DÝŇOVÁ POLÉVKA
Se začátkem září přichází chladnější počasí a hlavně sezóna teplých polévek. Jednou z nich je i populární dýňová polévka, která nejenže zahřeje, ale také pořádně zasytí. Díky tomu je ideální jako hlavní jídlo na oběd i večeři. A pokud jste nachlazení, tak vám udělá dobře její lehce pikantní chuť po sušeném chilli. U nás je proto velmi oblíbená a za sezónu ji vařím hned několikrát. Už jste ji letos alespoň jednou uvařili? A máte svůj osvědčený recept?
DÝNĚ HOKKAIDO, JAK JI MOŽNÁ NEZNÁTE
Pochází z japonského ostrova Hokkaido, podle kterého také nese název. Polévka z ní je skvělá na nachlazení, ale víte, že samotná dýně má plno překvapivých benefitů, které stojí za zmínku? V první řadě je bohatá na vitamíny A, B i C a obsahuje plno minerálních látek jako hořčík, vápník, draslík, fosfor a betakaroten. A ve výčtu toho dobrého nechybí ani dávka bílkovin, vlákniny a antioxidantů.
Má nízký obsah kalorií, proto je vhodná pro ty, co se rozhodli upravit svůj jídelníček a zhubnout. Pomáhá při potížích se srdcem i žaludkem (a trávicím systémem celkově). Taktéž napomáhá správnému fungování slinivky a ledvin.
CO BUDE POTŘEBA? (na 4 porce)
- 550 g dýně Hokkaido
- 1 cibule
- 1,5 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 600 ml zeleninového vývaru
- půl lžičky žluté kari pasty
- 50 g celeru
- sůl
- olivový olej
- slunečnicový olej
- 14 lžiček kokosového mléka
- pepř
- sušené chilli
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny. Troubu rozehřejte na 200 stupňů.
- Mezitím rozkrojte dýni, vydlabejte ji (zbylá semínka schovejte na později) a rozkrájejte na kostičky. Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na menší kusy. Stroužek česneku oloupejte a nasekejte na plátky.
- Všechnu zeleninu vložte do pekáče, osolte a zakápněte olivovým olejem. Promíchejte a pečte cca 35 minut doměkka.
- Během toho oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- V hrnci rozpalte slunečnicový olej, na kterém nechte zesklovatět cibuli (neměla by začít chytat zlatavé tóny). Přidejte kari pastu a promíchejte.
- Poté vložte pečenou zeleninu a zalijte vývarem. Nechte chvíli prohřát.
- Nyní vše osolte, opepřete a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Až bude polévka jemná a hladká, tak přisypte chilli a nechte 15 minut provařit.
- Mezitím očistěte vydlabaná semínka a na olivovém oleji je opečte dozlatova.
- Polévku odstavte, vmíchejte kokosové mléko a případně ještě dochuťte.
TIPY
- pokud nemáte rádi dýňová semínka, můžete polévku dozdobit krutony
- dýni Hokkaido neloupejte, pouze odkrojte stonek a použijte ji celou
- během toho, co se zelenina peče, ji nezapomeňte kontrolovat, aby se nespálila
- polévku můžete dozdobit smetanou, která ji zjemní
Lindo, dýňovku u nás milujeme a o víkendu bude letošní první. Už jsem byla na farmě nakoupit ty úžasné oranžové koule :o)
Děkuji za návštěvu na mém blogu a přeji příjemný den. Helena
Heleno, moc děkuji za komentář! U nás doma dýňovka také frčí 🙂 Dýně farmy a ze zahrady jsou nejlepší, zatím jsem v žádném obchodě nenašla chuťově lepší, než když si je člověk koupí u farmáře, nebo vypěstuje doma 🙂 Také děkuji za návštěvu na blogu a přeji hezký den!
Super recept, na podzim jako stvořený 🙂
Terko, moc děkuji za komentář! A doufám, že jsi polévku vyzkoušela 🙂
Dýňová polévka je skvělá. Už se těším, až si ji doma uvaříme. 🙂
Děkuji za návštěvu na mém blogu a přeji hezký zbytek dne.
Nikolo, moc děkuji za komentář! Je skvělá a doufám, že sis pochutnala stejně jako my 🙂 Také děkuji za návštěvu blogu a přeji hezký den!