TRHANÉ KUŘECÍ MASO
Zbylo vám pečené kuře od oběda? Přemýšlíte, co připravit z drůbežího, které zatím leží v lednici? Vyzkoušejte jednoduchý recept na trhané kuřecí maso s omáčkou. Je šťavnaté, chutné a nebudete chtít vařit už nic jiného! Hodí se nejen k rýži a bramborové kaši, ale i k tortillovým plackám, pečivu a do burgerů. Takže možností, co za hlavní jídlo z něj připravit, je spousta. Díky tomu se ho jen tak nepřejíte a přílohu si vždy vyberete dle vaší chuti. Co si k němu dáte vy?
JAKOU SÓJOVOU OMÁČKU VYBRAT?
Na trhu najdete několik druhů sójových omáček, a proto je důležité vybrat tu správnou, aby maso i omáčku dobře dochutila. Je tak potřeba sledovat informace uvedené na etiketě! První dobrou zprávou, že se jedná o poctivou sójovku, je zmínka, že je fermentovaná. Díky fermentaci surovin získává tmavou barvu a navíc máte jistotu, že je bez éček. Druhá dobrá zpráva je složení, pokud se tedy skládá ze 4 surovin – sójových bobů, vody, soli a pšenice.
Pozor si dejte na ty chemicky upravené, do kterých jsou přidávány i další ingredience jako ocet, glutaman, xanthan, švestková povidla nebo rajský protlak. Mají jinou chuť a s pravou sójovou omáčku nemají nic společného.
Doporučuji vyzkoušet značky Kikkoman, Pearl River Bridge Premium (tu používám já) a Sunfood.
CO BUDE POTŘEBA? (na 2 porce)
Na maso
- 280 g kuřecích prsou
- sůl
- 180 ml vody
- slunečnicový olej
- 1 malá cibule
- 2 lžičky BBQ koření na kuře
Na omáčku
- 65 ml sójové omáčky
- 1 lžíce octa
- 1,5 lžíce cukru krystal/krupice
- 1 stroužek česneku
- půl lžičky strouhaného zázvoru
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- V míse smíchejte BBQ koření se solí.
- Kuřecí prsa očistěte, na několika místech lehce nařízněte a obalte v BBQ směsi.
- V hrnci rozpalte trochu oleje a maso opečte z obou stran dozlatova.
- Rozehřejte troubu na 150 stupňů.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a společně s opečeným masem, i výpekem z něj, dejte do pekáčku. Zalijte vodou.
- Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut. Následně prsa otočte a pečte dalších 30 minut.
- Po uplynutí doby nechte maso vychladnout a poté ho natrhejte na jemné kousky.
- Hrnec, ve kterém jste předtím opékali maso, rozehřejte a vlijte do něj sójovou omáčku, ocet, výpek s cibulkou, nastrouhaný zázvor, cukr a prolisovaný česnek.
- Nechte 5 minut provařit a přidejte natrhané maso. Promíchejte a případně ještě dochuťte.
TIPY – TRHANÉ KUŘECÍ
- do omáčky na trhané kuřecí maso už nepřidávejte sůl, protože sójová omáčka je již dost slaná
- maso můžete natrhat pomocí vidličky, ale i samotnou rukou
- pokud neradi strouháte, tak zázvor prolisujte v lisu na česnek
Tak tohle musím vyzkoušet! 🙂
Dělám ho trochu jinak, ale pro nevyzkoušet tvůj recept.
Děkuji, Lindo a přeji hezké jarní dny. Helena
Trhané maso naprosto miluju! Já ho nejradši připravuju s omáčkou ze sójovky, medu a česneku 🙂 Jednoduché, ale výborné.
WantBeFitM
Trhané maso jsem jednou zkoušela a bylo to moc dobré :). Super recept :).
Trhane maso zboznujem! Mam rada kuracie, kacacie, hovädzie aj divinu. 🙂 Recept na omáčku rozhodne vyskúšam, ďakujem za inšpiráciu. 🙂