Přeskočit na obsah

Food stories

    JAK SKLADOVAT POTRAVINY?

    Víte, jak skladovat potraviny, které si přinesete domů z nákupu? Každá potřebuje správné místo pro uložení, aby vydržela co nejdéle a nepodlehla tak brzkému zkažení. Na jiné místo patří mouka, jinam dáte ovoce a zeleninu a jinam vložíte vejce a maso. Schválně se běžte podívat do kuchyně na to, jak jsou umístěné jednotlivé potraviny, které máte ve svých zásobách. Porovnejte je pak s přehledem níže. Tak co, dáváte je na správné místo?

    KAM S TÍM?

    V každé domácnosti byste měli mít k dispozici 4 zóny pro skladování – suchou, chladnou, chlazenou a mrazicí. Velké procento lidí však využívá jen část z nich. Proto byste si měli uvědomit, jak nákup rozdělit a správně umístit dle potřeb jednotlivých potravin. A také to, kde vlastně zóny doma máte. Díky tomu nakoupené jídlo déle vydrží, a zároveň budete mít i větší přehled, co kde je, a co je ještě potřeba dokoupit.

    Kromě umístění přemýšlejte i nad ochranou. Každá potravina potřebuje i správný obal pro uchovávání. Takový, který ji bude chránit před škůdci (př. moly u mouky), před velkou vlhkostí a plísněmi. Před každým zpracováním je pak vždy nutné zkontrolovat, zda je vše v pořádku a zdravotně nezávadné.


    SUCHÁ ZÓNA

    Doma ji můžete mít v teplejší spíži, na poličkách a regálech v kuchyni, ale i v kuchyňských skříňkách. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 18 až 20 stupňů. Patří sem mouka, rýže, těstoviny, luštěniny, čaj, káva, sůl, koření, cukr, semínka, cereálie, olej, konzervy, ořechy, pečivo, sušenky a pochutiny (brambůrky, čokoláda apod.).

    POTRAVINYTYP OBALUCO A JAK?
    moukaskleněná dózapřed přesypáním prosejte
    těstoviny a rýžeskleněná dózanevystavujte je slunečnímu záření
    luštěninyskleněná dózanevystavujte je slunečnímu záření
    sůl a kořenískleněná dózaaby se v soli netvořily hrudky, vložte do dózy savý papír
    cukrskleněná dózapřed přesypáním prosejte
    semínka a ořechyskleněná dózapro prodloužení trvanlivosti je můžete vložit i do lednice
    cereáliepůvodní obal (skleněná dóza)po otevření obalu je přesypejte
    čaj a kávapůvodní obal (kovová dóza)pro zachování chuti a vůně je nechte v původním obalu
    olejkeramická láhevmax. teplota pro skladování je 20 stupňů
    pečivobavlněná, lněná utěrkavydrží déle čerstvé než v igelitovém sáčku

    CHLADNÁ ZÓNA

    Doma ji můžete mít v chladnější spíži a sklepě, kde je o trochu vlhčí vzduch než v suché zóně. Teplota by se měla pohybovat okolo 12 stupňů bez výrazných teplotních skoků. Patří sem ovoce, zelenina, brambory, víno, mošt, pivo a další nápoje (limonády apod.).

    POTRAVINYTYP OBALUCO A JAK?
    ovocedřevěná bedýnkaomyjte až před použitím, jinak se začne dříve kazit
    zeleninadřevěná bedýnkaomyjte až před použitím, jinak se začne dříve kazit
    bramborypapírový pytlíkdejte si pozor, aby nezačaly klíčit
    nápojepůvodní obalpřed konzumací je klidně vložte do lednice

    CHLAZENÁ ZÓNA

    Doma je to pouze jedno jediné místo a tím je lednice. Teplota by se v ní měla pohybovat kolem 0 až 5 stupňů, maximálně však 8 stupňů. Patří sem vajíčka, maso, mléčné výrobky, uzeniny, otevřené konzervy, nespotřebované pokrmy a nakrojené ovoce a zelenina.

    POTRAVINYTYP OBALUKDE MAJÍ MÍSTO?
    vajíčkaplastový box na vajíčkana horní polici (ne do dvířek)
    mléčné výrobkynepoškozený původní obalna horní polici
    uzeninyplastová, skleněná nádoba s víkemna spodní polici
    masopůvodní obalna spodní polici
    otevřené a nespotřebované pokrmyplastová nádoba s víkemkdekoliv

    MRAZICÍ ZÓNA

    Není to nic jiného než mrazák. Teplota v něm se různí, pohybuje se většinou mezi -20 až -24 stupni. Patří sem zmrzlina, maso, bylinky, pečivo, vývar, zelenina, ovoce a přílohy jako hranolky, krokety apod. – prostě vše, co máme do zásoby a nesníme to během následujících dní (př. pečivo). Doba skladování všech potravin v mrazáku by neměla přesáhnout 1 rok.

    POTRAVINYTYP OBALUJAK DLOUHO VYDRŽÍ?
    masoigelitový sáček, plastová nádoba s víkem max. 6 měsíců
    bylinkyplastová nádoba s víkemmax. 12 měsíců
    ovoce a zeleninaplastová nádoba s víkem8 až 12 měsíců
    vývartvořítko na ledmax. 2 měsíce
    pečivoigelitový sáčekmax. 6 měsíců
    přílohypůvodní obaldo data spotřeby
    zmrzlinapůvodní obaldo data spotřeby

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.