Přeskočit na obsah

Food stories

    ZÁKLADNÍ MÍRY A VÁHY

    Víte, kolik je ořech másla, jedno vajíčko či co znamená špetka soli? To jsou základní míry a váhy v kuchyni, které vás mohou zarazit při přípravě potřebných surovin před vařením a pečením. Ale není se čeho bát. Všechny tyto gramáže lze jednoduše naměřit a recept bez problému vyjde podle představ. Takže si připravte všechny suroviny, u nichž váhu znáte, a zbylé postupně navažte dle přehledu hmotností a objemů níže! Ať pro příště víte, kolik co váží.

    ABY VÁS MÍRY NEZASKOČILY

    Tyto míry jsou známé spíše ze starých kuchařek, avšak setkat se s nimi můžete i v těch novějších. Tradiční rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci, se prostě jen tak nemění a člověk se musí držet zaručeného postupu, aby připravil pokrm co nejpřesněji. A řekněme si na rovinu, že ořech másla zní přeci jenom lépe než 10 g másla. Tak koukněte, jakou váhu co představuje, aby vás zmíněné míry už nikdy nezaskočily.

    Před časem jsem napsala článek na téma JAK VÁŽIT BEZ VÁHY?, kde jsem rozepsala vážení jednotlivých surovin pomocí hrnku, kávové a polévkové lžíce. Tato měření jsou vcelku běžná a v receptech se s nimi často setkáte. Případně je můžete využít, když se vám rozbije váha, a nemáte v záloze jinou. Stačí odměřit, spočítat a vařit.


    MÍRY A VÁHY POTRAVIN

    A teď popravdě! Kolik z těchto pojmů znáte? A s kolika jste se při vaření setkali? Každý by měl rozhodně vědět, co je hrstka, snítka a špetka. Stejně tak i to, kolik váží vajíčko, co se vejde na špičku nože a co znamená přidat pár kapek. Pokud nevíte, koukněte do přehledného seznamu.

    POTRAVINYVÁHA
    bílek30 g (30 ml)
    malá kostka cukru5 g
    malá bramboracca 60 g
    ořech másla10 g
    střední bramboracca 85 g
    vejce50 g
    velká kostka cukru10 g
    velká brambora200 g
    žloutek cca 20 g (20 ml)
    hrstkamnožství, které se vejde do polosevřené dlaně
    na špičku nože3 až 4 špetky (a také to, co se vejde na špičku nože)
    pár kapekcca to, co se vejde do kávové lžičky
    snítkacca 10 cm dlouhý kus bylinky
    špetka1 g (a také to, co se nabere mezi palec a ukazováček)

    MÍRY A VÁHY KUCHYŇSKÉHO NÁČINÍ

    Při těchto mírách se musí brát v potaz, že se jedná o klasickou velikost kuchyňského náčiní. Samozřejmě, že existují větší i menší hrnky, sklenky a naběračky. Stejně tak existují i hlubší a mělčí lžíce. Abyste měli stoprocentní jistotu, tak si to můžete doma předběžně zkontrolovat, zda to opravdu sedí.

    POTRAVINYVÁHA
    hrnek250 ml (250 g)
    kávová lžičkacca 3 ml (3 g)
    naběračka100 ml (100 g)
    polévková lžícecca 12 ml (12 g)
    sklenka200 ml (200 g)

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.