


LINECKÉ CUKROVÍ
Linecké a vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního pečiva. Dvě křehká kolečka s máslovou příchutí slepená vrstvou rybízové marmelády. A to vše poprášené tenkou vrstvou moučkového cukru. Ač se linecké cukroví hojně konzumuje i během roku, tak se stejně všichni nejvíce těší na tu vánoční verzi, jež jde rychle na odbyt a většinou se po ní jen zapráší. Je to tak i u vás? A jakou marmeládou linecké promazáváte?
LINECKÁ KOLEČKA NA STO ZPŮSOBŮ
Tohle cukroví je prostě klasika. Maminka ho promazávala marmeládou, která zrovna byla po ruce. Takže jeden rok jsme ho měli s rybízovou, druhý s jahodovou a třetí rok s lesními plody. Ne vždycky však bylo jen z másla. To bylo v tu dobu docela drahé, a tak ho mamka dávala v poměru s Herou. Já ho nyní peču jen s máslem, a jelikož je stále drahé, tak dělám menší množství. Alespoň pak nejíme cukroví ještě v únoru.
MÁSLO vs. TUK NA PEČENÍ
Aby sladké pečení mělo dokonalou chuť a těsto jemnou a hladkou strukturu, je potřeba vybrat správný tuk. Spousta hospodyněk stále sahá po tuku na pečení, a peče tak se špatnou ingrediencí. Tuk na pečení, který ve většině obsahuje palmový tuk a rostlinné oleje, je hmota bez chuti, která máslo nikdy nenahradí jak v konzistenci, tak ani ve zmíněné chuti, lahodnosti. A ač je máslo o něco dražší, vyplatí se investovat. Navíc, pokud ho pořídíte ve slevě či akci, mnohdy je i levnější než tuk.
A proč péct z másla? Prvním důvodem je chuť. Máslo dodá těstu příjemnou příchuť, jež je oproti použitému tuku na pečení opravdu znát. Na první ochutnání to jisto jistě poznáte. Dalším důvodem je vůně. Dezert při pečení krásně provoní kuchyni a při nandání na talířek zavoní i před návštěvou. A v neposlední řadě je to rozdílné složení másla a tuku na pečení.
A jak vybrat to pravé máslo? Stačí se při jeho koupi řídit označením na obalu. Pouze to opravdové má na sobě uvedeno označení máslo, což mají výrobci dané ze zákona, takže se nemusíte bát, že byste sáhli vedle. Dalším bodem je zmínka o obsahu mléčného tuku, který by měl být mezi 80 až 90 %.
CO BUDE POTŘEBA? (cca na 50 ks)
- 2 žloutky
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 160 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- 1 lžička vanilkové esence
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Před přípravou těsta vyndejte máslo ven z lednice, cca 15 minut předem, aby se s ním lépe pracovalo.
- Do větší mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem.
- V sypkých surovinách udělejte důlek, do kterého vložte žloutky s vanilkovou esencí a nakrájené máslo na menší kousky.
- Ingredience dostatečně promíchejte (promačkejte), nejlépe pomocí ruky, aby se spojily.
- Vyndejte je na lehce pomoučněný vál a propracujte. Mělo by vám vzniknout hladká konzistentní hmota.
- Těsto zabalte do potravinové fólie, případně vložte do sáčku, uzavřete a dejte do lednice.
- Po 24 hodinách těsto vyndejte a nechte při pokojové teplotě trochu změknout – cca 15 minut.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Vál posypte moukou, těsto rozválejte na placku o tloušťce 4 milimetry a opatrně vykrajujte.
- Vykrojené tvary rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 10 minut. S přibývajícími plechy dobu pečení snižujte – cca na 8 minut. Cukroví by mělo mít lehce narůžovělou barvu.
- Jednotlivé kousky nechte vychladnout a uležet.
- Druhý den je promažte poctivou rybízovou marmeládou. Ještě než přilepíte jeden kus k druhému, tak vrchní díl posypte moučkovým cukrem.
TIPY – LINECKÉ
- máslo vyndejte ven z lednice cca 15 minut před přípravou
- těsto nechte uležet v chladu po dobu minimálně 24 hodin
- před pečením vyndejte těsto ven z lednice, aby trochu změklo – cca 15 minut předem
- těsto nezpracovávejte delší dobu, protože máslo teplá a vykrojené kousky pak nedrží tvar
- promazané cukroví uchovávejte v chladu např. ve špajzu
- linecké cukroví skladujte v uzavíratelné plastové krabičce vystlané ubrouskem či papírovou kuchyňskou utěrkou