


LANGOŠE
Pořádný stánkový langoš si dáte na každém festivalu, pouti a větší akci. Smaženou pochoutku, která se nejčastěji servíruje s kečupem a vrstvou sýru, si spousta lidí zkouší připravit i doma. Avšak ne vždycky vyjde výsledek podle představ – těsto správně nenakyne, trhá se a lepí. Proto vyzkoušejte tento snadný recept na těsto, jež nakyne během 30 minut, a usmažte si poctivé langoše v pohodlí domova.
ODKUD LANGOŠE POCHÁZEJÍ?
Odkud přesně pochází? Z Maďarska! První placky se vytvářely ze zbytků těsta na chleba a pekly se v kamnech na plameni. Později se receptura trochu změnila a začalo se používat klasické kynuté těsto, jak ho známe. Stejně tak se změnil i způsob tepelné úpravy a placky se smažily na oleji. Langoše se ze země svého původu brzy dostaly i do těch okolních, kde se staly velmi oblíbenou pochoutkou. A to natolik, že se hned v několika státech zařadily mezi typická jídla v národní kuchyni (např. v Rumunsku a Srbsku).
V Maďarsku se kynuté langoše nejčastěji servírují se zakysanou smetanou, sýrem, zeleninou, masem a česnekem. Klasika v Česku, kečup a sýr, je naší specialitou. Avšak oblíbenou se pomalu stává i sladká varianta s čokoládou, marmeládou či tvarohem. Původně se podávaly pouze jako vydatná snídaně, nyní je to spíše záležitost hlavního jídla na oběd a k večeři, ale také jako pochutina na festivalu či pouti.
CO BUDE POTŘEBA? (na 6 ks)
- 400 g hladké mouky
- půl lžičky cukru krupice/krystal
- 1 lžička soli
- 7 g sušeného droždí (1 balíček)
- 1,5 lžíce slunečnicového oleje
- 250 ml vlažné vody
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Mouku prosejte přes síto do větší mísy. Přidejte sůl, sušené droždí s cukrem a zamíchejte.
- Do suché směsi postupně vlijte vlažnou vodu a olej. Promíchejte vařečkou a vyndejte na pomoučněný vál.
- Vypracujte hladké a pružné těsto, které drží tvar.
- Přendejte ho do mísy, lehce poprašte hladkou moukou a překryjte utěrkou. Mísu i s těstem dejte kynout na teplé místo na 30 minut.
- Po uplynutí doby ho vyndejte, rozdělte na 6 kusů, přikryjte utěrkou a nechte kynout ještě 10 minut.
- Každý kousek pak trochu rozválejte válečkem a následně vytahejte na placku o tloušťce cca půl centimetru.
- V pánvi rozpalte olej a langoše osmažte z obou stran dozlatova.
- Na závěr dozdobte kečupem a nastrouhaným sýrem. Můžete použít také česnek, tatarskou omáčku, ale i vyzkoušet sladkou verzi s čokoládou.
TIPY – KYNUTÉ LANGOŠE
- mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější
- na smažení bude nejlepší řepkový olej, případně sádlo – oba tuky se nepřepalují a na smažení jsou nejlepší
- langoše lze připravit i z čerstvého droždí, v tom případě použijte 20 gramů (cca polovinu kostky)
- zbylé těsto můžete zabalit do potravinové fólie a vložit do lednice, kde vydrží 2 dny
- vrstva oleje, na které budete smažit, by v kastrolu (v pánvi) měla mít nejméně 2 centimetry
Dneska jsem dělala podle receptu a povedli se .Krásné vláčné, nadýchané a křupavé .