Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    STROUHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

    Když zavzpomínáte na klasické recepty, podle kterých pekla vaše babička, jaké sladké dezerty mezi nimi budou? V mém případě je to strouhaný tvarohový koláč. Pokud to máte stejně a chcete si připomenout jeho chuť, tak vyrazte nakoupit a vyzkoušejte ho upéct doma. Je jednoduchý na přípravu a zvládne ho každý začátečník. Díky tvarohu je krásně vláčný a spojení s kakaem chutná skvěle. Strouhaný koláč se hodí ke kávě, na snídani nebo jako sladká tečka pro návštěvu. Máte ho rádi? A pekla ho vaše babička?

    JAKÝ TVAROH VYBRAT?

    Až půjdete do obchodu koupit tvaroh do náplně, tak si nezapomeňte zapsat, jaký vzít. Existují totiž dva druhy s rozdílnou konzistencí a je důležité koupit tu správnou. Což je v tomto případě měkký tvaroh!

    Měkký (jemný) tvaroh — je většinou balený v bílé plastové vaničce, případně v alobalu. Má měkkou a jemnou konzistenci. Používá se do krémů, pomazánek, náplní a těst. Dělí se podle obsahu tuku na odtučněný, polotučný a tučný. Nejčastěji se používá právě polotučný s obsahem tuku mezi 2 až 2,5 %.

    Tvrdý tvaroh — je většinou balený v průsvitném obalu. Na první pohled je vidět hrudkovitá struktura, která se po lehce rozpadá. Používá se na posyp sladkých knedlíků, do salátů, k naložení i jako posyp na sladké těstoviny. Dělí se podle obsahu tuku na odtučněný, polotučný a tučný. 


    CO BUDE POTŘEBA? (na formu 18 ✕ 28 cm)

    Na těsto

    • 200 g másla (lze použít i bezlaktózové)
    • 2 žloutky
    • 3 lžíce mléka (lze použít i bezlaktózové)
    • 25 g kakaa na vaření
    • 350 g hladké mouky
    • 6 g kypřicího prášku
    • 100 g cukru krupice/krystal

    Na náplň

    • 500 g měkkého tvarohu (lze použít i bezlaktózový)
    • 1 žloutek
    • 3 bílky
    • 100 g cukru moučka
    • špetka soli
    • 1 lžíce vanilkového pudinku

    POSTUP

    Těsto

    1. Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
    2. Oddělte od sebe bílky a žloutky. Bílky schovejte na přípravu náplně.
    3. Do větší mísy vložte změklé máslo s cukrem a vyšlehejte do pěny. Obě ingredience by se měly spojit a mít krásně světlou barvu. Poté zašlehejte žloutky a teplé mléko.
    4. Mouku, kakao a kypřicí prášek prosejte přes síto do druhé mísy a promíchejte.
    5. Suchou směs postupně zašlehejte do té tekuté.
    6. Vzniklé těsto vyndejte na vál, zlehka a krátce propracujte. Mělo by se spojit a nedrobit se.
    7. Vytvarujte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
    8. Mezitím vytvořte krém podle receptu níže.
    9. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
    10. Těsto rozdělte na dvě poloviny. První nastrouhejte na hrubé straně struhadla a rozendejte na dno pekáče vyloženého pečicím papírem.
    11. Na něj navrstvěte tvarohový krém a rovnoměrně rozetřete.
    12. Druhou polovinu těsta také nastrouhejte a rozprostřete na krém.
    13. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 45 minut.

    Náplň

    1. Moučkový cukr prosejte přes síto do větší mísy.
    2. Přidejte tvaroh se žloutkem a promíchejte.
    3. Do bílků vsypte špetku soli a vyšlehejte pevný sníh.
    4. Hotový bílkový sníh postupně zlehka vmíchejte do tvarohové směsi a dejte vychladit do lednice.

