Přeskočit na obsah

Food stories

    KYNUTÉ LÍVANCE

    Vždycky jsem milovala nadýchané lívance, které mi dělávala babička i maminka. S chutí jsem je jedla obalené ve skořicovém cukru, mazané marmeládou nebo potřené zakysanou smetanou a posypané kousky ovoce. Pokaždé mě zajímalo, jak je možné, že je dělají tak vysoké. Nyní jsem ráda, že už to vím a mohu se s vámi o to podělit. Vyzkoušejte kynuté lívance, po kterých se jen zapráší! S čím si je dáte?

    KDE ZAČAL JEJICH PŘÍBĚH?

    Kynuté lívance jsou tradičním českým moučníkem a nejčastěji se podávají s ovocem jako jsou borůvky, s marmeládou nebo skořicovým cukrem. Jejich historie sahá až do dob Rakouska-Uherska, ale přesnější informace o jejich původu bohužel nejsou. 

    Podobně dělanou sladkou dobrotu mají i ve světě. Třeba v Americe a Kanadě jsou známé pancakes. Liší se použitou surovinou – do těsta místo droždí přidávají kypřící prášek. Rozdílný je také způsob servírování, kdy jednotlivé kusy vrství na sebe, přelijí javorovým sirupem a navrch dají kousek másla.


    CO BUDE POTŘEBA? (na cca 20 ks)

    Na těsto

    • 240 g hladké mouky
    • 2 vajíčka
    • 280 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 20 g cukru krystal/krupice
    • špetka soli
    • špetka mleté skořice
    • půl lžičky citronové kůry

    Na kvásek

    • 10 g hladké mouky
    • 25 g čerstvého droždí (cca polovina kostky)
    • 40 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 5 g cukru krystal/krupice

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Mouku prosejte přes síto do větší mísy.
    3. V rendlíku ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to.
    4. Vytvořte kvásek – 40 ml teplého mléka vlijte do menší misky, rozdrobte čerstvé droždí a pomocí vidličky ho rozmíchejte. Do vzniklé směsi vmíchejte 10 g prosáté hladké mouky a zasypte 5 g cukru.
    5. Mezitím do mouky ve velké míse vmíchejte špetku soli a skořice, nastrouhanou citronovou kůru a cukr.
    6. Do druhé mísy slijte teplé mléko s vajíčky a prošlehejte.
    7. Směs suchých ingrediencí postupně vmíchejte do těch tekutých.
    8. Vznikne konzistentní těsto, do kterého zlehka zamíchejte kvásek.
    9. Misku překryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
    10. Po uplynutí doby rozehřejte lívanečník, potřete máslem, sádlem nebo olejem (před každým kouskem). Těsto nemíchejte a rovnou nabírejte naběračkou. V opačném případě by totiž spadlo a nešlo nahoru.
    11. Lívance opečte z obou stran dozlatova.

    TIPY

    • mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • ohřáté mléko, které použijete na kvásek, musí mít takovou teplotu, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to – při vyšší teplotě by jinak kvásek nevzešel
    • před opékáním těsto nemíchejte a rovnou nabírejte naběračkou jinak by spadlo
    • servírujte se skořicovým cukrem, marmeládou, zakysanou smetanou, ovocem, žahourem nebo čokoládou

    2 komentáře na “KYNUTÉ LÍVANCE”

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.