STROUHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
Když zavzpomínáte na klasické recepty, podle kterých pekla vaše babička, jaké sladké dezerty mezi nimi budou? V mém případě je to strouhaný tvarohový koláč. Pokud to máte stejně a chcete si připomenout jeho chuť, tak vyrazte nakoupit a vyzkoušejte ho upéct doma. Je jednoduchý na přípravu a zvládne ho každý začátečník. Díky tvarohu je krásně vláčný a spojení s kakaem chutná skvěle. Strouhaný koláč se hodí ke kávě, na snídani nebo jako sladká tečka pro návštěvu. Máte ho rádi? A pekla ho vaše babička?
JAKÝ TVAROH VYBRAT?
Až půjdete do obchodu koupit tvaroh do náplně, tak si nezapomeňte zapsat, jaký vzít. Existují totiž dva druhy s rozdílnou konzistencí a je důležité koupit tu správnou. Což je v tomto případě měkký tvaroh!
Měkký (jemný) tvaroh — je většinou balený v bílé plastové vaničce, případně v alobalu. Má měkkou a jemnou konzistenci. Používá se do krémů, pomazánek, náplní a těst. Dělí se podle obsahu tuku na odtučněný, polotučný a tučný. Nejčastěji se používá právě polotučný s obsahem tuku mezi 2 až 2,5 %.
Tvrdý tvaroh — je většinou balený v průsvitném obalu. Na první pohled je vidět hrudkovitá struktura, která se po lehce rozpadá. Používá se na posyp sladkých knedlíků, do salátů, k naložení i jako posyp na sladké těstoviny. Dělí se podle obsahu tuku na odtučněný, polotučný a tučný.
CO BUDE POTŘEBA? (na formu 18 ✕ 28 cm)
Na těsto
- 200 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- 2 žloutky
- 3 lžíce mléka (lze použít i bezlaktózové)
- 25 g kakaa na vaření
- 350 g hladké mouky
- 6 g kypřicího prášku
- 100 g cukru krupice/krystal
Na náplň
- 500 g měkkého tvarohu (lze použít i bezlaktózový)
- 1 žloutek
- 3 bílky
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- 1 lžíce vanilkového pudinku
POSTUP
Těsto
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Oddělte od sebe bílky a žloutky. Bílky schovejte na přípravu náplně.
- Do větší mísy vložte změklé máslo s cukrem a vyšlehejte do pěny. Obě ingredience by se měly spojit a mít krásně světlou barvu. Poté zašlehejte žloutky a teplé mléko.
- Mouku, kakao a kypřicí prášek prosejte přes síto do druhé mísy a promíchejte.
- Suchou směs postupně zašlehejte do té tekuté.
- Vzniklé těsto vyndejte na vál, zlehka a krátce propracujte. Mělo by se spojit a nedrobit se.
- Vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
- Mezitím vytvořte krém podle receptu níže.
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. První nastrouhejte na hrubé straně struhadla a rozendejte na dno pekáče vyloženého pečicím papírem.
- Na něj navrstvěte tvarohový krém a rovnoměrně rozetřete.
- Druhou polovinu těsta také nastrouhejte a rozprostřete na krém.
- Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut.
Náplň
- Moučkový cukr prosejte přes síto do větší mísy.
- Přidejte tvaroh se žloutkem a promíchejte.
- Do bílků vsypte špetku soli a vyšlehejte pevný sníh.
- Hotový bílkový sníh postupně zlehka vmíchejte do tvarohové směsi a dejte vychladit do lednice.
TIPY – STROUHANÝ KOLÁČ
- strouhaný koláč skladujte v lednici, při pokojové teplotě by se tvaroh brzy zkazil
- sypké suroviny před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
- těsto je potřeba vychladit, aby se spojilo a lépe strouhalo
Obdobný recept mi zrovna nedávno dávala kamarádka. Hodněj sme si oblbíili tvarohový koláč v Regiojetu a toto je taková domácí alternativa, která chutná opravdu všem. Moc se mi líbí, že na začátku přidáváš i informace o typu tvarohu, prtoože nejendnou semi stalo, že recept „ztroskotal“ na to, že jsem doma měla jiný typ tvarohu, než recept vyžadoval xD
Tvořilko, moc děkuji za hezký komentář 🙂 No vidíš, v Regiojetu jsem ho ještě neochutnala, ale takhle doma je to dobrá obdoba, která chutná všem. Neznám snad nikoho, kdo by ho nejedl. Jinak informace o tvarohu mi přišly užitečné. Když jsem se sama začala motat v kuchyni, tak jsem z toho byla zmatená a několikrát koupila špatný typ. Jsem moc ráda, že to někdo ocení 🙂
Lindo, děkuji za návštěvu na mém blogu!
