Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    MAZANEC

    Tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. To je mazanec! Velmi oblíbené velikonoční pečivo, mnohdy více než samotný beránek. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný kousek? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. S čím si ho dáváte nejraději? S máslem, s moučkovým cukrem nebo samotný?

    KDY ZAČAL JEHO PŘÍBĚH?

    Nejstarší dochované recepty na sladké bochánky pochází již z 16. století, kdy se jedly i během roku. Později se tradiční mazanec pekl na Bílou sobotu, aby byl připraven na Velikonoční neděli. Během ní začíná radostná oslava Velikonoc a končí postní doba. Každý věřící ho přinesl v neděli ráno do kostela na posvěcení, tjn. pomazání, od kterého se jeho název odvíjí. Říkalo se mu pomazanec, později vznikl náš mazanec.

    Použité ingredience se vždy odvíjely od postavení ve společnosti. Zatímco chudí lidé ho znali jen jako kynuté těsto spíše bez cukru, bohatí si dopřávali mazance z poctivého těsta s tvarohem, rozinkami, mandlemi a ořechy, jak ho známe dnes. 


    CO BUDE POTŘEBA? (na 1 ks)

    Na těsto

    • 300 g hladké mouky
    • 3 g soli
    • 50 g cukru krystal/krupice
    • 60 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 1 vejce
    • 60 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 8 g vanilkového cukru
    • 30 g rozinek
    • půl lžičky citronové kůry
    • 2 lžičky rumu
    • 20 g mandlových plátků na posyp
    • 1 vejce na potření

    Na kvásek

    • 10 g hladké mouky
    • 10 g cukru krystal/krupice
    • 40 ml mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 20 g čerstvého droždí (polovina kostky)

    POSTUP

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Mouku prosejte přes síto do větší mísy.
    3. V rendlíku ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to.
    4. Vytvořte kvásek – 40 ml teplého mléka vlijte do menší misky, rozdrobte čerstvé droždí a pomocí vidličky ho rozmíchejte. Do vzniklé směsi vmíchejte 10 g prosáté hladké mouky a zasypte 10 g cukru. Překryjte utěrkou a nechte odpočívat.
    5. Mezitím do mouky ve velké míse vmíchejte špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, cukr a vanilkový cukr.
    6. V sypkých ingrediencích udělejte důlek, do kterého vlijte teplé mléko, rozpuštěné máslo, vajíčko a 2 lžičky rumu.
    7. Rozinky vložte do cedníku a zalijte vařící vodou, aby se spařily. Společně s nakynutým kváskem je přidejte k ostatním ingrediencím.
    8. Vše promíchejte vařečkou a vyndejte na pomoučněný vál. Vypracujte hladké a pružné těsto, které drží tvar.
    9. Přendejte ho do mísy, lehce poprašte hladkou moukou a překryjte utěrkou. Dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
    10. Poté opět propracujte a dejte kynout na další hodinu.
    11. Po uplynutí doby vyndejte těsto na vál a vytvarujte bochánek. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte cca 20 minut odpočívat.
    12. Mezitím rozpalte troubu na 180 stupňů.
    13. Bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a pečte 20 minut.
    14. Poté přikryjte alobalem a pečte dalších 15 minut.
    15. Upečený mazanec nechte vychladnout v otevřené troubě s lehce povytaženým plechem.

    TIPY

    • mouku před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • než se pustíte do pečení, vyndejte všechny ingredience na kuchyňskou linku a nechte je alespoň 30 minut při pokojové teplotě
    • ohřáté mléko, které použijete na kvásek, musí mít takovou teplotu, abyste v něm udrželi prst a nepálilo vás to – při vyšší teplotě by jinak kvásek nevzešel
    • mazanec uchovávejte pod utěrkou, vydrží pak déle a neokorá
    • díky horké vodě rozinky změknou a o trochu se zvětší

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.