličky.
    11. Ty následně vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem (8 kusů na jeden plech s dostatečným místem okolo).
    12. Každou z nich zmáčkněte dnem skleničky, do prohloubeného místa navrstvěte náplň (povidla, mák – dle chuti) a okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Zasypte drobenkou a dejte péct.
    13. Pečte 25 minut dozlatova.
    14. Poté vyndejte plech z trouby a okraje potřete směsí rozpuštěného másla s rumem.

    Drobenka

    1. V míse smíchejte hrubou mouku s cukrem.
    2. Přidejte máslo nakrájené na menší kousky a propracujte rukama, mněte mezi prsty.
    3. Vznikne sypká směs, která se drobí.

    TIPY

    • mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • než se pustíte do pečení, vyndejte všechny ingredience na kuchyňskou linku a nechte je 20 minut při pokojové teplotě
    • ohřáté mléko, které použijete na kvásek, musí mít takovou teplotu, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás – při vyšší teplotě by jinak kvásek nevzešel
    • při mačkání kuliček skleničkou její spodek posypte moukou, aby se těsto nelepilo
    • aby koláče vydržely co nejdéle měkké, skladujte je v uzavíratelné nádobě vyložené ubrouskem

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.