Přeskočit na obsah

Food stories

Foodstories.cz

    SEZÓNNÍ POTRAVINY

    Většinu ovoce, zeleniny a bylinek si můžete koupit v kterémkoliv obchodě po celý rok. Proto vám pak ani nepřijde, že by některé druhy měly specifickou sezónu. Víte však, kdy si nejvíce pochutnáte na jahodách, meruňkách či rajčatech? Zjistěte, kdy se vyplatí sezónní potraviny zakoupit, případně sklidit, aby pokrmy z nich chutnaly co nejlépe. Hodit se vám bude i pár tipů, jak je skladovat, abyste je využili i mimo sezónu.

    PROČ JÍST SEZÓNNĚ?

    Nejdříve si položte otázku – co opravdu očekáváte od ovoce, zeleniny a bylinek? Čerstvost, kvalitu, vůni a chuť! A to je přesně odpověď na obě otázky. Sezónnost vždy zaručí to, že potraviny, které si koupíte, budou opravdu dobré, čerstvé a voňavé.

    Souvisí to také s lokálností, což znamená, že potraviny neputují přes půlku světa a neztrácejí kvalitu a chuť. Užijete si tak prvotřídní suroviny na vaření, které pochází z České republiky a sklízí se až opravdu zralé a plné chuti. Navíc jsou i levnější, protože jich je najednou spousta. No nezní to skvěle?


    ZELENINA

    V dnešní době si většinu zeleniny zakoupíte v obchodě kdykoliv chcete. Jenže taková čerstvá úroda ze zahrady, od farmáře, případně od souseda, potěší i zachutná mnohem víc. Někdy se pak ale stává, že se najdou druhy, které mohou během hlavní sezóny začít lézt krkem (jako třeba rajčata, cukety a okurky). Když je však správně zpracujete, udělají radost i po ní.

    Které druhy vydrží ve spíži během zimy? Patří sem brambory, celer, cibule, česnek, mrkev a petržel. Zbylou úrodu je nejlepší sníst co nejdříve a co nejčerstvější, ostatní pak zužitkovat jinak. Třeba cibuli můžete použít do domácího CIBULOVÉHO CHLEBA.

    Jak zeleninu co nejlépe zpracovat, abyste si na ní pochutnali i v chladném období? Zavařit ji – buďto celé kusy, nebo jako zeleninovou omáčku a přesnídávku. Usušit ji – na to je nejlepší sušička. Pokud ji nemáte, tak lze sušit i v troubě (třeba rajčata a papriky). Zamrazit ji – doporučuji předem uvařit a vložit do igelitového sáčku či plastové krabičky (případně zavakuovat) a vložit do mrazáku.

    123456789101112
    bramboryxxxxxx
    brokolicexxxxx
    celerxxxx
    cibulexxxx
    cuketaxxx
    červená řepaxxxxx
    česnekxx
    dýněxxx
    fazolové luskyxxxx
    hrášekxxx
    chřestxx
    kapustaxxxxx
    kedlubnaxxxxxx
    květákxxxxx
    mrkevxxxx
    okurkyxxx
    paprikaxxxx
    petrželxx
    pórekxxxx
    rajčataxxxx
    ředkvičkyxxxxxx
    listový salátxxxxxx
    zelíxxxxx

    OVOCE

    Ač ovoce seženete v každém obchodě během celého roku, tak zaručeně nejchutnější je v teplých letních měsících, kdy většina plodů dozrává. Sladké a šťavnaté kousky jsou najednou všude a plní se jimi nejen obchody, ale i farmářské trhy, online markety, stánky a zahrádky. Spousta ovoce, které zbyde, pak míří do mrazáků, aby během zimy udělala radost v chutném koláči.

    Přes chladné měsíce ve spíži vydrží jablka a hrušky. Pokud jsou uskladněny ve vyhovujících podmínkách, můžete si pak kdykoliv sáhnout pro pár kousků a upéct třeba vynikající štrúdl. Zjistěte, JAK SKLADOVAT POTRAVINY, aby vydržely co nejdéle.

    Nejlepší způsob, jak zpracovat ovocnou úrodu, jsou různá povidla, džemy a přesnídávky. Zbytek pak klidně vložte do plastových krabiček, případně do igelitových sáčků, a dejte zamrazit. Některé druhy jako meruňky, švestky a třešně jsou ideální na sušení (nejlépe však v sušičce). 

    123456789101112
    angreštxxx
    borůvkyxx
    broskvexxx
    hroznové vínoxxx
    hruškyxxxx
    jablkaxxxx
    jahodyxx
    malinyxxx
    meruňkyxx
    ostružinyxx
    rybízxx
    švestkyxxx
    třešněxx

    BYLINKY

    Nesmírnou výhodou skoro všech bylinek je to, že se dají pěstovat doma v květináči bez ohledu na roční období. I tak jsou však nejvýraznější během těch měsíců, kdy je jejich sezóna. Na ostatní (jako třeba černý bez) je třeba si počkat na vybranou dobu, kdy to roste. Pak je za potřebí je zpracovat co nejdříve to jde.

    Pokud si chcete udělat zásobu některých bylinek, abyste je mohli použít později, lze to udělat dvěma způsoby. Buďto je v plastové krabičce (nenačichne ostatní jídlo) vložte do mrazáku, nebo je usušte a dejte do skleněné nádoby (třeba zavařovací sklenice).

    A co všechno se dá z bylinek připravit a vydrží to delší dobu? Různá pesta, šťávy, sirupy, čaje, likéry, pasty a med. Třeba vás zaujme recept na FIALKOVÝ SIRUP, který je úžasný. Skvěle chutná i voní!

    123456789101112
    čekanka (nať)xxx
    černý bez (květ)xx
    fialkaxx
    heřmánekxxxxx
    koprxxx
    kopřivaxx
    levandulexx
    libečekxxxxxx
    lichořeřišnice (listy)xxx
    majoránkaxx
    mátaxxxx
    meduňkaxxxx
    medvědí česnekxx
    oregano xx
    pampeliška (květ)xxx
    sedmikráska (květ)xxxxxx
    tymiánxxxxx

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.