


LANGOŠE
Pořádný stánkový langoš si dáte na každém festivalu, pouti a větší akci. Smaženou pochoutku, která se nejčastěji servíruje potřená česnek, s kečupem a vrstvou sýru, spousta lidí zkouší připravit i doma. Avšak ne vždycky vyjde výsledek podle představ – těsto správně nenakyne, trhá se a lepí. Proto vyzkoušejte tento snadný recept na těsto, jež nakyne během půl hodiny, a usmažte poctivé langoše v pohodlí domova. A dejte si je ve sladké či slané verzi.
LANGOŠŮ, CO HRDLO RÁČÍ
Recept na langoše jsem poskládala potom, co jsem si je chtěla jednou vychutnat vysmažené na čerstvém oleji (nikoliv přepáleném), aniž by v něm při smažení ještě plavaly, jako tomu je v některých stáncích. A vyplatilo se. Nejen, že si jich můžu dát kolik chci, ale navíc si na ně můžu dát kečupu a sýru kolik chci. A stejně tak zkoušet další neotřelé kombinace jako langoše s jogurtem, zeleninou i masem.
ODKUD LANGOŠE POCHÁZEJÍ?
Odkud přesně pochází? Z Maďarska! První placky kdysi vytvářeli ze zbytků těsta na chleba a pekli v kamnech na plameni. Později se receptura trochu změnila a začalo se používat klasické kynuté těsto, jak ho známe. Stejně tak se změnil i způsob tepelné úpravy a placky se smažily na oleji. Langoše se ze země svého původu brzy dostaly i do těch okolních, kde se staly velmi oblíbenou pochoutkou. A to natolik, že se hned v několika státech zařadily mezi typická jídla v národní kuchyni (např. v Rumunsku a Srbsku).
V Maďarsku se kynuté langoše nejčastěji servírují se zakysanou smetanou, sýrem, zeleninou, masem a česnekem. Klasika v Česku, kečup a sýr, je naší specialitou. Avšak oblíbenou se pomalu stává i sladká varianta s čokoládou, marmeládou či tvarohem. Původně se podávaly pouze jako vydatná snídaně, nyní je to spíše záležitost hlavního jídla na oběd a k večeři, ale také jako pochoutka na festivalu či pouti.
CO BUDE POTŘEBA? (na 6 ks)
- 400 g hladké mouky
- půl lžičky cukru krupice/krystal
- 1 lžička soli
- 7 g sušeného droždí (1 balíček)
- 1,5 lžíce slunečnicového oleje
- 250 ml vlažné vody
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Mouku prosejte přes síto do větší mísy. Přidejte sůl, sušené droždí s cukrem a zamíchejte.
- Do suché směsi postupně vlijte vlažnou vodu a olej. Promíchejte vařečkou a vyndejte na pomoučněný vál.
- Vypracujte hladké a pružné těsto, které drží tvar.
- Přendejte ho do mísy, lehce poprašte hladkou moukou a překryjte utěrkou. Těsto dejte kynout na teplé místo na 30 minut.
- Po uplynutí doby ho vyndejte, rozdělte na 6 kusů, přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě 10 minut.
- Každý kousek pak trochu rozválejte válečkem a následně vytahejte na placku o tloušťce cca půl centimetru.
- V pánvi rozpalte olej a langoše osmažte z obou stran dozlatova.
- Na závěr dozdobte kečupem a nastrouhaným sýrem. Můžete použít také česnek, tatarskou omáčku, ale i vyzkoušet sladkou verzi.
TIPY – KYNUTÉ LANGOŠE
- mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější
- na smažení bude nejlepší řepkový olej, případně sádlo – oba tuky se nepřepalují a na smažení jsou nejideálnější
- langoše lze připravit i z čerstvého droždí, v tom případě použijte 20 gramů (cca polovinu kostky)
- zbylé těsto můžete zabalit do potravinové fólie a vložit do lednice, kde vydrží 2 dny
- vrstva oleje, na které budete smažit, by v kastrolu (v pánvi) měla mít nejméně 2 centimetry
Dneska jsem dělala podle receptu a povedli se .Krásné vláčné, nadýchané a křupavé .
Sabino, děkuji za komentář. Jsem moc ráda, že se langoše povedly a chutnaly 🙂