Přeskočit na obsah

Food stories

    TRHANÉ KUŘECÍ MASO

    Zbylo vám pečené kuře od oběda? Přemýšlíte, co připravit z drůbežího, které zatím leží v lednici? Vyzkoušejte jednoduchý recept na trhané kuřecí maso s omáčkou. Je šťavnaté, chutné a nebudete chtít vařit nic jiného! Hodí se nejen k rýži a bramborové kaši, ale i k tortillovým plackám, pečivu a do burgerů. Takže možností, co za hlavní jídlo z něj připravit, je spousta. Díky tomu se ho jen tak nepřejíte a přílohu si vždy vyberete dle chuti. Co si k němu dáte vy?

    ZBYTKY KUŘECÍHO MASA, ZA KTERÉ VÁM UTRHAJÍ RUCE

    Jednou takhle po rodinném obědu mi doma zbylo pečené kuřecí maso. K večeři jsem neměla na stejné jídlo chuť, a pak jsem si vzpomněla, jak je všude v restauracích oblíbené trhané maso. Obrala jsem ho tedy od kosti, natrhala na menší kousky a smíchala s omáčkou. Tak vznikl jeden z mých nejoblíbenějších receptů. Postupně jsem jen doladila detaily a začala požívat kuřecí prsa. A teď si ho nejraději dávám s tortillami a guacamole.

    JAKOU SÓJOVOU OMÁČKU VYBRAT?

    Na trhu najdete několik druhů sójových omáček, a proto je důležité vybrat tu správnou, aby maso i omáčku dobře dochutila. Je tak potřeba sledovat informace uvedené na etiketě. První dobrou zprávou, že se jedná o poctivou sójovku, je zmínka, že je fermentovaná. Díky fermentaci surovin získává tmavou barvu, a navíc máte jistotu, že je bez éček. Druhá dobrá zpráva je složení, pokud se tedy skládá ze 4 surovin – sójových bobů, vody, soli a pšenice. 

    Pozor si dejte na chemicky upravené verze, do kterých jsou přidávány i další ingredience jako ocet, glutaman, xanthan, švestková povidla nebo rajský protlak. Mají jinou chuť a s pravou sójovou omáčkou nemají nic společného. 

    Doporučuji vyzkoušet značku Kikkoman, případně pak Pearl River Bridge Premium. 


    CO BUDE POTŘEBA? (na 2 porce)

    Na maso

    • 280 g kuřecích prsou
    • sůl
    • 180 ml vody
    • slunečnicový olej
    • 1 malá cibule
    • 2 lžičky BBQ koření na kuře

    Na omáčku

    • 65 ml sójové omáčky
    • 1 lžíce octa
    • 1,5 lžíce cukru krystal/krupice
    • 1 stroužek česneku
    • půl lžičky strouhaného zázvoru

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. V míse smíchejte BBQ koření se solí (pokud ji již neobsahuje).
    3. Kuřecí prsa očistěte, na několika místech lehce nařízněte a obalte v BBQ směsi.
    4. V hrnci rozpalte trochu oleje a maso opečte z obou stran dozlatova.  
    5. Rozehřejte troubu na 150 °C (horní a spodní ohřev).
    6. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
    7. Do pekáčku vložte opečené maso, nakrájenou cibuli a vlijte výpek s vodou.
    8. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut. Následně prsa otočte a pečte dalších 30 minut. 
    9. Po uplynutí doby nechte maso vychladnout, a poté ho natrhejte na jemné kousky.
    10. Hrnec, ve kterém jste předtím opékali prsa, rozehřejte a dejte do něj sójovou omáčku, ocet, výpek s cibulkou, nastrouhaný zázvor, cukr a prolisovaný česnek.
    11. Nechte 5 minut provařit.
    12. Následně přidejte natrhané maso, promíchejte a případně ještě dochuťte.

    TIPY – TRHANÉ KUŘECÍ

    • pokud děláte ze zbytku masa, stačí smíchat výpek a omáčku
    • lze použít i jinou část z kuřete (př. stehna, čtvrtky)
    • do omáčky na trhané kuřecí maso už nepřidávejte sůl, protože sójová omáčka je již dost slaná
    • maso můžete natrhat pomocí vidličky, ale i samotnou rukou
    • pokud neradi strouháte, tak zázvor prolisujte v lisu na česnek

    10 komentářů na “TRHANÉ KUŘECÍ MASO”

    1. Trhane maso zboznujem! Mam rada kuracie, kacacie, hovädzie aj divinu. 🙂 Recept na omáčku rozhodne vyskúšam, ďakujem za inšpiráciu. 🙂

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.