KYNUTÉ LÍVANCE
Vždycky jsem milovala nadýchané lívance, které mi dělávala babička i maminka. S chutí jsem je jedla obalené ve skořicovém cukru, mazané marmeládou nebo potřené zakysanou smetanou a posypané kousky ovoce. Pokaždé mě zajímalo, jak je možné, že je dělají tak vysoké. Nyní jsem ráda, že už to vím a mohu se s vámi o to podělit. Vyzkoušejte kynuté lívance, po kterých se jen zapráší! S čím si je dáte?
KDE ZAČAL JEJICH PŘÍBĚH?
Kynuté lívance jsou tradičním českým moučníkem a nejčastěji se podávají s ovocem jako jsou borůvky, s marmeládou nebo skořicovým cukrem. Jejich historie sahá až do dob Rakouska-Uherska, ale přesnější informace o jejich původu bohužel nejsou.
Podobně dělanou sladkou dobrotu mají i ve světě. Třeba v Americe a Kanadě jsou známé pancakes. Liší se použitou surovinou – do těsta místo droždí přidávají kypřící prášek. Rozdílný je také způsob servírování, kdy jednotlivé kusy vrství na sebe, přelijí javorovým sirupem a navrch dají kousek másla.
CO BUDE POTŘEBA? (na cca 20 ks)
Na těsto
- 240 g hladké mouky
- 2 vajíčka
- 280 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 20 g cukru krystal/krupice
- špetka soli
- špetka mleté skořice
- půl lžičky citronové kůry
Na kvásek
- 10 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí (cca polovina kostky)
- 40 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 5 g cukru krystal/krupice
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Mouku prosejte přes síto do větší mísy.
- V rendlíku ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to.
- Vytvořte kvásek – 40 ml teplého mléka vlijte do menší misky, rozdrobte čerstvé droždí a pomocí vidličky ho rozmíchejte. Do vzniklé směsi vmíchejte 10 g prosáté hladké mouky a zasypte 5 g cukru.
- Mezitím do mouky ve velké míse vmíchejte špetku soli a skořice, nastrouhanou citronovou kůru a cukr.
- Do druhé mísy slijte teplé mléko s vajíčky a prošlehejte.
- Směs suchých ingrediencí postupně vmíchejte do těch tekutých.
- Vznikne konzistentní těsto, do kterého zlehka zamíchejte kvásek.
- Misku překryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě.
- Po uplynutí doby rozehřejte lívanečník, potřete máslem, sádlem nebo olejem (před každým kouskem). Těsto nemíchejte a rovnou nabírejte naběračkou. V opačném případě by totiž spadlo a nešlo nahoru.
- Lívance opečte z obou stran dozlatova.
TIPY
- mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
- ohřáté mléko, které použijete na kvásek, musí mít takovou teplotu, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to – při vyšší teplotě by jinak kvásek nevzešel
- před opékáním těsto nemíchejte a rovnou nabírejte naběračkou jinak by spadlo
- servírujte se skořicovým cukrem, marmeládou, zakysanou smetanou, ovocem, žahourem nebo čokoládou
Krásné fotečky, hned navodí tu správnou chuť ❤️ takže ano, už ji mám 😁
Jani, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Je dobře, že navozují chuť a doufám, že je vyzkoušíš a zaženeš ji :))