Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    VAJEČNÝ LIKÉR

    Stejně jako cukroví a vánočka, tak i vaječný likér je neodmyslitelnou součástí blížících se svátků. Jak ale připravit opravdu lahodný vaječňák, za který vás pochválí každá návštěva? Sladkou dobrotu, díky níž si můžete zpříjemnit vánoční atmosféru, přichystáte snadno podle receptu níže. Lze ho použít i jako náplň do vosích hnízd či jako originální jedlý dárek pro přátele. Připravujete oblíbený likér doma?

    KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?

    Pochází z Anglie a první zmínky o něm byly zaznamenány již ve středověku. Dopřát si ho mohli pouze bohatí, jelikož se na jeho výrobu používalo brandy, což byla velmi drahá surovina. Postupně se dostal do celého světa a zařadil se mezi vánoční klasiku. Každá země má svůj originální recept, ale i spoustu dalších variant s čokoládovou, karamelovou či nugátovou příchutí.

    Nejčastěji se připravuje z kondenzovaného mléka a smetany. Avšak existují lidé, jako já, kteří mají intoleranci laktózy a potřebují alternativu. Zkoušela jsem několik možností a nejlepší z nich je kokosové mléko od Alpro. Sice pak likér není tolik hustý, ale za to má jemnou konzistenci a příjemný kokosový nádech. Nezní to skvěle?


    CO BUDE POTŘEBA? (na cca 750 ml)

    • 500 ml kokosového mléka (Alpro)
    • 4 žloutky
    • 220 ml rumu
    • 120 g cukru krupice
    • půlka vanilkového lusku

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Do hrnce, do kterého se vejde kovová mísa a bude v něm držet, dejte vařit vodu.
    3. Mezitím podélně rozřízněte vanilkový lusk a z jedné poloviny vyškrábněte semínka. Jak semínka, tak i polovinu lusku, ze kterého jsou, vložte do připravené mísy.
    4. Vaječné žloutky oddělte od bílků a přidejte je k vanilce. Zalijte mlékem, zasypte cukrem a vše prošlehejte metličkou.
    5. Než budete pokračovat, připravte na kuchyňskou linku mísu se studenou vodou.
    6. Když voda v hrnci vře, vložte do něj kovovou mísu a v tzv. vodní lázni směs za stálého míchání provařte. To do té doby, dokud prst snese teplotu a vydrží v tekutině.
    7. Pokud vás to začne pálit, tak mísu přendejte do nádoby se studenou vodou, vyndejte vanilkový lusk a vmíchejte rum.
    8. Likér nechte vychladnout a přelijte přes hrubší síto do druhé misky, abyste zachytili případné kusy lusku.
    9. Poté ho vlijte do připravených vymytých láhví a vložte do lednice, kde je po celou dobu uchovávejte.

    TIPY

    • dbejte na to, aby kovová mísa sedla na hrnec a nedostala se do tekutiny ani kapka vody
    • kokosové mléko lze nahradit směsí kondenzovaného mléka (300 ml) a smetany (200 ml)
    • ze zbylých bílků můžete upéct vánoční cukroví jako pusinky a kokosky
    • likér vydrží v lednici až 4 týdny
    • vaječňák je potřeba nechat uležet alespoň 2 dny, aby měl tu správnou chuť

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.