TAPIOKOVÝ PUDINK
Lehká a zdravá snídaně, co nasytí a nastartuje váš den? To je tapiokový pudink s ovocem. Možná znáte ten z obchodů, kde vás malá sklenička vyjde poměrně draho. Vyzkoušet však můžete domácí verzi podle receptu níže, které si nandáte kolik chcete, a navíc vás vyjde opravdu levně. Pudink uvaříte během chvilky a zvládne to každý, kdo už někdy dělal krupicovou kaši. Tak jdete do toho? A s čím si ho dáte?
CO JE TAPIOKA?
Je to škrob, který se získává z kořene manioku. Pochází z Jižní Ameriky a nyní se pěstuje už po celém světě. Nejčastěji se používá při vaření na zahuštění omáček, při pečení moučníků, ale také jako zavářka do polévek. U nás se do podvědomí dostává čím dál tím více, avšak ve světe je znám a používán už delší dobu. Některé země ho mají na stejné úrovni jako třeba rýži a těstoviny.
Proč je tapioka tak skvělá? Je bez cholesterolu a nezdravých tuků. Neobsahuje žádné alergeny a to ani lepek. Proto je vhodná pro všechny, kteří mají dietní omezení. Rádi ji používají i vegani, vegetariáni a lidé, co dodržují paleo stravu. Obsahuje totiž plno užitečných složek jako železo, fosfor a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Navíc po nabobtnání zvětší svůj objem, díky čemuž zasytí na delší dobu, a tak je ideální na snídani a svačinu.
CO BUDE POTŘEBA? (na 4 porce)
- 100 g tapiokových perel
- 160 ml kokosového mléka
- 3,5 lžíce javorového sirupu
- 200 ml mléka (kravského, sójového, bezlaktózového,…)
- 300 ml vody
- špetka soli
- ovoce
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Tapiokové perly vsypte do cedníku a propláchněte. Poté je vložte do mísy, zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat alespoň 3 hodiny (nejlépe však přes noc).
- Nabobtnalou tapioku vložte do hrnce, zalijte kokosovým a druhým mlékem, dochuťte špetkou soli a javorovým sirupem.
- Směs promíchejte a přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vařte max. 5 minut, dokud pudink nezhoustne. Měl by mít podobnou konzistenci jako ten klasický a perly by měly být měkké.
- Hotový ho navrstvěte do sklenic společně s ovocem, případně jinou oblíbenou dobrotou (třeba čokoládou).
- Pudink nechte vychladnout. Pokud ho nebudete jíst ihned, tak jej vložte do lednice.
TIPY
- místo javorového sirupu lze použít i med, jen je potřeba si ohlídat chuť
- tapiokové perly by měly bobtnat alespoň 3 hodiny, nejlépe však půl dne (třeba přes noc)
- pudink lze doplnit také kokosem, čokoládou a ořechy
- perly seženete v obchodech se zdravou výživou, prodejnách s asijskou kuchyní, ale i v některých supermarketech