Přeskočit na obsah

Food stories

    CIBULOVÝ CHLÉB

    Cibulový chléb jsem poprvé ochutnala na večeři v jednom českém penzionu, kam ho dodávají z místní pekárny. Už po prvním zakousnutí se do měkkého plátku chleba jsem se zamilovala do netradiční a zároveň zajímavé chuti. A proto jsem se rozhodla, že ho zkusím upéct i doma. Od té doby si jednou za čas pochutnáme na čerstvém bochníku s křupavou kůrkou. Většinou ho přikusujeme k pokrmům, ke kterým se skvěle hodí (např. guláš). Už jste zkusili upéct domácí chléb? Případně jiné pečivo?

    KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?

    Ještě než vznikl samotný bochník chleba, pekl se v několika verzích jeho předchůdce. Většinou to byly chlebové placky, jejichž historie sahá až do doby 10 000 let před naším letopočtem. O několik tisíc let později se úplnou náhodou Egypťanům podařilo vytvořit kvásek a v návaznosti na to upéct první kváskový chléb. Postupně se rozšířil po celém světě a vzniklo tak několik set podob a typů.

    K pečení chleba byla dříve potřeba pec. Tu nejstarší v České republice objevili v Bylanech u Olomouce. Její původ se datuje do období 4 800 až 4 600 let před naším letopočtem. 


    CO BUDE POTŘEBA? (na 1 ks)

    • 300 g hladké mouky
    • 200 g hrubé mouky
    • 12 g soli
    • 1 lžička cukru krystal/krupice
    • 7 g sušeného droždí (1 balíček)
    • 300 ml vlažné vody
    • 3 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 velká cibule

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Cibuli oloupejte, překrojte na půl (od stopky ke kořenu) a nakrájejte na plátky. Zlehka ji opečte na rozpáleném oleji dokud nezměkne (dejte si pozor, ať se nepřipálí!).
    3. Hladkou i hrubou mouku prosejte přes síto do větší mísy a vmíchejte sůl. Následně i sušené droždí a cukr.
    4. Přidejte olej s vlažnou vodou a opečenou cibuli. Vše promíchejte.
    5. Vznikne lepkavá směs, kterou přendejte na pomoučněný vál a propracujte.
    6. Konzistentní a hladké těsto vložte do mísy, zasypte trochou hladké mouky a dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
    7. Po uplynutí doby vyndejte těsto na pomoučněný vál, opět propracujte a dejte kynout na další hodinu.
    8. Poté ho vyndejte a vytvarujte bochník.
    9. Položte na plech s pečicím papírem, překryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
    10. Mezitím rozpalte troubu na 220 stupňů.
    11. Před začátkem pečení položte na dno trouby kovovou mísu se studenou vodou.
    12. Chléb vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova.

    TIPY

    • mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • kombinace hrubé a hladké mouky je důležitá, těstu dodává lepší konzistenci a chléb pomaleji tvrdne
    • chléb uchovávejte pod utěrkou, vydrží pak déle a neokorá
    • lze připravit i z čerstvého droždí, ale sušené je lepší (není cítit v těstě)
    • při použití čerstvého droždí stačí přidat 20 g (cca polovinu kostky)
    • mísa s vodou v troubě pomůže těstu, aby bylo vláčnější a nadýchanější

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.