Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    MÍCHANÁ VAJÍČKA

    Snídaně je základ! A to platí jak v pracovní dny, tak i o víkendu. S Adamem máme radši ty víkendové, kdy si připravíme vydatnější jídlo, v klidu posedíme a nikam nepospícháme. Mezi naše oblíbená jídla patří lívance, francouzské tousty, ale i míchaná vajíčka. Ta musí být krásně krémová, jemná a hlavně nevysušená! A pokud jste opravdoví gurmáni, kteří si chtějí po ránu dopřát trochu luxusu, tak sáhněte po lanýži, kterým posypte horká vajíčka na talíři.

    LANÝŽE PRO VŠECHNY!

    Lanýže už nejsou jen pro bohaté a dopřát si je mohou i obyčejní lidé, kteří je chtějí vyzkoušet. Mají specifickou vůni i chuť, a tak je to s nimi jako třeba s avokádem či olivami, buď je milujete, nebo nesnášíte. Nic mezitím. 

    Tyto houby vyžadují zvláštní péči. Proto je dobré si před jejich koupí zjistit, jak o ně správně pečovat. Dodržovat byste měli tyto zásady:

    1. skladovat je v chladu v lednici
    2. vždy musí být vložen do uzavíratelné sklenice v papírovém ubrousku (nebarevném)
    3. ubrousek je potřeba každý den měnit a sklenici alespoň vytřít – lanýž vysráží vlhkost
    4. pokud se tvoří menší bílé skvrnky (plísně) je třeba je očistit jemným kartáčkem
    5. omývá se pod tekoucí vodou těsně před použitím

    Čerstvý lanýž je potřeba zpracovat nejlépe do jednoho týdne.


    CO BUDE POTŘEBA? (na 1 porci)

    • 2 až 3 vajíčka
    • 3 lžíce smetany ke šlehání (lze použít i bezlaktózovou)
    • 1 lžíce másla (lze použít i bezlaktózové)
    • sůl
    • pepř
    • pro labužníky – čerstvý lanýž (Lanýže od Markéty)

    POSTUP

    1. Připravte si všechny potřebné suroviny.
    2. Vajíčka vyklepněte do mísy, přilijte smetanu a osolte.
    3. Vezměte metličku a směs prošlehejte.
    4. Pánev rozpalte na nižší stupeň (já dala na třetí stupeň z šesti), vložte máslo a nechte rozpustit.
    5. Vlijte vaječnou směs a opatrně ji míchejte, nejlépe dřevěnou vařečkou, po dobu cca tří minut.
    6. Pánev stáhněte z plotny a vajíčka dejte na talíř.
    7. Na závěr opepřete, případně přidejte nasekanou pažitku. Labužníci mohou přidat čerstvý lanýž nastrouhaný na jemném struhadle.

    TIPY

    • místo smetany ke šlehání můžete použít plnotučné mléko
    • pokud milujete lanýže, vložte kousek společně s vajíčky do uzavíratelné krabičky a nechte přes noc v lednici – dodají jim lanýžový nádech
    • dodržte nižší stupeň teploty, aby vajíčka byla opravdu krémová a ne přepečená

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.