BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK
Určitě už vám doma někdy zbyl trs přezrálých banánů a přemýšleli jste, co s ním. Co takhle příště vyzkoušet jeden z nejoblíbenějších a zároveň i nejvyhledávanějších chlebů na světě? Řeč je o vláčném banánovém chlebíčku! S kousky čokolády, ořechy a krémovou karamelovou polevou si ho u vás doma jistě všichni oblíbí. Už jste ho někdy pekli? Nebo máte jiný osvědčený recept, jak přezrálé banány zpracovat?
KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?
Banánový chlebíček má svůj původ v Americe. Během krize ve 30. letech zůstávala v obchodech řada potravin po datu spotřeby. A banány nebyly výjimkou. Přezrálé a nahnědlé je nikdo nechtěl jíst, a tak šikovné hospodyňky vymyslely, jak s nimi naložit. Začaly je přidávat do sladkých receptů a z banánového těsta pekly různé buchty a koláče. Avšak nejoblíbenějším se stal právě chlebíček.
V Americe je oblíbený již delší dobu. U nás v Čechách zažil největší boom na přelomu roku 2019 a 2020, kdy se jako houby po dešti všude začaly objevovat nejrůznější recepty a každá kavárna ho měla ve své nabídce.
CO BUDE POTŘEBA? (na formu 14 x 33 cm)
Na těsto
- 2 vejce
- 4 zralé banány
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 110 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 70 g lískových ořechů
- 100 g tmavé čokolády
- 130 g cukru krupice/krystal
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- 50 g oleje
Na polevu
- 200 ml smetany ke šlehání (lze použít i bezlaktózovou)
- 125 g třtinového cukru
Na posyp
- 35 g ořechů (lískových, vlašských,…)
POSTUP
Těsto
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Oloupejte banány, vložte je do mísy a rozmačkejte na kaši.
- Do druhé mísy vlijte olej a přidejte změklé máslo s cukrem. Vezměte ruční šlehač, případně kuchyňského robota, a šlehejte do té doby, než se ingredience spojí.
- Do vzniklé směsi postupně zašlehejte obě vejce, rozmačkané banány, mléko a vanilkový extrakt. Nechte odstát.
- Do třetí mísy prosejte přes síto hladkou mouku s kypřícím práškem, špetkou soli, jedlou sodou a skořicí.
- Vezměte metličku a sypkou směs postupně zašlehávejte do té tekuté.
- Ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo a stěrkou vmíchejte do hotového těsta.
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Formu na biskupský chlebíček vymažte tukem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní těsto.
- Vložte do trouby a pečte 35 minut. Poté snižte teplotu na 160 stupňů a pečte dalších 30 minut.
Poleva
- Po upečení banánového chlebíčku je čas udělat polevu. Do hrnce vlijte smetanu, přisypte cukr a přiveďte k varu.
- Za stálého míchání nechte provařit 5 až 10 minut.
- Když poleva zhoustne polijte s ní hotový chlebíček (vyklopený z formy) a posypte nahrubo nasekanými ořechy.
TIPY
- banány lze rozmačkat vidličkou, případně šťouchadlem na brambory
- sypké suroviny opravdu prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
- máslo vyndejte ven z lednice cca hodinu před pečením, aby dostatečně změklo
- vanilkový extrakt lze zaměnit za polovinu vanilkového lusku
Krásný recept, ten si uložím, jelikož malému často kupují banány a ne vždy v tomhle vedru vydrží, škoda že nemám formu
Jani, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Budu moc ráda, když si recept uložíš. U nás banány zbývají pravidelně, takže banánový chlebíček dělám často 🙂 A pokud nemáš formu, tak nevadí, zkoušela jsem ho dělat i na plech (+ pečicí papír) a byl taky skvělý.