Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    LANGOŠE

    Pořádný stánkový langoš si dáte na každém festivalu, pouti a větší akci. Smaženou pochoutku, která se nejčastěji servíruje s kečupem a vrstvou sýru, si spousta lidí zkouší připravit i doma. Avšak ne vždycky vyjde výsledek podle představ – těsto správně nenakyne, trhá se a lepí. Proto vyzkoušejte tento snadný recept na těsto, jež nakyne během 30 minut, a usmažte si poctivé langoše doma. 

    KDE ZAČAL JEJICH PŘÍBĚH?

    Odkud přesně pochází? Z Maďarska! První placky se vytvářely ze zbytků těsta na chleba a pekly se v kamnech na plameni. Později se receptura trochu změnila a začalo se používat klasické kynuté těsto, jak ho známe. Stejně tak se změnil i způsob tepelné úpravy a začalo se smažit na oleji. Langoše se ze země svého původu brzy dostaly i do těch okolních, kde se staly velmi oblíbenými. A to natolik, že se hned v několika státech zařadily mezi typická jídla v národní kuchyni (např. v Rumunsku a Srbsku).

    V Maďarsku se langoše nejčastěji servírují se zakysanou smetanou, sýrem, zeleninou, masem a česnekem. Klasika v Česku, kečup a sýr, je naší specialitou. Avšak oblíbenou se pomalu stává i sladká varianta s čokoládou, marmeládou či tvarohem. Původně se podávaly pouze jako vydatná snídaně, nyní je to spíše záležitost hlavního jídla k obědu a večeři a samozřejmě pochutina na festivalu či pouti.


    CO BUDE POTŘEBA? (na 6 ks)

    • 400 g hladké mouky
    • půl lžičky cukru krupice/krystal
    • 1 lžička soli
    • 7 g sušeného droždí (1 balíček)
    • 1,5 lžíce slunečnicového oleje
    • 250 ml vlažné vody

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Mouku prosejte přes síto do větší mísy. Přidejte sůl, sušené droždí a cukr a zamíchejte.
    3. Do suché směsi postupně vlijte vlažnou vodu a olej. Promíchejte vařečkou a vyndejte na pomoučněný vál.
    4. Vypracujte hladké a pružné těsto, které drží tvar.
    5. Přendejte ho do mísy, lehce poprašte hladkou moukou a překryjte utěrkou. Mísu i s těstem dejte kynout na teplé místo na 30 minut.
    6. Po uplynutí doby ho vyndejte, rozdělte na 6 kusů, přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě 10 minut.
    7. Každý kousek pak trochu rozválejte válečkem a následně vytahejte na cca půl centimetrovou placku.
    8. V pánvi rozpalte olej a langoše osmažte z obou stran dozlatova.
    9. Na závěr dozdobte kečupem a nastrouhaným sýrem. Můžete použít také česnek, tatarskou omáčku, nebo vyzkoušet sladkou verzi s čokoládou.

    TIPY

    • mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější
    • na smažení bude nejlepší řepkový olej, případně sádlo – oba tuky se nepřepalují a na smažení jsou nejlepší
    • lze připravit i z čerstvého droždí, v tom případě použijte 20 g (cca polovinu kostky)
    • zbylé těsto můžete zabalit do potravinové fólie a vložit do lednice, kde vydrží 2 dny
    • vrstva oleje, na které budete smažit, by v kastrolu (v pánvi) měla mít nejméně 2 centimetry

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.