Ráda jsem se koukla k tobě, zatím jen velmi rychle a už teď vidím skvělé fotky, perfektně propracované recepty – určitě tu nejsem naposledy.
Přeji příjemný den. Helena
Heleno, moc děkuji za hezký komentář a za návštěvu na mém blogu 🙂 Jsem moc ráda, že se ti tu líbí a stejně tak budu ráda, když některý z receptů vyzkoušíš. Mně se zas líbilo na tvém blogu a určitě jsem ho nenavštívila naposledy 🙂 Měj hezký den!
Já tento koláč zkoušela ve zdravější verzi a vůbec mi to nechutnalo. Přítel snědl kousek a zbytek jsem vyhodila, protože mi to nešlo pozřít. Ovšem tento recept by byl určitě lepší, takhle normálně mi moc chutná. Do zdravějších variant se už pouštět nebudu 😀
Jano, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Hodně lidí zkouší zdravější verze dezertů, ale mám podobnou zkušenost jako ty, nikdy to nebude tak dobré jako ty poctivé klasiky 🙂 Tak schválně vyzkoušej podle tohoto receptu, určitě ti bude chutnat 🙂
Strouhaný koláč vypadá krásně 🙂. Moje babička ho nepekla, ale za to pekla vynikající perníčky a nebo takové rumové měsíčky s polevou 🙈😍.
Jájuško, moc děkuji za hezký komentář a pochvalu 🙂 Jee, tak to muselo být skvělý, ty rumové měsíčky s polevou bych hned ochutnala 🙂
Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších koláčů! Naprosto ho miluji a vždycky když jsem v doma v Česku, tak si ho chodím do jedné pekárny kupovat. 😀 Vždycky jsem si myslela, že je děsně složitý a protože já vůbec nepeču, ani jsem si recept nezkoušela vyhledat. Když tak na to ale koukám, zas tak šíleně to nevypadá. Bohužel nemám doma robota. Zvládnu to dobře vyšlehat i bez něj? 🙂
Oli, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Ani se nedivím, že je to tvůj nejoblíbenější koláč, taky ho mám mezi oblíbenci 🙂 Příprava je jednoduchá a opravdu to zvládne každý, ale je pravda, že dříve jsem si také myslela, že je to složité 🙂 Co se týče šlehání, tak já používám ruční šlehač, s tím to jde moc dobře. Pokud ho nemáš, tak u těsta to zvládneš i bez něj, jen sypké suroviny postupně a opatrně vmíchávej do těch tekutých vařečkou či stěrkou. U náplně to lze taky bez něj, jen vyšlehat pevný sníh metličkou už je trochu makačka 🙂
Tento koláč zbožňuji :). U nás se nějak nedělal, ale tchýně ho dělává a už jsem ho taky zkoušela :). Super recept a tipy! 🙂
Terko, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Taky ho zbožňuji a ráda ho peču pro návštěvy. Jee děkuji, jsem ráda, když je někdo ocení 🙂
Tenhle koláč je výborný, u nás ho dělává mamka…
Jak píšeš, kombinace tvarohu a kakaa je skvělá. 🙂
Ela
Elo, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Je skvělý a věřím, že od mamky chutná výborně 🙂
Ten vypadá naprosto luxusně, díky za tip, asi jsem našla můj nový oblíbený blog na recepty ♥♥ Určo budu muset něco od tebe vyzkoušet! 😀
Lucy, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Budu moc ráda, když recept vyzkoušíš a stejně tak i některý z dalších na blogu 🙂 Jee, to je hezký! Tak doufám, že se ti tady bude líbit a já se těším až navštívím tvůj blog 🙂
Ještě jsem nezkoušela a nemám ještě zkušenost, ale vypadá to, že bych to zvládla. Naprosto super! 🙂
Leo, moc děkuji za hezký komentář 🙂 To určitě zvládneš, je to opravdu jednoduché 🙂