


PODZIMNÍ SALÁT
Léto už pomalu končí, ač to za okny nevypadá, ale čas na vydatný zeleninový salát je i na podzim. Nejen, že využijete sezónní ingredience, jako je dýně a lilek, ale s pomocí několika španělských delikates můžete zavzpomínat i na letní dovolenou u moře. Třeba takový chutný jamón, jemný dresink či kapary dodají salátu tu správnou chuť a postarají se o nezapomenutelný zážitek z vašeho obědu či večeře. Už jste někdy vyzkoušeli nějaký jednoduchý podzimní salát?
KOUSEK LÉTA I V SYCHRAVÉM POČASÍ
Saláty nejím jen v letních měsících, ale ráda si je dám během celého roku. Vždy je přizpůsobuji sezóně, takže na podzim sahám po hokkaido dýni a lilku, v prosinci si pak ráda pochutnám na klasickém bramborovém. Když jsem tedy dostala balíček španělských delikates, hned jsem věděla, co z nich připravím, a jak si je vychutnám. A navíc, že připravím jídlo, které nasytí a hravě zastíní i vydatný hlavní pokrm.
ŠPANĚLSKÉ DELIKATESY
Znáte e-shop a prodejnu eDelikatesy.cz? Sídlí na Praze 2 ve Vyšehradské ulici a v nabídce mají spoustu kvalitních delikates, které jezdí osobně vybírat do slunného Španělska. Otevřeno mají celý týden, díky tomu je můžete zajít nakoupit kdykoliv na ně máte chuť a sníst si je v pohodlí domova. Pokud chcete navnímat více španělské atmosféry, můžete posedět u sklenky vína, ochutnat tapas, vypít kávu i oblíbenou sangrii přímo na prodejně. A jestli to máte do Prahy daleko, nic se neděje. Veškeré produkty naleznete na e-shopu edelikatesy.cz.
CO BUDE POTŘEBA? (na 2 porce)
- 350 g mix salátu
- 100 g šunky Jamón Serrano
- 50 g ovčího sýru Manchego
- 200 g lilku
- 250 g dýně hokkaido
- 4,5 lžíce medovo-hořčičného dresinku
- 4 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
- kapary
- 2 plátky grilovaných paprik
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Troubu rozehřejte na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Dýni a lilek očistěte, nakrájejte na kostičky a vložte do mísy.
- Oboje zakápněte olivovým olejem, osolte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct na 30 minut.
- Mezitím propláchněte a osušte salát. Pokud máte celý kus, tak ho nakrájejte.
- Salát vložte do mísy, přidejte k němu dresink se solí a promíchejte.
- Jamón natrhejte na menší kusy.
- Ovčí sýr a kousky paprik nakrájejte na tenké plátky.
- Teď si připravte talíř, na který rozložte ochucený salát, a poté pečenou dýni s lilkem.
- Dále pokračujte s paprikou, jamónem, sýrem a kapary.
- Podávejte s krekry či pečivem.
TIPY – ZELENINOVÝ SALÁT
- salát lze doplnit i ořechy, skvěle bude chutnat s vlašskými ořechy i mandlemi
- použitý dresink se skvěle hodí i ke kuřecímu masu
- salát je vydatný, takže vás plnohodnotně nasytí
- objevte další recept se španělskými delikatesami – kuře s rýží z jedné pánve
Spolupráce se Sabores & eDelikatesy.cz