Přeskočit na obsah

Food stories

    BÁBOVKA

    Oblíbený moučník, který se řadí nejen mezi nedělní klasiky. Každá správná kuchařka by měla mít svůj osvědčený recept, se kterým u návštěvy jednoznačně zaboduje. To je bábovka! Existuje několik typů a receptů, kdy každý je originál. Já třeba miluji takovou, která je krásně vláčná, nadýchaná, jednoduchá na přípravu a během pečení provoní celý domov. A přesně na ní najdete recept, když sjedete na stránce trochu níže. Vyzkoušíte ho? Nebo máte už svůj oblíbený?

    SLADKÉ PEČENÍ

    Bábovka je základ a každá správná kuchařinka by měla mít doma alespoň jednu kvalitní formu. Na trhu je hned několik značek, které je nabízí ve všelijakých tvarech a z různých materiálů. Člověk se pak rychle ztratí a neví, jakou vybrat. Mně se osvědčila forma Bonami Selection, typ Lotus, jež je vyrobena z litého hliníku. Má zajímavé provedení a krásnou zlatou barvu, což většina žen dokáže ocenit.

    Kromě pěkného designu je i praktická. Jelikož je z hliníku, tak je velmi lehká, což neubere na její odolnosti. Tento materiál navíc dobře vodí teplo, díky čemuž forma zajistí rovnoměrné a důkladné propečení s nižším rizikem připálení. Skvělá, co?

    I když je z nepřilnavého materiálu, tak ji doporučuji vymazat. Není to proto, že by nepřilnavost nefungovala, ale proto, aby se funkce materiálu prodloužila. Pokud se vymaže forma z nepřilnavého materiálu, půjde bábovka opravdu snadno vyklopit. Vždy takové formy vymazávejte pevným tukem, jako je sádlo a máslo. Nikdy nepoužívejte olej, případně oleje ve spreji. Nejen, že stečou a udělají loužičky, ale navíc nejsou s nepřilnavými povrchy zrovna kamarádi.


    CO BUDE POTŘEBA? (na formu o objemu 2,1 l)

    • 300 g hladké mouky
    • 200 g cukru krystal/krupice
    • 4 vejce
    • 200 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 200 ml slunečnicového oleje
    • 1 kypřící prášek
    • 1,5 lžičky mleté skořice

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
    3. Formu důkladně vymažte máslem a vysypte strouhankou.
    4. Do větší mísy vyklepněte vajíčka a pomocí ručního šlehače, případně kuchyňského robota, je prošlehejte (cca 1 minutu).
    5. K vajíčkům přidejte cukr a šlehejte cca 2 minuty, dokud nevytvoří hebkou světlou pěnu.
    6. Za stálého šlehání postupně přilévejte olej, ingredience se pak pěkně spojí a pěna nabyde na objemu.
    7. Do menší mísy prosejte přes síto mouku s kypřícím práškem a skořicí. Promíchejte.
    8. Nyní vaječnou směs opět šlehejte a po částech (na přeskáčku) do ní přidávejte mléko a směs mouky.
    9. Hotové těsto bude mít jemnou a hladkou konzistenci.
    10. Těsto vlijte do formy a vložte do trouby na cca 45 minut.
    11. Formu s bábovkou vyndejte na kuchyňskou linku a nechte 10 minut odpočinout. Poté ji opatrně vyklopte na talíř.

    TIPY – VLÁČNÁ BÁBOVKA

    • formy vždy vymazávejte tuhým tukem, nejlépe máslem či sádlem
    • vysypávat můžete strouhankou i kokosem, mouka většinou utvoří skvrny
    • propečenost těsta kontrolujte pomocí špejle – pokud je čistá, tak je upečeno, avšak pokud je na ní syrové těsto, tak bábovku pečte dál
    • pokud vám došel kypřící prášek, jednoduše ho nahraďte 1,5 lžičkou jedlé sody (v tomto receptu)


    Spolupráce s bonami.cz

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.