Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    STROUHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

    Když zavzpomínáte na klasické recepty, podle kterých pekla vaše babička, jaké sladké dezerty budou mezi nimi? V mém případě je to strouhaný tvarohový koláč. Pokud to máte stejně a chcete si připomenout jeho chuť, tak vyrazte nakoupit a vyzkoušejte ho upéct doma. Je jednoduchý na přípravu a zvládne ho každý začátečník. Díky tvarohu je krásně vláčný a spojení s kakaem chutná skvěle. Koláč se hodí ke kávě, na snídani nebo jako sladká tečka na návštěvu. Máte ho rádi? A pekla ho vaše babička?

    JAKÝ TVAROH VYBRAT?

    Až půjdete koupit tvaroh do náplně, tak si nezapomeňte zapsat, který vzít. Existují totiž dva druhy s rozdílnou konzistencí a je důležité koupit tu správnou. Což je v tomto případě měkký tvaroh!

    Měkký (jemný) tvaroh – většinou je balený v bílé plastové vaničce, případně v alobalu. Má měkkou a jemnou konzistenci. Používá se do krémů, pomazánek, náplní a těst. Dělí se podle obsahu tuku na odtučněný, polotučný a tučný. Nejčastěji se používá právě polotučný s obsahem tuku mezi 2 až 2,5 %.

    Tvrdý tvaroh – většinou je balený v průsvitném obalu. Na první pohled je vidět hrudkovitá struktura, rozpadá se. Používá se na posyp sladkých knedlíků, do salátů, k naložení a jako posyp na sladké těstoviny. Dělí se podle obsahu tuku na odtučněný, polotučný a tučný. 


    CO BUDE POTŘEBA? (na formu 18 x 28 cm)

    Na těsto

    • 200 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 2 žloutky
    • 3 lžíce mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 25 g kakaa na vaření
    • 350 g hladké mouky
    • 6 g kypřícího prášku
    • 100 g cukru krupice/krystal

    Na náplň

    • 500 g měkkého tvarohu (lze použít i bezlaktózový)
    • 1 žloutek
    • 3 bílky
    • 100 g cukru moučka
    • špetka soli
    • 1 lžíce vanilkového pudinku

    POSTUP

    Těsto

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Oddělte od sebe žloutky a bílky (ty schovejte na přípravu náplně).
    3. Do větší mísy vložte změklé máslo s cukrem a vyšlehejte do pěny (obě ingredience se spojí a mají krásně světlou barvu). Poté zašlehejte žloutky a teplé mléko.
    4. Mouku, kakao a kypřící prášek prosejte přes síto do druhé mísy a promíchejte.
    5. Suchou směs postupně zašlehejte do té tekuté.
    6. Vzniklé těsto vyndejte na vál a zlehka a krátce propracujte. Mělo by se spojit a nedrobit se.
    7. Vytvarujte bochánek, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
    8. Mezitím vytvořte krém (dle receptu níže).
    9. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
    10. Těsto rozdělte na dvě poloviny. První nastrouhejte na hrubé straně struhadla a rozendejte na dno pekáče vyloženého pečicím papírem.
    11. Na něj navrstvěte tvarohový krém a rovnoměrně rozetřete.
    12. Druhou polovinu těsta také nastrouhejte a rozprostřete na krém.
    13. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut.

    Náplň

    1. Moučkový cukr prosejte přes síto do větší mísy.
    2. Přidejte tvaroh se žloutkem a promíchejte.
    3. Do bílků vsypte špetku soli a vyšlehejte pevný sníh.
    4. Hotový bílkový sníh postupně a opatrně vmíchejte do tvarohové směsi a dejte vychladit do lednice.

