OVESNÉ SUŠENKY
Máte chuť na zdravější a vydatnější snídani? Ovesné sušenky s banánem a kousky hořké čokolády jsou na to ideální. Budete na ně potřebovat jen pár ingrediencí a chvíli na přípravu. Snadno a rychle je upečete během večera na druhý den ráno. Skvěle se pak doplňují s neochuceným bílým jogurtem či je můžete sníst zcela samotné. Co vy na to? Už jste někdy vyzkoušeli obdobnou zdravější variantu snídaně, která zasytí?
PROČ JÍST OVESNÉ VLOČKY?
Oves jako takový se řadí mezi nejzdravější obiloviny. Ovesné vločky, což je forma ovsa, jsou jedny z nejoblíbenějších ingrediencí na snídani, a to díky tomu, že dokáží pořádně zasytit a dodají tělu potřebnou energii, která vydrží pomalu celý den. Většinou jsou bez lepku, a tak jsou ideální pro různá dietní omezení. Obsahují spoustu vlákniny, čímž napomáhají správnému trávení. Lidé si je nejčastěji připravují v podobě ovesné kaše, ale existují i další druhy jídel, jako jsou právě sušenky či s mlékem jako musli.
Obsahují a jsou zdrojem:
- vitamínů (např. vitamín D)
- minerálů (např. vápník)
- vlákniny
- antioxidantů
CO BUDE POTŘEBA (na 10 ks)?
- 1 banán
- 80 g ovesných vloček
- 15 g čokoládových lupínků (z hořké čokolády)
- 15 g ořechů (lískových, vlašských,…)
- půl lžičky javorového sirupu
- 1 vajíčko
- špetka soli
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Oloupaný banán rozmixujte tyčovým mixérem, případně rozmačkejte vidličkou.
- Poté vmíchejte vajíčko, špetku soli a javorový sirup.
- Ořechy nasekejte nadrobno a přidejte k tekuté směsi.
- Kousky čokolády a ovesné vločky vsypte do těsta a vše důkladně promíchejte.
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem, na který s pomocí lžíce vrstvěte jednu sušenku vedle druhé. Avšak s dostatečnými mezerami.
- Plech vložte do trouby a pečte 15 minut. Poté snižte teplotu na 160 stupňů a pečte dalších 5 minut.
- Hotové sušenky nechte vychladnout a připravte si je na snídani.
TIPY – OVESNÉ SUŠENKY S BANÁNEM
- použijte zralejší banán, který půjde snadněji rozmačkat
- javorový sirup lze zaměnit za med či agávový sirup
- mezi sušenkami by měl být dostatečný prostor, během pečení půjdou lehce do stran