PALAČINKY
Tenké placky naplněné ovocným džemem, lískooříškovým krémem či obalené ve skořicovém cukru. Vždy, když se připravují, provoní kuchyni a nalákají celou rodinu ke stolu. Snad všemi milované palačinky udělají radost, když se objeví na talíři. Ještě, když jsou krásně vláčné a mají ty typické zlatavé fleky po opečení. A co vy a palačinky? Máte je rádi k snídani? A vyzkoušeli jste je už i ve slané variantě?
JAKÁ VAJÍČKA SI V OBCHODĚ VYBRAT?
Pokud se zajímáte o jídlo, tak jistě víte, že se v dnešní době velmi často řeší označení vajec. Jenže je mezi námi stále spousta lidí, kteří v tom tápou a bezhlavě pak sáhnou po jednom z balení, aniž by se zajímali, odkud vajíčka pochází. A spíše pak koukají na cenu.
Co znamená první číslo v kódu na skořápce:
č. 0 – vejce od nosnic z ekologického chovu (bio vejce) – ideální
č. 1 – vejce od nosnic chovaných ve volném výběhu (mají možnost dostat se ven) – ideální
č. 2 – vejce od nosnic z halového chovu (žijí volně v hale na podestýlce) – není to úplně ideální, ale můžete brát
č. 3 – vejce od nosnic z klecového chovu (žijí v hale zavřené v klecích) – nebrat!!
Druhým faktem, který byste si při nákupu měli ohlídat, je označení země. Ty z České republiky mají kód CZ (jiné doporučuji nebrat).
Zaručeně nejlepší jsou z domácího chovu. Takže pokud nemáte v rodině někoho, kdo by slepičky měl, tak zkuste zjistit, zda je nemá někdo ve vašem okolí, od koho byste je mohli odebírat. Poptejte se třeba u sousedů nebo ve vedlejší vesnici. Jsou chutnější a mají krásně žlutý žloutek.
CO BUDE POTŘEBA (na cca 6 ks)?
- 2 vajíčka
- 275 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 125 g hladké mouky
- špetka soli
- 30 g másla (lze použít i bezlaktózové)
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Vajíčka vyklepněte do mísy a důkladně prošlehejte metličkou.
- Zašlehejte do nich mléko a nechte odstát.
- Mezitím do druhé mísy prosejte hladkou mouku a vmíchejte špetku soli.
- Máslo rozpusťte.
- Opět si vezměte metličku a vaječnou směs, do které postupně vmíchejte mouku.
- Mělo by vzniknout hladké těsto, do kterého na závěr vlijte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Nechte cca 10 minut odpočinout.
- Pánev rozpalte, potřete opravdu tenkou vrstvou oleje (pomocí mašlovačky) a vlijte těsto.
- Pánví pohybujte tak, aby se rozlilo po celé ploše a vytvořila se krásně tenká placka.
- Palačinku otočte a opečte z obou stran dozlatova.
TIPY – DOKONALÉ PALAČINKY
- použití metličky ke šlehání je důležité, těsto bude díky tomu vláčnější a všechny ingredience se dokonale spojí
- vždy vmíchejte sypké suroviny do těch tekutých, nikdy ne naopak, jinak se vytvoří hrudky
- i když máte pánev s nepřilnavým povrchem, stejně ji potřete olejem, přepuštěným máslem či klasickým máslem
- naběračku těsta nalijte na kraj pánve, a pak s ní opatrně pohybujte, aby se těsto rozlilo do všech stran