JABLEČNÝ KOLÁČ
Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo. Jdete do toho?
ABY TO ŠLO JAKO PO MÁSLE!
Při pečení je důležité používat máslo, které koláči dodá vynikající chuť i příjemnou vůni. Pokud byste použili jeho náhražku, tak je rozdíl znatelný a koláč bude takový nějaký, mdlý. Proto se jí v obchodě raději vyhněte. Jak poznáte, že se jedná o opravdové máslo? Při nákupu si dejte pozor na…
…obsah mléčného tuku – ten by měl být minimálně 80 %, avšak méně než 90 % + navíc maximální hodnota obsahu vody je 16 %.
…složení – v něm by se neměl vyskytovat rostlinný tuk, škrob či zahušťovadlo.
…označení – pokud na obalu najdete slovo margarín či směsný tuk, tak v takovém případě se o máslo nejedná a je to směs rostlinný a živočišných tuků.
…máslo – jen pravé máslo má na obalu uvedené své označení (výrobci to mají dané ze zákona).
Jelikož mám intoleranci laktózy, použila jsem bezlaktózové máslo a fungovalo to perfektně. V takovém případě je v něm navíc enzym laktáza.
CO BUDE POTŘEBA? (na formu 18 x 26 cm)
- 5 menších jablek (cca 450 g očištěných a nakrájených)
- 1,5 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 40 g mandlí – plátků
- 100 g strouhanky
- 90 g cukru krystal/krupice
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžička hrubé mouky
- 7 g kypřícího prášku
- 90 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- rum
- 25 g rozinek
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Rozinky dejte do cedníku, přelijte je vařící vodou a vložte do sklenice s rumem.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na menší plátky a přendejte do mísy.
- Zasypejte je mletou skořicí s plátky mandlí a přidejte špetku soli.
- Rozinky vyndejte z rumu a přihoďte je k jablíčkům. Promíchejte.
- Jablečnou směs vložte do pekáče a zarovnejte (zamačkejte je do jedné roviny – např. hrnkem).
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Vezměte mísu, vsypte do ní cukr, strouhanku, hladkou i hrubou mouku a kypřící prášek a promíchejte.
- Sypkou směs rozprostřete na jablka.
- Máslo (60 g), které jste na 5 minut vložili do mrazáku, vyndejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je rovnoměrně po směsi se strouhankou a vložte do trouby. Pečte 45 minut.
- Po uplynutí doby vezměte zbylých 30 g másla nakrájeného na plátky, rozprostřete po povrchu a pečte dalších 10 minut.
- Poté pekáč překryjte alobalem, stáhněte teplotu na 150 stupňů a pečte ještě 15 minut.
TIPY
- máslo by mělo být opravdu studené, proto ho dejte na chvilku do mrazáku, případně by mělo být delší dobu v lednici
- lze použít jakékoliv ořechy, ale doporučuji mandle, s nimi je to nejchutnější
- pokud nemáte rádi rozinky, tak zkuste místo nich použít brusinky, jen je nedávejte do rumu
Zrovna dnes jedu k taťkovi na domácí jablíčka 😀 Už se moc těším na jablečné koláče! Přítel se už doma přimluvil za štrůdl a takový linecký s jablkama, tak uvidíme, co dalšího pak v kuchyni ještě vytvořím 🙂
WantBeFitM
Wantbefitm, moc děkuji za komentář! Jablečné koláče jsou prostě nejlepší, stejně jako štrúdl. A když jsou z domácích jablek, tak je to nejlepší :))