ZÁKLADNÍ MÍRY A VÁHY
Víte, kolik je ořech másla, jedno vajíčko či co znamená špetka soli? To jsou základní míry a váhy v kuchyni, které vás mohou zarazit při přípravě potřebných surovin před vařením a pečením. Ale není se čeho bát. Všechny tyto gramáže lze jednoduše naměřit a recept bez problému vyjde podle představ. Takže si připravte všechny suroviny, u nichž váhu znáte, a zbylé postupně navažte dle přehledu hmotností a objemů níže! Ať pro příště víte, kolik co váží.
ABY VÁS MÍRY NEZASKOČILY
Tyto míry jsou známé spíše ze starých kuchařek, avšak setkat se s nimi můžete i v těch novějších. Tradiční rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci, se prostě jen tak nemění a člověk se musí držet zaručeného postupu, aby připravil pokrm co nejpřesněji. A řekněme si na rovinu, že ořech másla zní přeci jenom lépe než 10 g másla. Tak koukněte, jakou váhu co představuje, aby vás zmíněné míry už nikdy nezaskočily.
Před časem jsem napsala článek na téma JAK VÁŽIT BEZ VÁHY?, kde jsem rozepsala vážení jednotlivých surovin pomocí hrnku, kávové a polévkové lžíce. Tato měření jsou vcelku běžná a v receptech se s nimi často setkáte. Případně je můžete využít, když se vám rozbije váha, a nemáte v záloze jinou. Stačí odměřit, spočítat a vařit.
MÍRY A VÁHY POTRAVIN
A teď popravdě! Kolik z těchto pojmů znáte? A s kolika jste se při vaření setkali? Každý by měl rozhodně vědět, co je hrstka, snítka a špetka. Stejně tak i to, kolik váží vajíčko, co se vejde na špičku nože a co znamená přidat pár kapek. Pokud nevíte, koukněte do přehledného seznamu.
POTRAVINY | VÁHA |
---|---|
bílek | 30 g (30 ml) |
malá kostka cukru | 5 g |
malá brambora | cca 60 g |
ořech másla | 10 g |
střední brambora | cca 85 g |
vejce | 50 g |
velká kostka cukru | 10 g |
velká brambora | 200 g |
žloutek | cca 20 g (20 ml) |
hrstka | množství, které se vejde do polosevřené dlaně |
na špičku nože | 3 až 4 špetky (a také to, co se vejde na špičku nože) |
pár kapek | cca to, co se vejde do kávové lžičky |
snítka | cca 10 cm dlouhý kus bylinky |
špetka | 1 g (a také to, co se nabere mezi palec a ukazováček) |
MÍRY A VÁHY KUCHYŇSKÉHO NÁČINÍ
Při těchto mírách se musí brát v potaz, že se jedná o klasickou velikost kuchyňského náčiní. Samozřejmě, že existují větší i menší hrnky, sklenky a naběračky. Stejně tak existují i hlubší a mělčí lžíce. Abyste měli stoprocentní jistotu, tak si to můžete doma předběžně zkontrolovat, zda to opravdu sedí.
POTRAVINY | VÁHA |
---|---|
hrnek | 250 ml (250 g) |
kávová lžička | cca 3 ml (3 g) |
naběračka | 100 ml (100 g) |
polévková lžíce | cca 12 ml (12 g) |
sklenka | 200 ml (200 g) |