    TIPY

    • koláč skladujte v lednici, při pokojové teplotě by se tvaroh brzy zkazil
    • mouku, moučkový cukr, kakao i kypřící prášek před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • těsto je potřeba vychladit, nejenže se spojí, ale bude se lépe strouhat

    18 komentářů na “STROUHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ”

    1. Obdobný recept mi zrovna nedávno dávala kamarádka. Hodněj sme si oblbíili tvarohový koláč v Regiojetu a toto je taková domácí alternativa, která chutná opravdu všem. Moc se mi líbí, že na začátku přidáváš i informace o typu tvarohu, prtoože nejendnou semi stalo, že recept „ztroskotal“ na to, že jsem doma měla jiný typ tvarohu, než recept vyžadoval xD

      1. Tvořilko, moc děkuji za hezký komentář 🙂 No vidíš, v Regiojetu jsem ho ještě neochutnala, ale takhle doma je to dobrá obdoba, která chutná všem. Neznám snad nikoho, kdo by ho nejedl. Jinak informace o tvarohu mi přišly užitečné. Když jsem se sama začala motat v kuchyni, tak jsem z toho byla zmatená a několikrát koupila špatný typ. Jsem moc ráda, že to někdo ocení 🙂

    2. Lindo, děkuji za návštěvu na mém blogu!
      Ráda jsem se koukla k tobě, zatím jen velmi rychle a už teď vidím skvělé fotky, perfektně propracované recepty – určitě tu nejsem naposledy.
      Přeji příjemný den. Helena

      1. Heleno, moc děkuji za hezký komentář a za návštěvu na mém blogu 🙂 Jsem moc ráda, že se ti tu líbí a stejně tak budu ráda, když některý z receptů vyzkoušíš. Mně se zas líbilo na tvém blogu a určitě jsem ho nenavštívila naposledy 🙂 Měj hezký den!

    3. Já tento koláč zkoušela ve zdravější verzi a vůbec mi to nechutnalo. Přítel snědl kousek a zbytek jsem vyhodila, protože mi to nešlo pozřít. Ovšem tento recept by byl určitě lepší, takhle normálně mi moc chutná. Do zdravějších variant se už pouštět nebudu 😀

      1. Jano, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Hodně lidí zkouší zdravější verze dezertů, ale mám podobnou zkušenost jako ty, nikdy to nebude tak dobré jako ty poctivé klasiky 🙂 Tak schválně vyzkoušej podle tohoto receptu, určitě ti bude chutnat 🙂

      1. Jájuško, moc děkuji za hezký komentář a pochvalu 🙂 Jee, tak to muselo být skvělý, ty rumové měsíčky s polevou bych hned ochutnala 🙂

    4. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších koláčů! Naprosto ho miluji a vždycky když jsem v doma v Česku, tak si ho chodím do jedné pekárny kupovat. 😀 Vždycky jsem si myslela, že je děsně složitý a protože já vůbec nepeču, ani jsem si recept nezkoušela vyhledat. Když tak na to ale koukám, zas tak šíleně to nevypadá. Bohužel nemám doma robota. Zvládnu to dobře vyšlehat i bez něj? 🙂

      1. Oli, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Ani se nedivím, že je to tvůj nejoblíbenější koláč, taky ho mám mezi oblíbenci 🙂 Příprava je jednoduchá a opravdu to zvládne každý, ale je pravda, že dříve jsem si také myslela, že je to složité 🙂 Co se týče šlehání, tak já používám ruční šlehač, s tím to jde moc dobře. Pokud ho nemáš, tak u těsta to zvládneš i bez něj, jen sypké suroviny postupně a opatrně vmíchávej do těch tekutých vařečkou či stěrkou. U náplně to lze taky bez něj, jen vyšlehat pevný sníh metličkou už je trochu makačka 🙂

      1. Terko, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Taky ho zbožňuji a ráda ho peču pro návštěvy. Jee děkuji, jsem ráda, když je někdo ocení 🙂

      1. Lucy, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Budu moc ráda, když recept vyzkoušíš a stejně tak i některý z dalších na blogu 🙂 Jee, to je hezký! Tak doufám, že se ti tady bude líbit a já se těším až navštívím tvůj blog 🙂

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.