Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    FRANCOUZSKÝ TOUST

    Chcete si ráno dopřát opravdu vydatné jídlo a jste milovníky sladkých snídaní? Pokud vás už omrzely lívance a palačinky, tak vyzkoušejte něco nového, co si jisto jistě oblíbíte. Mám na mysli francouzský toust. Že jste o něm ještě neslyšeli? Voní po skořici, je lehký a vláčný. Navíc je to rychlá snídaně, na níž budete potřebovat jen pár ingrediencí, které máte běžně doma. A tak si ho můžete připravit kdykoliv, kdy na něj dostanete chuť. Už jste ho někdy ochutnali? A co na něj říkáte?

    KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?

    Jeho historie sahá až do 15. století, kdy se toustový chléb označoval jako jídlo chudých. Většinou byl oschlý a okoralý a v dnešní době by ho spousta lidí nejspíše vyhodila. Chudí lidé však našli způsob, jak ho ještě zužitkovat. Začali ho namáčet do vajíček, později přidávali i mléko a další ingredience. Postupem času se tousty staly oblíbenými i mezi bohatými, jen jim služebnictvo okrajovalo kůrku. Dnes se často objevuje na snídaňových menu ve vyhlášených hotelech a restauracích po celém světě.


    CO BUDE POTŘEBA? (na 4 ks)

    • 2 vejce
    • 90 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 4 plátky toustového chleba
    • půl lžičky mleté skořice
    • špetka soli
    • 10 g vanilkového cukru
    • máslo (lze použít i bezlaktózové)

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Do hlubokého talíře (široké misky) nalijte mléko, rozklepněte vajíčka a prošlehejte.
    3. Poté vmíchejte mletou skořici, špetku soli a vanilkový cukr. Nechte chvíli odstát.
    4. Plátek toustového chleba ponořte do směsi a po 1 minutě obraťte, aby se tekutina nasákla z obou stran.
    5. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo.
    6. Každý plátek opečte z obou stran dozlatova. Jen dávejte pozor, aby se nepřipálil.

    TIPY

    • mléčnou směs nechte odstát alespoň 5 minut, aby se skořice rozvoněla
    • tousty můžete servírovat s ovocem, bílým jogurtem, ochuceným sirupem či ořechy
    • jako ochucené sirupy použijte agávový, javorový či datlový

    10 komentářů na “FRANCOUZSKÝ TOUST”

      1. Lucy, moc děkuji za komentář! Budu moc ráda, když francouzský toust vyzkoušíš, opravdu to stojí za to a když si na něj dáš své oblíbené dochucovadlo, tak si ho třeba taky zamiluješ 🙂

    Napsat komentář: Linda Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.