Přeskočit na obsah

Food stories

    BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

    Určitě už vám doma někdy zbyl trs přezrálých banánů a přemýšleli jste, co s ním. Co takhle příště vyzkoušet jeden z nejoblíbenějších a zároveň i nejvyhledávanějších chlebů na světě? Řeč je o vláčném banánovém chlebíčku! S kousky čokolády, ořechy a krémovou karamelovou polevou si ho u vás doma jistě všichni oblíbí. Už jste ho někdy pekli? Nebo máte jiný osvědčený recept, jak přezrálé banány zpracovat?

    KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?

    Banánový chlebíček má svůj původ v Americe. Během krize ve 30. letech zůstávala v obchodech řada potravin po datu spotřeby. A banány nebyly výjimkou. Přezrálé a nahnědlé je nikdo nechtěl jíst, a tak šikovné hospodyňky vymyslely, jak s nimi naložit. Začaly je přidávat do sladkých receptů a z banánového těsta pekly různé buchty a koláče. Avšak nejoblíbenějším se stal právě chlebíček.

    V Americe je oblíbený již delší dobu. U nás v Čechách zažil největší boom na přelomu roku 2019 a 2020, kdy se jako houby po dešti všude začaly objevovat nejrůznější recepty a každá kavárna ho měla ve své nabídce.


    CO BUDE POTŘEBA? (na formu 14 x 33 cm)

    Na těsto

    • 2 vejce
    • 4 zralé banány
    • 250 g hladké mouky
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička kypřícího prášku
    • špetka soli
    • 110 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 70 g lískových ořechů
    • 100 g tmavé čokolády
    • 130 g cukru krupice/krystal
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 50 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 50 g oleje

    Na polevu

    • 200 ml smetany ke šlehání (lze použít i bezlaktózovou)
    • 125 g třtinového cukru

    Na posyp

    • 35 g ořechů (lískových, vlašských,…)

    POSTUP

    Těsto

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Oloupejte banány, vložte je do mísy a rozmačkejte na kaši.
    3. Do druhé mísy vlijte olej a přidejte změklé máslo s cukrem. Vezměte ruční šlehač, případně kuchyňského robota, a šlehejte do té doby, než se ingredience spojí.
    4. Do vzniklé směsi postupně zašlehejte obě vejce, rozmačkané banány, mléko a vanilkový extrakt. Nechte odstát.
    5. Do třetí mísy prosejte přes síto hladkou mouku s kypřícím práškem, špetkou soli, jedlou sodou a skořicí.
    6. Vezměte metličku a sypkou směs postupně zašlehávejte do té tekuté.
    7. Ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo a stěrkou vmíchejte do hotového těsta.
    8. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
    9. Formu na biskupský chlebíček vymažte tukem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní těsto.
    10. Vložte do trouby a pečte 35 minut. Poté snižte teplotu na 160 stupňů a pečte dalších 30 minut.

    Poleva

    1. Po upečení banánového chlebíčku je čas udělat polevu. Do hrnce vlijte smetanu, přisypte cukr a přiveďte k varu.
    2. Za stálého míchání nechte provařit 5 až 10 minut.
    3. Když poleva zhoustne polijte s ní hotový chlebíček (vyklopený z formy) a posypte nahrubo nasekanými ořechy.

    TIPY

    • banány lze rozmačkat vidličkou, případně šťouchadlem na brambory
    • sypké suroviny opravdu prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • máslo vyndejte ven z lednice cca hodinu před pečením, aby dostatečně změklo
    • vanilkový extrakt lze zaměnit za polovinu vanilkového lusku

    2 komentáře na “BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK”

      1. Jani, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Budu moc ráda, když si recept uložíš. U nás banány zbývají pravidelně, takže banánový chlebíček dělám často 🙂 A pokud nemáš formu, tak nevadí, zkoušela jsem ho dělat i na plech (+ pečicí papír) a byl taky skvělý.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.