    TIPY – STROUHANÝ KOLÁČ

    • strouhaný koláč skladujte v lednici, při pokojové teplotě by se tvaroh brzy zkazil
    • sypké suroviny před přípravou prosejte, těsto bude díky tomu nakypřenější a nebudou v něm hrudky
    • těsto je potřeba vychladit, aby se spojilo a lépe strouhalo

    18 komentářů na “STROUHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ”

    1. Obdobný recept mi zrovna nedávno dávala kamarádka. Hodněj sme si oblbíili tvarohový koláč v Regiojetu a toto je taková domácí alternativa, která chutná opravdu všem. Moc se mi líbí, že na začátku přidáváš i informace o typu tvarohu, prtoože nejendnou semi stalo, že recept „ztroskotal“ na to, že jsem doma měla jiný typ tvarohu, než recept vyžadoval xD

      1. Tvořilko, moc děkuji za hezký komentář 🙂 No vidíš, v Regiojetu jsem ho ještě neochutnala, ale takhle doma je to dobrá obdoba, která chutná všem. Neznám snad nikoho, kdo by ho nejedl. Jinak informace o tvarohu mi přišly užitečné. Když jsem se sama začala motat v kuchyni, tak jsem z toho byla zmatená a několikrát koupila špatný typ. Jsem moc ráda, že to někdo ocení 🙂

    2. Lindo, děkuji za návštěvu na mém blogu!
      Ráda jsem se koukla k tobě, zatím jen velmi rychle a už teď vidím skvělé fotky, perfektně propracované recepty – určitě tu nejsem naposledy.
      Přeji příjemný den. Helena

      1. Heleno, moc děkuji za hezký komentář a za návštěvu na mém blogu 🙂 Jsem moc ráda, že se ti tu líbí a stejně tak budu ráda, když některý z receptů vyzkoušíš. Mně se zas líbilo na tvém blogu a určitě jsem ho nenavštívila naposledy 🙂 Měj hezký den!

    3. Já tento koláč zkoušela ve zdravější verzi a vůbec mi to nechutnalo. Přítel snědl kousek a zbytek jsem vyhodila, protože mi to nešlo pozřít. Ovšem tento recept by byl určitě lepší, takhle normálně mi moc chutná. Do zdravějších variant se už pouštět nebudu 😀

      1. Jano, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Hodně lidí zkouší zdravější verze dezertů, ale mám podobnou zkušenost jako ty, nikdy to nebude tak dobré jako ty poctivé klasiky 🙂 Tak schválně vyzkoušej podle tohoto receptu, určitě ti bude chutnat 🙂

      1. Jájuško, moc děkuji za hezký komentář a pochvalu 🙂 Jee, tak to muselo být skvělý, ty rumové měsíčky s polevou bych hned ochutnala 🙂

    4. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších koláčů! Naprosto ho miluji a vždycky když jsem v doma v Česku, tak si ho chodím do jedné pekárny kupovat. 😀 Vždycky jsem si myslela, že je děsně složitý a protože já vůbec nepeču, ani jsem si recept nezkoušela vyhledat. Když tak na to ale koukám, zas tak šíleně to nevypadá. Bohužel nemám doma robota. Zvládnu to dobře vyšlehat i bez něj? 🙂

      1. Oli, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Ani se nedivím, že je to tvůj nejoblíbenější koláč, taky ho mám mezi oblíbenci 🙂 Příprava je jednoduchá a opravdu to zvládne každý, ale je pravda, že dříve jsem si také myslela, že je to složité 🙂 Co se týče šlehání, tak já používám ruční šlehač, s tím to jde moc dobře. Pokud ho nemáš, tak u těsta to zvládneš i bez něj, jen sypké suroviny postupně a opatrně vmíchávej do těch tekutých vařečkou či stěrkou. U náplně to lze taky bez něj, jen vyšlehat pevný sníh metličkou už je trochu makačka 🙂

      1. Terko, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Taky ho zbožňuji a ráda ho peču pro návštěvy. Jee děkuji, jsem ráda, když je někdo ocení 🙂

      1. Lucy, moc děkuji za hezký komentář 🙂 Budu moc ráda, když recept vyzkoušíš a stejně tak i některý z dalších na blogu 🙂 Jee, to je hezký! Tak doufám, že se ti tady bude líbit a já se těším až navštívím tvůj blog 🙂

    Napsat komentář: Linda Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.