Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    JABLEČNÝ KOLÁČ

    Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo. Jdete do toho? 

    ABY TO ŠLO JAKO PO MÁSLE!

    Při pečení je důležité používat máslo, které koláči dodá vynikající chuť i příjemnou vůni. Pokud byste použili jeho náhražku, tak je rozdíl znatelný a koláč bude takový nějaký, mdlý. Proto se jí v obchodě raději vyhněte. Jak poznáte, že se jedná o opravdové máslo? Při nákupu si dejte pozor na…

    …obsah mléčného tuku – ten by měl být minimálně 80 %, avšak méně než 90 % + navíc maximální hodnota obsahu vody je 16 %.

    …složení – v něm by se neměl vyskytovat rostlinný tuk, škrob či zahušťovadlo.

    …označení – pokud na obalu najdete slovo margarín či směsný tuk, tak v takovém případě se o máslo nejedná a je to směs rostlinný a živočišných tuků.

    …máslo – jen pravé máslo má na obalu uvedené své označení (výrobci to mají dané ze zákona).

    Jelikož mám intoleranci laktózy, použila jsem bezlaktózové máslo a fungovalo to perfektně. V takovém případě je v něm navíc enzym laktáza.


    CO BUDE POTŘEBA? (na formu 18 x 26 cm)

    • 5 menších jablek (cca 450 g očištěných a nakrájených)
    • 1,5 lžičky mleté skořice
    • špetka soli
    • 40 g mandlí – plátků
    • 100 g strouhanky
    • 90 g cukru krystal/krupice
    • 1 lžička hladké mouky
    • 1 lžička hrubé mouky
    • 7 g kypřícího prášku
    • 90 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • rum
    • 25 g rozinek

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Rozinky dejte do cedníku, přelijte je vařící vodou a vložte do sklenice s rumem.
    3. Jablka oloupejte, nakrájejte na menší plátky a přendejte do mísy.
    4. Zasypejte je mletou skořicí s plátky mandlí a přidejte špetku soli. 
    5. Rozinky vyndejte z rumu a přihoďte je k jablíčkům. Promíchejte.
    6. Jablečnou směs vložte do pekáče a zarovnejte (zamačkejte je do jedné roviny – např. hrnkem).
    7. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. 
    8. Vezměte mísu, vsypte do ní cukr, strouhanku, hladkou i hrubou mouku a kypřící prášek a promíchejte.
    9. Sypkou směs rozprostřete na jablka.
    10. Máslo (60 g), které jste na 5 minut vložili do mrazáku, vyndejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je rovnoměrně po směsi se strouhankou a vložte do trouby. Pečte 45 minut.
    11. Po uplynutí doby vezměte zbylých 30 g másla nakrájeného na plátky, rozprostřete po povrchu a pečte dalších 10 minut. 
    12. Poté pekáč překryjte alobalem, stáhněte teplotu na 150 stupňů a pečte ještě 15 minut.

    TIPY

    • máslo by mělo být opravdu studené, proto ho dejte na chvilku do mrazáku, případně by mělo být delší dobu v lednici
    • lze použít jakékoliv ořechy, ale doporučuji mandle, s nimi je to nejchutnější
    • pokud nemáte rádi rozinky, tak zkuste místo nich použít brusinky, jen je nedávejte do rumu

    2 komentáře na “JABLEČNÝ KOLÁČ”

    1. Zrovna dnes jedu k taťkovi na domácí jablíčka 😀 Už se moc těším na jablečné koláče! Přítel se už doma přimluvil za štrůdl a takový linecký s jablkama, tak uvidíme, co dalšího pak v kuchyni ještě vytvořím 🙂

      WantBeFitM

      1. Wantbefitm, moc děkuji za komentář! Jablečné koláče jsou prostě nejlepší, stejně jako štrúdl. A když jsou z domácích jablek, tak je to nejlepší :))

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.