Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA

    Vajíčková pomazánka má několik set variant a každá rodina má svůj osvědčený recept. I mně maminka předala ten náš a samozřejmě jsem dosud nenarazila na lepší. Nejenže jsou potřeba pouze 4 ingredience, ale příprava je jednoduchá a rychlá. Proto můžete pomazánku udělat kdykoliv a dát si ji třeba k svačině, snídani, případně ji namazat na chlebíčky pro návštěvu. Recept se vám bude rozhodně hodit na Velikonoce, během kterých zbyde spousta vajíček po koledování. 

    JAK VYBÍRAT VAJÍČKA PODLE OZNAČENÍ?

    Pokud se zajímáte o jídlo, tak víte, že se v dnešní době velmi často řeší označení vajec. Jenže je mezi námi stále spousta lidí, kteří v tom tápou a bezhlavě pak sáhnou po jednom z balení, aniž by se zajímali, odkud vajíčka pochází. To poznáte jednoduše podle prvního čísla v kódu na skořápce:

    č. 0 – vejce od nosnic z ekologického chovu (bio vejce) – ideální

    č. 1 – vejce od nosnic chovaných ve volném výběhu (mají možnost dostat se ven) – ideální

    č. 2 – vejce od nosnic z halového chovu (žijí volně v hale na podestýlce) – není to úplně ideální, ale můžete brát

    č. 3 – vejce od nosnic z klecového chovu (žijí v hale zavřené v klecích) – nebrat!!

    Druhým faktem, který byste si při nákupu měli ohlídat, je označení země. Ty z České republiky mají kód CZ (jiné doporučuji nebrat). 

    Zaručeně nejlepší jsou z domácího chovu. Takže pokud nemáte v rodině někoho, kdo by slepičky měl, tak zkuste zjistit, zda je nemá někdo ve vašem okolí, od koho byste vajíčka mohli odebírat. Poptejte se třeba u sousedů nebo ve vedlejší vesnici. Stojí to rozhodně za to! Jsou chutnější a mají krásně žlutý žloutek.


    CO BUDE POTŘEBA? (na cca 250 g)

    • 4 vejce
    • 3 lžíce majonézy
    • sůl
    • půlka malé cibule

    POSTUP

    1. Připravte všechny potřebné suroviny.
    2. Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před vařením a nechte je při pokojové teplotě.
    3. Do hrnce vlijte vodu a přiveďte k varu.
    4. Když začne vřít, opatrně do ní vkládejte vejce po vejci a vařte 10 minut.
    5. Po uplynutí doby vodu slijte, vajíčka zalijte studenou vodou a nechte 5 minut odstát.
    6. Mezitím oloupejte polovinu cibule a nakrájejte nadrobno.
    7. Z vajec sloupejte skořápku a omyjte je, abyste odstranili případné nečistoty. Poté je nastrouhejte na jemném struhadle.
    8. Přidejte cibuli, majonézu a sůl. Promíchejte a případně ještě dosolte.

    TIPY

    • vejce nechte při pokojové teplotě alespoň 30 minut a vkládejte je až do vroucí vody, lépe se uvaří a jednoduše se z nich sloupne skořápka
    • studená voda zastaví var a vajíčka ochladí, aby se s nimi dobře pracovalo a nevysušovala se
    • pomazánka je ideální na snídani, svačinu i na chlebíčky pro návštěvu

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.