Přeskočit na obsah

Food stories

    TAPIOKOVÝ PUDINK

    Lehká a zdravá snídaně, co nasytí a nastartuje váš den? To je tapiokový pudink s ovocem. Možná znáte ten z obchodů, kde vás malá sklenička vyjde poměrně draho. Vyzkoušet však můžete domácí verzi podle receptu níže, které si nandáte kolik chcete, a navíc vás vyjde opravdu levně. Pudink uvaříte během chvilky a zvládne to každý, kdo už někdy dělal krupicovou kaši. Tak jdete do toho? A s čím si ho dáte?

    CO JE TAPIOKA?

    Je to škrob, který se získává z kořene manioku. Pochází z Jižní Ameriky a nyní se pěstuje už po celém světě. Nejčastěji se používá při vaření na zahuštění omáček, při pečení moučníků, ale také jako zavářka do polévek. U nás se do podvědomí dostává čím dál tím více, avšak ve světe je znám a používán už delší dobu. Některé země ho mají na stejné úrovni jako třeba rýži a těstoviny.

    Proč je tapioka tak skvělá? Je bez cholesterolu a nezdravých tuků. Neobsahuje žádné alergeny a to ani lepek. Proto je vhodná pro všechny, kteří mají dietní omezení. Rádi ji používají i vegani, vegetariáni a lidé, co dodržují paleo stravu. Obsahuje totiž plno užitečných složek jako železo, fosfor a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Navíc po nabobtnání zvětší svůj objem, díky čemuž zasytí na delší dobu, a tak je ideální na snídani a svačinu.


    CO BUDE POTŘEBA? (na 4 porce)

    • 100 g tapiokových perel
    • 160 ml kokosového mléka
    • 3,5 lžíce javorového sirupu
    • 200 ml mléka (kravského, sójového, bezlaktózového,…)
    • 300 ml vody
    • špetka soli
    • ovoce

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Tapiokové perly vsypte do cedníku a propláchněte. Poté je vložte do mísy, zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat alespoň 3 hodiny (nejlépe však přes noc).
    3. Nabobtnalou tapioku vložte do hrnce, zalijte kokosovým a druhým mlékem, dochuťte špetkou soli a javorovým sirupem.
    4. Směs promíchejte a přiveďte k varu.
    5. Za stálého míchání vařte max. 5 minut, dokud pudink nezhoustne. Měl by mít podobnou konzistenci jako ten klasický a perly by měly být měkké.
    6. Hotový ho navrstvěte do sklenic společně s ovocem, případně jinou oblíbenou dobrotou (třeba čokoládou).
    7. Pudink nechte vychladnout. Pokud ho nebudete jíst ihned, tak jej vložte do lednice.

    TIPY

    • místo javorového sirupu lze použít i med, jen je potřeba si ohlídat chuť
    • tapiokové perly by měly bobtnat alespoň 3 hodiny, nejlépe však půl dne (třeba přes noc)
    • pudink lze doplnit také kokosem, čokoládou a ořechy
    • perly seženete v obchodech se zdravou výživou, prodejnách s asijskou kuchyní, ale i v některých supermarketech

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.