CIBULOVÝ CHLÉB
Cibulový chléb jsem poprvé ochutnala na večeři v jednom českém penzionu, kam ho dodávají z místní pekárny. Už po prvním zakousnutí se do měkkého plátku chleba jsem se zamilovala do netradiční a zároveň zajímavé chuti. A proto jsem se rozhodla, že ho zkusím upéct i doma. Od té doby si jednou za čas pochutnáme na čerstvém bochníku s křupavou kůrkou. Většinou ho přikusujeme k pokrmům, ke kterým se skvěle hodí (např. guláš). Už jste zkusili upéct domácí chléb? Případně jiné pečivo?
KDE ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?
Ještě než vznikl samotný bochník chleba, pekl se v několika verzích jeho předchůdce. Většinou to byly chlebové placky, jejichž historie sahá až do doby 10 000 let před naším letopočtem. O několik tisíc let později se úplnou náhodou Egypťanům podařilo vytvořit kvásek a v návaznosti na to upéct první kváskový chléb. Postupně se rozšířil po celém světě a vzniklo tak několik set podob a typů.
K pečení chleba byla dříve potřeba pec. Tu nejstarší v České republice objevili v Bylanech u Olomouce. Její původ se datuje do období 4 800 až 4 600 let před naším letopočtem.
CO BUDE POTŘEBA? (na 1 ks)
- 300 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 12 g soli
- 1 lžička cukru krystal/krupice
- 7 g sušeného droždí (1 balíček)
- 300 ml vlažné vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velká cibule
POSTUP
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Cibuli oloupejte, překrojte na půl (od stopky ke kořenu) a nakrájejte na plátky. Zlehka ji opečte na rozpáleném oleji dokud nezměkne (dejte si pozor, ať se nepřipálí!).
- Hladkou i hrubou mouku prosejte přes síto do větší mísy a vmíchejte sůl. Následně i sušené droždí a cukr.
- Přidejte olej s vlažnou vodou a opečenou cibuli. Vše promíchejte.
- Vznikne lepkavá směs, kterou přendejte na pomoučněný vál a propracujte.
- Konzistentní a hladké těsto vložte do mísy, zasypte trochou hladké mouky a dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
- Po uplynutí doby vyndejte těsto na pomoučněný vál, opět propracujte a dejte kynout na další hodinu.
- Poté ho vyndejte a vytvarujte bochník.
- Položte na plech s pečicím papírem, překryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
- Mezitím rozpalte troubu na 220 stupňů.
- Před začátkem pečení položte na dno trouby kovovou mísu se studenou vodou.
- Chléb vložte do trouby a pečte cca 25 minut dozlatova.
TIPY
- mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
- kombinace hrubé a hladké mouky je důležitá, těstu dodává lepší konzistenci a chléb pomaleji tvrdne
- chléb uchovávejte pod utěrkou, vydrží pak déle a neokorá
- lze připravit i z čerstvého droždí, ale sušené je lepší (není cítit v těstě)
- při použití čerstvého droždí stačí přidat 20 g (cca polovinu kostky)
- mísa s vodou v troubě pomůže těstu, aby bylo vláčnější a nadýchanější