Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    POMAZÁNKA Z PEČENÉHO ČESNEKU

    Klasická česneková pomazánka patří k silvestru stejně jako cukroví k Vánocům. Co si však letos připravit jemnější verzi, po které vám nebude tak těžko? Pomazánka z pečeného česneku je skvělou volbou! Vaše návštěva bude překvapena její vyladěnou chutí a vy tím, kolik ingrediencí na její přípravu budete potřebovat. Navíc je rychle hotová a během pečení palice stačíte připravit i zbytek pohoštění na party.

    JAK NA KOCOVINU?

    Na silvestrovských oslavách je kromě jídla také plno pití. A pak už ten příběh nejspíš znáte – jedna sklenka, druhá, třetí… Ráno bolest hlavy, rozlámané tělo a naprostá únava. Jak se co nejlépe vypořádat s kocovinou? Tady je pár mých tipů, kterých se držím a je mi díky nim lépe. Nedávám si všechno naráz, samozřejmě, ale vždycky si vybírám dle svého uvážení a hlavně chuti. A to také nechávám na vás, pouze inspiruji.

    1. doplnění tekutin a cukrů – jemně perlivá voda, Coca Cola, Sprite, pomerančový džus – vše vychlazené
    2. doplnění vitamínu C – ovocné šťávy
    3. nakopnutí – silná káva (espresso, klasický turek), teplý čaj
    4. něco do žaludku – suché pečivo, piškoty
    5. doplnění síly – silný vývar, česnečka

    CO BUDE POTŘEBA? (na namazání cca 25 ks)

    • 90 g krémového žervé – př. Lučina (lze použít i bezlaktózové)
    • 1 menší česnek
    • sůl
    • pepř
    • lanýžové perly (Lanýže od Markéty) a řeřicha na zdobení

    POSTUP

    1. Připravte všechny potřebné suroviny a troubu rozehřejte na 200 stupňů.
    2. Palici česneku překrojte v polovině tak, aby byly všechny stroužky napůl.
    3. Oba kusy položte na alobal rozkrojenou stranou nahoru. Osolte, opepřete a zakápněte trochou olivového oleje.
    4. Alobal zabalte, vložte do trouby a pečte 40 minut při teplotě 200 stupňů.
    5. Poté teplotu zvyšte na 250 stupňů a pečte dalších 5 minut.
    6. Česnek vyndejte z trouby, nechte vychladnout a vymáčkněte změklé stroužky do misky.
    7. Rozmačkejte je vidličkou, přidejte žervé a dochuťte solí.
    8. Pomazánku promíchejte, případně ještě dosolte a můžete mazat na pečivo.

    TIPY

    • každá trouba peče jinak, proto v průběhu pečení česnek kontrolujte, aby se nepřipálil
    • rozkrojenou palici lze zakápnout i jiným olejem – např. slunečnicovým a s bylinkami
    • na ozdobení se skvěle hodí lanýžové perly, které chuť jednohubek podtrhnou
    • pokud chcete jemnější konzistenci bez větších kusů česneku, tak pomazánku rozmixujte

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.