Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    FIALKOVÝ SIRUP

    Každé jaro se objeví mezi prvními květinami, které vykouknou po studené zimě. Řeč je o fialkách rostoucích na každém rohu. Víte však, že jsou léčivé a můžete si z nich doma jednoduše udělat lahodný fialkový sirup? Ten chutná stejně jako voní – skvěle. Ale pozor! Rostou pouze během března a dubna, a tak byste si měli s jejich sběrem pospíšit. Proto si vezměte košíček a co nejdříve vyrazte natrhat voňavé květy na sirup. 

    K ČEMU JSOU FIALKY DOBRÉ?

    Málokdo ví, že fialky, kterých je na jaře spousta, obsahují prospěšné látky a jsou velmi zdravé. Kromě sirupu se z nich dá udělat čaj, med, ale i cukr. Proč jsou však tak dobré? 

    1. dokáží odbourat bolest hlavy
    2. pomáhají z těla odvádět odpadní látky (čistí krev a detoxikují organismus)
    3. zklidňují bolest v krku
    4. tiší kašel a pomáhají lépe vykašlávat

    Stejné účinky mají i macešky. Ne však ty, které koupíte v zahradnictví, ale ty, které si vypěstujete ze semínek. A kde sehnat fialky vonné? Rostou v parcích, na loukách a na okrajích lesů a polí.


    CO BUDE POTŘEBA? (na 330 ml)

    • 1,5 hrnku květů fialek (cca 35 g)
    • 80 g cukru krystal/krupice
    • 1,5 hrnku vody (cca 350 ml)
    • 1 lžička citronové šťávy

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Čerstvě nasbíraným fialkám odstraňte stonky. Květy vložte do čisté sklenice z varného skla.
    3. Vodu vlijte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Když začne bublat, tak ji stáhněte z plotny a nechte 5 minut odstát.
    4. Po uplynutí doby zalijte fialky horkou vodou, promíchejte a zakryjte utěrkou.
    5. Nechte louhovat 24 hodin při pokojové teplotě.
    6. Druhý den je přeceďte přes jemné síto a květy, které zůstanou v sítku, vymačkejte.
    7. Vodu vlijte do hrnce a přidejte cukr.
    8. Na mírném ohni směs prohřívejte a za stálého míchání nechte cukr rozpustit – tekutina by se neměla vařit, takže z ní půjde pouze lehký kouř.
    9. Když se cukr rozpustí, pokračujte v míchání a sirup prohřívejte další 4 minuty.
    10. Poté hrnec sundejte z plotýnky a vmíchejte citronovou šťávu.
    11. Hotový sirup nechte vychladnout a přes plátýnko ho přelijte do čisté sklenice. Vložte do lednice, kde ho uchovávejte po celou dobu.

    TIPY

    • sirup uchovávejte v lednici, kde vydrží až 6 měsíců
    • citronová šťáva zesvětluje, pokud budete chtít světlejší a trochu kyselejší sirup, tak přidejte další lžičku
    • použít ho můžete na přípravu domácí limonády, případně k ochucení drinků
    • díky plátýnku bude krásně čistý a bez kalu

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.