PŘÍRODNÍ HNOJIVA
Rádi byste si během následujících měsíců vypěstovali vlastní ovoce, zeleninu a čerstvé bylinky? A chcete, aby vše bylo plné chuti, správně rostlo a nebylo napadeno škůdci? Toho dosáhnete jednoduše! Stačí používat léty prověřenou výživu. Vyzkoušejte přírodní hnojiva z kuchyně. Během vaření posbírejte ze stolu pár zbytků, jako jsou třeba vaječné skořápky, a využijte tak potraviny do posledního kousku. Nejenže dodáte rostlinám to, co opravdu potřebují, ale rovněž budete vařit beze zbytků.
PROČ POUŽÍVAT PŘÍRODNÍ HNOJIVA Z KUCHYNĚ?
Použití přírodních hnojiv je pro rostliny to nejlepší. Proč? Protože jim dopřejete přirozenou výživu bez obsahu chemie. Ač to tak nevypadá, tak spousta odpadu, který vznikne při vaření, může ještě dále posloužit rostlinkám v květináčích a v záhonech, ale i při tvorbě kompostu.
Jediné, na co byste měli pamatovat, je slovní spojení hlavně s mírou. Nic se nemá přehánět, a tak hnojiva používejte přiměřeně, abyste rostlinám naopak neuškodili.
KÁVOVÁ SEDLINA (LÓGR)
Zbyde vám po ranním šálku kávová sedlina? Nevyhazujte ji! Nejenže ji můžete využít jako peeling pro svou pokožku, ale navíc ji můžete použít i jako hnojivo pro kytky. Hodí se k rostlinám na záhonech, balkonech i k těm, co máte doma. Obsahuje živiny jako hořčík, draslík, fosfor a mangan. Před použitím ji stačí jen rozprostřít na kus papíru, aby pořádně vyschla a nezplesnivěla.
Proč je dobrá?
Rostliny jsou díky ní odolnější vůči chorobám a škůdcům. Odežene mravence, mšice, housenky i slimáky!
Pro jaké rostliny je vhodná?
Radost z ní budou mít muškáty, růže, azalky, borůvky, brusinky, hortenzie, maliny a rododendrony. Avšak nepoužívejte ji jako hnojivo k malým sazenicím a semenům.
Jak ji používat?
ROSTLINY | JAK ČASTO? | MNOŽSTVÍ | POUŽITÍ |
---|---|---|---|
pokojové a balkonové | 1x za půl roku | kávová lžička na rostlinu (dle velikosti) | vmíchat do zeminy |
v záhonech | 3x za rok | přiměřeně | vmíchat do zeminy, kompostu |
VAJEČNÉ SKOŘÁPKY
Co děláte s vaječnými skořápkami? Rozhodně je schovejte k dalšímu použití. Ač to nevypadá, tak i tvrdé skořápky mohou být skvělým hnojivem z kuchyně. Hodí se k rostlinám na záhonech, balkonech i k těm, co máte doma. Obsahují živiny jako vápník, hořčík a stopy draslíku a železa. Stačí je zlehka opláchnout, nechat oschnout a poté rozdrtit na jemné kousky.
Proč jsou dobré?
Rostliny jsou díky nim chráněny před škůdci jako jsou slimáci, kteří se přes ostré kousky těžce dostávají (pouze v případě, že je nasypete na povrch). Navíc skořápky rostlinám dodají přírodní výživu, díky níž rostou a sílí.
Pro jaké rostliny jsou vhodné?
Radost z nich bude mít hlavně zelenina, borůvky, azalky a rododendrony.
Jak je používat?
ROSTLINY | JAK ČASTO? | MNOŽSTVÍ | POUŽITÍ |
---|---|---|---|
pokojové a balkonové | 1x za dva měsíce | 3 skořápky na 2 rostliny | vmíchat do zeminy, na povrch |
v záhonech | 1x za dva měsíce | 6 skořápek na 4 rostliny | vmíchat do zeminy, kompostu |
BANÁNOVÉ SLUPKY
Upekli jste BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK a zbyly vám slupky? I ty se dají zužitkovat jako přírodní hnojivo a pro rostliny je to naprosto ideální výživa. Hodí se hlavně ke květinám na záhonech, balkonech, ale i k těm, co máte doma. Slupky obsahují živiny jako draslík, hořčík a fosfor. V případě pokojových a balkonových rostlin je stačí pokrájet, vložit do studené vody, nechat louhovat alespoň 2 dny a poté s výluhem zalévat. U květin v záhonech je můžete zakopat do země.
Proč jsou dobré?
Rostliny díky nim krásně rostou, jejich květy jsou barevné, vyživené a dělají déle parádu.
Pro jaké rostliny jsou vhodné?
Radost z nich budou mít růže, orchideje, muškáty, pivoňky, ale i zelenina jako rajčata, okurky a dýně.
Jak je používat?
ROSTLINY | JAK ČASTO? | MNOŽSTVÍ | POUŽITÍ |
---|---|---|---|
pokojové a balkonové | 2x za měsíc | malá sklenka na rostlinu | zalévat výluhem |
v záhonech | 1x za dva měsíce | 3 slupky (dle velikosti) | vmíchat do zeminy, kompostu |
CIBULOVÉ SLUPKY
Oloupete cibuli (třeba před pečením CIBULOVÉHO CHLEBA) a slupky míří rovnou do koše? Chyba! I cibulové slupky jsou výživným hnojivem. Hodí se k rostlinám na záhonech, balkonech i k těm, co máte doma. Obsahují totiž živiny jako flavonoidy, vitamíny E a C, hořčík, draslík a železo. Navíc jsou antibakteriální! Stačí je pouze promnout mezi prsty na menší kusy.
Proč jsou dobré?
Rostliny jsou díky nim odolnější vůči chorobám (mají antibakteriální a protiplísňové účinky), dezinfikují a hubí škůdce. Navíc zlepšují chuť některých plodin!
Pro jaké rostliny jsou vhodné?
Radost z nich budou mít papriky, rajčata, okurky, jahody, brambory a kvetoucí rostliny.
Jak je používat?
ROSTLINY | JAK ČASTO? | MNOŽSTVÍ | POUŽITÍ |
---|---|---|---|
pokojové a balkonové | 1x za tři týdny | 1 slupka na rostlinu | vmíchat do zeminy |
v záhonech | 1 x za tři týdny | přiměřeně | vmíchat do zeminy, kompostu |
To je velmi zajímavý článek, nenapadlo by mě, že i banánové slupky takto poslouží :).
Terko, moc děkuji za komentář! Jsem ráda, že se ti článek líbí. Prakticky cokoliv z kuchyně se dá dál využít jako hnojivo pro další rostliny, jen je dobré vědět, co se k jaké rostlině hodí a pomůže ji :))
Já doma skoro žádné rostliny nemám a spíš bych neměla ani kde uchovávat to domácí hnojivo 🙂 Mám hnojivo koupené v zahradnictví. Doma na balkóně mám jen jahody. 🙂 Ale obdivuji každého, kdo se do tohoto pouští, jsi šikovná.
Jano, moc děkuji za komentář! Domácí hnojivo nemusíš zas tak dlouho někde uchovávat, ale když ti zbydou třeba cibulové slupky, tak je dobré vědět, že se s nimi dá hnojit 🙂 Samozřejmě hnojivo ze zahradnictví bez chemie nebo takový slepičí trus je na hnojení také dobrý :)) Moc děkuji a určitě to někdy zkus 🙂