TOUSTOVÝ CHLÉB
Když večer dojde pečivo a chceme si dát druhý den k snídani čerstvý toustový chléb, tak sáhnu pro pár ingrediencí do spíže a upeču jeden na ráno. Večer nádherně provoní celý byt a ráno si pochutnáme na křupavé kůrce a krásně měkkém středu. Krájí se jak máslo, je jako dort. Upečte si jeden podle snadného receptu, a pak už ho budete péct pravidelně na víkendové snídaně. Jdete do toho?
KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?
Toustový chléb pochází z Ameriky a vůbec první strojově krájený kus se na pultech obchodů objevil v roce 1928. O dva roky později ho všichni znají jako Wonder Bread. Stává se symbolem a velmi oblíbeným pokrmem podávaným u amerických snídaní.
K tomuto pečivu, ale i klasickému chlebu, neodmyslitelně patří topinkovač, díky kterému se dají plátky jednoduše opéct. V roce 1909 zamířil do amerických obchodů první vyskakovací topinkovač. O deset let později šel do prodeje vyskakovací topinkovač s časovačem, který si nechal patentovat Charles Strite.
CO BUDE POTŘEBA? (na formu 14 x 33 cm)
- 300 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru krystal/krupice
- 7 g sušeného droždí (1 balíček)
- 50 ml slunečnicového oleje
- 270 ml vlažné vody
- 1 vejce na potření
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Hladkou i hrubou mouku prosejte přes síto do větší mísy a vmíchejte sůl. Následně i sušené droždí a cukr.
- Přidejte olej s vlažnou vodou a vše promíchejte.
- Vznikne lepkavá směs, kterou přendejte na pomoučněný vál a propracujte.
- Konzistentní a hladké těsto vložte do mísy, zasypte trochou hladké mouky a dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
- Mezitím vezměte formu na biskupský chlebíček, vymažte ji olejem a vysypte hrubou moukou.
- Po uplynutí doby vyndejte nakynuté těsto na vál. Rozválejte placku ve tvaru obdélníku, která bude vysoká cca 1,5 cm a stejně dlouhá jako forma.
- Vezměte spodní stranu obdélníku a přehněte ji do středu. Poté vezměte horní stranu obdélníku a přehněte do středu. Úzký obdélník přehněte na půl (ze spodní strany nahoru) a spojte kraje.
- Vytvarované těsto vložte do formy spojem dolů.
- Překryjte utěrkou a nechte kynout ještě 40 minut.
- Mezitím rozpalte troubu na 180 stupňů.
- Až bude chléb přesahovat lehce nad okraj formy, tak ho pomažte rozšlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte 30 minut dozlatova.
- Po upečení ho nechte 15 minut chladnout ve formě. Poté vyklopte na talíř, aby zcela vychladl.
TIPY
- mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
- kombinace hrubé a hladké mouky je důležitá, těstu dodává lepší konzistenci a chléb pomaleji tvrdne
- tousťák uchovávejte pod utěrkou, vydrží pak déle a neokorá
- lze připravit i z čerstvého droždí, ale sušené je lepší (není cítit v těstě)
- při použití čerstvého droždí stačí přidat 20 g (cca polovinu kostky)
Lindo, určitě tenhle chleba vyzkouším. Sice mám jeden celkem oblíbený, ale proč se neposunout. Kupovaný je horší a horší…
Přeji hezký večer, Helena
Heleno, moc děkuji za komentář a budu moc ráda, když recept vyzkoušíš! My ho moc rádi pečeme a chutná celé rodině 🙂 A jak píšeš, kupovaný je čím dál tím horší a bez chuti. Měj se krásně :))