Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    GUACAMOLE

    Máte v plánu večírek nebo jen klidné večerní posezení? Přemýšlíte, jaké občerstvení byste měli připravit? Tak rozhodně nezapomeňte na božské guacamole! Studenou mexickou salsu, která je kombinací výrazných chutí a jemného krémového avokáda. Hotovou ji máte během chvilky a na přípravu potřebujete jen pár ingrediencí. Pokud jste ji nikdy nedělali, tak nezoufejte. Stačí sjet níže, kde najdete ten nejlepší a hlavně prověřený recept.

    JAK SPRÁVNĚ VYBRAT AVOKÁDO?

    Kdo už někdy avokádo kupoval, tak ví, že je potřeba vybírat opravdu důkladně. Může mít buďto tmavě zelenou slupku (nejčastěji se pěstuje ve Španělsku a Izraeli) anebo tmavě fialovou slupku (většinou pochází z Jižní Ameriky). Druhý typ se více hodí do našeho receptu. 

    Avokádo vezměte do ruky a lehce stiskněte. Může být…

    …tvrdé, pak je nezralé. Jestli s ním plánujete pracovat až za několik dní, tak ho klidně kupte a nechte dozrát doma. 

    …kašovité, pak je přezrálé a začíná hnít. Takový plod již nelze použít a v obchodě byste na něj vlastně ani neměli narazit.

    …měkké a pružné, pak je naprosto ideální. Můžete ho použít na přípravu jakéhokoliv pokrmu. 

    Dalším varovným signálem, kdy avokádo nebrat, jsou fleky, které značí začátek kažení. Poslední, na co si dát při výběru pozor, je stopka. Ta by u plodu neměla chybět. Pokud není, tak ho neberte.


    CO BUDE POTŘEBA? (na porci pro 2 až 3 osoby)

    • 2 zralá avokáda
    • 1 menší cibule
    • půlka rajčete
    • 1 menší stroužek česneku
    • sůl
    • pepř
    • 20 g koriandru
    • šťáva z půlky limety
    • sušené chilli

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Důležitá je příprava, proto z poloviny rajčete odstraňte dužinu a nakrájejte ho na drobné kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Lístky koriandru omyjte, osušte a nasekejte najemno.
    3. Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku, lžící vyškrábněte dužinu a vložte do mísy. Osolte, zakápněte šťávou z limety a rozmačkejte na hrubou kaši.
    4. K rozmačkanému avokádu přidejte cibuli, rajče, koriandr, chilli a prolisovaný stroužek česneku. Vše promíchejte, dochuťte solí a pepřem, případně ještě přidejte chilli.
    5. Servírujte s tortillovými chipsy.
    6. Doporučuji nepřipravovat dlouho dopředu, avokádo má pak tendenci rychle hnědnout. Pokud už ho potřebujete připravit předem, tak misku s guacamole zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice.

    TIPY

    • avokádo lze rozmačkat vidličkou, případně šťouchadlem na brambory
    • guacamole je potřeba uchovávat v chladu, bez přístupu vzduchu, aby rychle nezhnědlo
    • dužinu rajčete je potřeba odstranit, aby salsa déle vydržela
    • pokud chcete omáčku zjemnit, tak přidejte lžíci zakysané smetany
    • servírujte s tortillovými chipsy, ke quesadille i k pečivu

    1 komentář na “GUACAMOLE”

    Napsat komentář: Helena Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *