JAK VÁŽIT BEZ VÁHY?
Pečení i vaření je častokrát o přesnosti. Té se každý drží vždy, když zkouší nový recept a chce, aby výsledek vypadal stejně dobře jako předloha. Jenže někdy se stane, že váha přestane fungovat nebo není při ruce, a tak přesnost musí jít stranou. Ale jak vážit bez váhy? I tahle situace se dá snadno vyřešit. Vytáhněte hrnky, kávové lžičky a polévkové lžíce a jednoduše si to spočítejte! K tomu vám pomůže přehled gramáží níže.
CHYTRÁ ZÁCHRANA
Tohle řešení není úplně na chlup přesné, ale dá se dle něj orientovat. Avšak pro případy nouze je to skvělá záchrana. Jen nezapomeňte, že je vždy potřeba u jednoho receptu využívat stejně velký hrnek, lžíci i lžičku. Bude vám to pak lépe vycházet!
Já osobně jsem to počítání již několikrát využila. Naposledy na chatě, kde jsme byli na letní dovolené. Potřebovala jsem připravit těsto na pizzu, ale váha nikde. Nezbývalo nic jiného, než sáhnout po klasickém hrnku a napočítat si ingredience sama. Těsto nakonec vyšlo krásně a pizza na grilu se opravdu povedla (naprosto doporučuji, vyzkoušejte!).
A jak jsem na tyhle počty přišla? Z mé hlavy to není, ale pomohly my s tím dvě zkušené ženy. U babičky a maminky je tohle klasika, kterou mají zažitou a využívají ji, i když doma váhu mají. Některé recepty už mají takto naučené a jinak je nedělají. Moje maminka má dokonce všechny přepočty zapsané v rodinné kuchařce, ze které jsem čerpala. Takže se není čeho bát!
Jedná se o nejběžnější velikost hrnku a doma ho jisto jistě najdete (pro představu – jsou to ty obyčejné hrnky z IKEA). Při jeho plnění dbejte na to, aby byly ingredience zarovnané a nepřesahovaly okraj. Každopádně nezapomeňte, že je vždy důležité, abyste u jedné přípravy používali pouze jednu velikost hrnečku. Suroviny budou ve stejném poměru a nedojde tak k narušení receptu.
VÁŽENÍ S HRNKEM (cca 250 ml)
POTRAVINY | KOLIK JE TO GRAMŮ? |
---|---|
olej, rozpuštěné máslo | 240 |
voda, mléko | 250 |
ovesné vločky | 100 |
strouhanka | 120 |
cukr moučka, kakao na vaření | 125 |
hladká, polohrubá mouka | 140 |
mleté ořechy | 140 |
mletý mák | 150 |
hrubá mouka | 170 |
cukr krupice | 200 |
VÁŽENÍ S KÁVOVOU LŽIČKOU (cca 3 ml)
Kávová lžička může mít několik tvarů – hluboká, plochá, menší, větší. Vezměte si tu klasickou, se kterou si běžně mícháte kávu či s ní jíte jogurt z kelímku. U vybraného receptu vždy na odměřování používejte pouze jeden typ lžičky. Je to z toho důvodu, aby nedocházelo k narušení výsledného jídla, které připravujete.
POTRAVINY | KOLIK JE TO GRAMŮ? |
---|---|
voda, mléko | 3 |
olej, rozpuštěné máslo | 4 |
škrob, kakao na vaření, mletá skořice | 2 |
mleté ořechy | 2 |
hladká, polohrubá mouka | 3 |
cukr moučka, kypřící prášek | 3 |
hrubá mouka | 4 |
cukr krupice | 5 |
hořčice, kečup | 6 |
med | 6,5 |
sůl | 7 |
VÁŽENÍ S POLÉVKOVOU LŽÍCÍ (cca 12 ml)
Polévková lžíce má několik velikostí – hluboká jako naběračka či plochá tak, že se na ni skoro nic nevejde. Pro jistotu vyberte něco mezi, což je nejideálnější na vaření a pečení bez váhy. V každém případě používejte vždy jednu velikost, aby suroviny byly v uvozovkách stejně odměřené a nedocházelo k narušení receptu.
POTRAVINY | KOLIK JE TO GRAMŮ? |
---|---|
voda, mléko | 12 |
olej, rozpuštěné máslo | 13 |
škrob, kakao na vaření, mletá skořice | 6 |
mleté ořechy | 6 |
hladká, polohrubá mouka | 10 |
cukr moučka, kypřící prášek | 10 |
hrubá mouka | 11 |
cukr krupice | 15 |
hořčice, kečup | 18 |
med | 19 |
sůl | 20 |