Přeskočit na obsah

Food stories

    PALAČINKY

    Tenké placky naplněné ovocným džemem, lískooříškovým krémem či obalené ve skořicovém cukru. Vždy, když se připravují, provoní kuchyni a nalákají celou rodinu ke stolu. Snad všemi milované palačinky udělají radost, když se objeví na talíři. Ještě, když jsou krásně vláčné a mají ty typické zlatavé fleky po opečení. A co vy a palačinky? Máte je rádi k snídani? A vyzkoušeli jste je už i ve slané variantě?

    JAKÁ VAJÍČKA SI V OBCHODĚ VYBRAT?

    Pokud se zajímáte o jídlo, tak jistě víte, že se v dnešní době velmi často řeší označení vajec. Jenže je mezi námi stále spousta lidí, kteří v tom tápou a bezhlavě pak sáhnou po jednom z balení, aniž by se zajímali, odkud vajíčka pochází. A spíše pak koukají na cenu.

    Co znamená první číslo v kódu na skořápce:

    č. 0 – vejce od nosnic z ekologického chovu (bio vejce) – ideální

    č. 1 – vejce od nosnic chovaných ve volném výběhu (mají možnost dostat se ven) – ideální

    č. 2 – vejce od nosnic z halového chovu (žijí volně v hale na podestýlce) – není to úplně ideální, ale můžete brát

    č. 3 – vejce od nosnic z klecového chovu (žijí v hale zavřené v klecích) – nebrat!!

    Druhým faktem, který byste si při nákupu měli ohlídat, je označení země. Ty z České republiky mají kód CZ (jiné doporučuji nebrat). 

    Zaručeně nejlepší jsou z domácího chovu. Takže pokud nemáte v rodině někoho, kdo by slepičky měl, tak zkuste zjistit, zda je nemá někdo ve vašem okolí, od koho byste je mohli odebírat. Poptejte se třeba u sousedů nebo ve vedlejší vesnici. Jsou chutnější a mají krásně žlutý žloutek.


    CO BUDE POTŘEBA (na cca 6 ks)?

    • 2 vajíčka
    • 275 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 125 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 30 g másla (lze použít i bezlaktózové)

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Vajíčka vyklepněte do mísy a důkladně prošlehejte metličkou.
    3. Zašlehejte do nich mléko a nechte odstát.
    4. Mezitím do druhé mísy prosejte hladkou mouku a vmíchejte špetku soli.
    5. Máslo rozpusťte.
    6. Opět si vezměte metličku a vaječnou směs, do které postupně vmíchejte mouku.
    7. Mělo by vzniknout hladké těsto, do kterého na závěr vlijte rozpuštěné máslo a promíchejte.
    8. Nechte cca 10 minut odpočinout.
    9. Pánev rozpalte, potřete opravdu tenkou vrstvou oleje (pomocí mašlovačky) a vlijte těsto.
    10. Pánví pohybujte tak, aby se rozlilo po celé ploše a vytvořila se krásně tenká placka.
    11. Palačinku otočte a opečte z obou stran dozlatova.

    TIPY – DOKONALÉ PALAČINKY

    • použití metličky ke šlehání je důležité, těsto bude díky tomu vláčnější a všechny ingredience se dokonale spojí
    • vždy vmíchejte sypké suroviny do těch tekutých, nikdy ne naopak, jinak se vytvoří hrudky
    • i když máte pánev s nepřilnavým povrchem, stejně ji potřete olejem, přepuštěným máslem či klasickým máslem
    • naběračku těsta nalijte na kraj pánve, a pak s ní opatrně pohybujte, aby se těsto rozlilo do všech stran

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.