Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    JAK VÁŽIT BEZ VÁHY?

    Pečení i vaření je častokrát o přesnosti. Té se každý drží vždy, když zkouší nový recept a chce, aby výsledek vypadal stejně dobře jako předloha. Jenže někdy se stane, že váha přestane fungovat nebo není při ruce, a tak přesnost musí jít stranou. Ale jak vážit bez váhy? I tahle situace se dá snadno vyřešit. Vytáhněte hrnky, kávové lžičky a polévkové lžíce a jednoduše si to spočítejte! K tomu vám pomůže přehled gramáží níže.

    CHYTRÁ ZÁCHRANA

    Tohle řešení není úplně na chlup přesné, ale dá se dle něj orientovat. Avšak pro případy nouze je to skvělá záchrana. Jen nezapomeňte, že je vždy potřeba u jednoho receptu využívat stejně velký hrnek, lžíci i lžičku. Bude vám to pak lépe vycházet!

    Já osobně jsem to počítání již několikrát využila. Naposledy na chatě, kde jsme byli na letní dovolené. Potřebovala jsem připravit těsto na pizzu, ale váha nikde. Nezbývalo nic jiného, než sáhnout po klasickém hrnku a napočítat si ingredience sama. Těsto nakonec vyšlo krásně a pizza na grilu se opravdu povedla (naprosto doporučuji, vyzkoušejte!).

    A jak jsem na tyhle počty přišla? Z mé hlavy to není, ale pomohly my s tím dvě zkušené ženy. U babičky a maminky je tohle klasika, kterou mají zažitou a využívají ji, i když doma váhu mají. Některé recepty už mají takto naučené a jinak je nedělají. Moje maminka má dokonce všechny přepočty zapsané v rodinné kuchařce, ze které jsem čerpala. Takže se není čeho bát!


    HRNEK (cca 250 ml)

    Jedná se o nejběžnější velikost hrnku a doma ho jisto jistě najdete (pro představu – jsou to ty obyčejné hrnky z IKEA). Při jeho plnění dbejte na to, aby byly ingredience zarovnané a nepřesahovaly okraj. Každopádně nezapomeňte, že je vždy důležité, abyste u jedné přípravy používali pouze jednu velikost hrnečku. Suroviny budou ve stejném poměru a nedojde tak k narušení receptu.

    POTRAVINYKOLIK JE TO GRAMŮ?
    olej, rozpuštěné máslo240
    voda, mléko250
    ovesné vločky100
    strouhanka120
    cukr moučka, kakao na vaření125
    hladká, polohrubá mouka140
    mleté ořechy140
    mletý mák150
    hrubá mouka170
    cukr krupice200

    KÁVOVÁ LŽIČKA (cca 3 ml)

    Kávová lžička může mít několik tvarů – hluboká, plochá, menší, větší. Vezměte si tu klasickou, se kterou si běžně mícháte kávu či s ní jíte jogurt z kelímku. U vybraného receptu vždy na odměřování používejte pouze jeden typ lžičky. Je to z toho důvodu, aby nedocházelo k narušení výsledného jídla, které připravujete.

    POTRAVINYKOLIK JE TO GRAMŮ?
    voda, mléko3
    olej, rozpuštěné máslo4
    škrob, kakao na vaření, mletá skořice2
    mleté ořechy2
    hladká, polohrubá mouka3
    cukr moučka, kypřící prášek3
    hrubá mouka4
    cukr krupice5
    hořčice, kečup6
    med6,5
    sůl7

    POLÉVKOVÁ LŽÍCE (cca 12 ml)

    Polévková lžíce má několik velikostí – hluboká jako naběračka či plochá tak, že se na ni skoro nic nevejde. Pro jistotu vyberte něco mezi, což je nejideálnější na vaření a pečení bez váhy. V každém případě používejte vždy jednu velikost, aby suroviny byly v uvozovkách stejně odměřené a nedocházelo k narušení receptu. 

    POTRAVINYKOLIK JE TO GRAMŮ?
    voda, mléko12
    olej, rozpuštěné máslo13
    škrob, kakao na vaření, mletá skořice6
    mleté ořechy6
    hladká, polohrubá mouka10
    cukr moučka, kypřící prášek10
    hrubá mouka11
    cukr krupice15
    hořčice, kečup18
    med19
    sůl20

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.